BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-02-2011, 08:26 PM   #1
busyguy8
Second Lieutenant
United_States
4
Rep
278
Posts

 
Drives: '11 Black Saphire/Black 135 6M
Join Date: Apr 2008
Location: Bay Area, CA

iTrader: (3)

n55, ticking lifter?

Hi there, I've got a n55 with 22k miles on it. I started it today 3 times when cold.. this morning, at lunch, and after work. all three times, I have the sound of a sticky/leaking lifter, that quickly went away (a few seconds).

I check my oil level (electronically), and it read "ok"

Has anyone else had this on a n55 or 54 for that matter?

Thanks!
b
Appreciate 0
      11-03-2011, 06:29 AM   #2
ken1137
Brigadier General
ken1137's Avatar
United_States
41
Rep
3,697
Posts

 
Drives: a slow 2009 e90 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Chicago

iTrader: (7)

Garage List
2009 e90 335i  [3.20]
Quote:
Originally Posted by busyguy8 View Post
Hi there, I've got a n55 with 22k miles on it. I started it today 3 times when cold.. this morning, at lunch, and after work. all three times, I have the sound of a sticky/leaking lifter, that quickly went away (a few seconds).

I check my oil level (electronically), and it read "ok"

Has anyone else had this on a n55 or 54 for that matter?

Thanks!
b
I hear the tappet/lifter tick sound every morning but only on the first start of the day. Not certain if that's what the sound is. At this point. I'm not too concerned since it goes away, unlike my 328 (N52). I believe the sound on the N52 was due to lack of oil in the tappet/lifter at start up...the design was not very good as it allowed all of the oil to drain when sitting idle overnight. Once oil pressure built up to a certain level the sound goes away; the problem with that is one would have to drive at near hwy speeds to get to that point. I would also like to hear what others have to say since I am not too concerned at this point.
__________________

BMWCCA member
Appreciate 0
      11-03-2011, 08:43 AM   #3
busyguy8
Second Lieutenant
United_States
4
Rep
278
Posts

 
Drives: '11 Black Saphire/Black 135 6M
Join Date: Apr 2008
Location: Bay Area, CA

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by ken1137 View Post
Quote:
Originally Posted by busyguy8 View Post
Hi there, I've got a n55 with 22k miles on it. I started it today 3 times when cold.. this morning, at lunch, and after work. all three times, I have the sound of a sticky/leaking lifter, that quickly went away (a few seconds).

I check my oil level (electronically), and it read "ok"

Has anyone else had this on a n55 or 54 for that matter?

Thanks!
b
I hear the tappet/lifter tick sound every morning but only on the first start of the day. Not certain if that's what the sound is. At this point. I'm not too concerned since it goes away, unlike my 328 (N52). I believe the sound on the N52 was due to lack of oil in the tappet/lifter at start up...the design was not very good as it allowed all of the oil to drain when sitting idle overnight. Once oil pressure built up to a certain level the sound goes away; the problem with that is one would have to drive at near hwy speeds to get to that point. I would also like to hear what others have to say since I am not too concerned at this point.
Ken that's the same sound I'm talking about. Lifter tick, and yes only for a few seconds, but it shouldn't happen at all, ya know.
Appreciate 0
      11-03-2011, 09:10 AM   #4
bogart
Lieutenant Colonel
bogart's Avatar
United_States
38
Rep
1,665
Posts

 
Drives: E82 N55 DCT
Join Date: Nov 2010
Location: STL, MO

iTrader: (4)

Garage List
2011 BMW 135i  [3.53]
Don't worry, it is not your lifters. It is actually the fuel injectors. Direct injection is extremely noisy.
__________________
Appreciate 0
      11-03-2011, 09:54 AM   #5
IancoleTX
Dillo boxers
IancoleTX's Avatar
United_States
40
Rep
3,041
Posts

 
Drives: BMW
Join Date: Jan 2010
Location: USA

iTrader: (13)

^- I was just about to write that. My money is on typical DI noise rather than lifters.
Appreciate 0
      11-03-2011, 09:58 AM   #6
Dackelone
Moderator
Dackelone's Avatar
Germany
708
Rep
16,719
Posts

 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by bogart View Post
Don't worry, it is not your lifters. It is actually the fuel injectors. Direct injection is extremely noisy.
+2. When i change my spark plugs I started the engine with the plastic valve cover(& foam) off the engine. MAN!!! I was shocked at how much louder the engine was!


Btw OP... how often do you change your oil? I am just curious. This is one more reason why I do frequent oil changes. But I still say the ticking sound you are hearing is the Direct Injection.

Dack
Appreciate 0
      11-03-2011, 11:03 AM   #7
ken1137
Brigadier General
ken1137's Avatar
United_States
41
Rep
3,697
Posts

 
Drives: a slow 2009 e90 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Chicago

iTrader: (7)

Garage List
2009 e90 335i  [3.20]
Thanks guys...b/c that tappet/lifter issue with the N52 drove me nuts. Plus, the SA and BMW were in denial and it's not easy to explain engineering (hydraulic valve adjusters, camlobes, & tappets) to someone who does not give a crap, even though they had issued a few TSBs. I didnt think it applied to the N54. Changing my oil every 7500 mi.
__________________

BMWCCA member
Appreciate 0
      11-03-2011, 12:01 PM   #8
busyguy8
Second Lieutenant
United_States
4
Rep
278
Posts

 
Drives: '11 Black Saphire/Black 135 6M
Join Date: Apr 2008
Location: Bay Area, CA

iTrader: (3)

So if it was just DI, why would it just start happening lately, and only on start up for a few seconds?

Last edited by busyguy8; 11-03-2011 at 09:16 PM.
Appreciate 0
      11-04-2011, 06:49 PM   #9
busyguy8
Second Lieutenant
United_States
4
Rep
278
Posts

 
Drives: '11 Black Saphire/Black 135 6M
Join Date: Apr 2008
Location: Bay Area, CA

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by busyguy8 View Post
So if it was just DI, why would it just start happening lately, and only on start up for a few seconds?
Thoughts?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:16 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST