BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-06-2012, 12:28 PM   #1
MRWILT
Enlisted Member
 
MRWILT's Avatar
 
Drives: Black on Black 2009 135i
Join Date: Feb 2012
Location: Houston, TX

Posts: 37
iTrader: (0)

Hessitation and Stuttering at 25-35RPM

I am getting some slight hessitation and stuttering between 2500 and 3000 RPM under moderate to heavy acceleration. I dont think its my HPFP cause i dont get long delayed startups and I just took my car to the dealership to get the fuel system cleaned. any ideas? I know whatever is wrong is minimal cause the car for the most part runs fine but its just not 100% and that irritates me. I can feel it but when they run it at the dealership and check the computer its not throwing any errors so they dont do anything even though the tech that rode with me could feel it.
MRWILT is offline  
0
Reply With Quote
      07-06-2012, 12:34 PM   #2
ezeedee
NCOIC of Kickin It
 
ezeedee's Avatar
 
Drives: 08 135i "Simona"
Join Date: Feb 2011
Location: Great Falls MT

Posts: 947
iTrader: (1)

Garage List
2008 135i  [3.50]
i had the same symptoms when my hpfp died a week ago. always started right up, drove fine under light throttle, drove fine in map 8 (economy mode on jb4, no boost) i wasnt even pulling fuel pump codes at first. it got worse and worse over the course of a week, to the point that it took about a minute to start, and was barely driveable.
ezeedee is offline   Germany
0
Reply With Quote
      07-06-2012, 12:47 PM   #3
MRWILT
Enlisted Member
 
MRWILT's Avatar
 
Drives: Black on Black 2009 135i
Join Date: Feb 2012
Location: Houston, TX

Posts: 37
iTrader: (0)

uggh great! well if its going to happen id rather it just go ahead and get really crappy so that I can just take it in and get it fixed already instead of being in this slightly crappy car limbo
MRWILT is offline  
0
Reply With Quote
      07-06-2012, 12:49 PM   #4
ezeedee
NCOIC of Kickin It
 
ezeedee's Avatar
 
Drives: 08 135i "Simona"
Join Date: Feb 2011
Location: Great Falls MT

Posts: 947
iTrader: (1)

Garage List
2008 135i  [3.50]
have you checked your codes? My car went from stuttering under 5+ pounds of boost, to un-driveable in a week.
ezeedee is offline   Germany
0
Reply With Quote
      07-06-2012, 01:46 PM   #5
MRWILT
Enlisted Member
 
MRWILT's Avatar
 
Drives: Black on Black 2009 135i
Join Date: Feb 2012
Location: Houston, TX

Posts: 37
iTrader: (0)

no i havnt, i personally dont have the equipment for that and its been doing this for a while now. I bought it used about 3 months ago had about 47,000k and i dont quite know if it was doing it when i got it and i didnt notice or if it just gradually showed up. its not getting any worse or any better. just annoying cause when im driving no one notices it but me
MRWILT is offline  
0
Reply With Quote
      07-06-2012, 01:48 PM   #6
MRWILT
Enlisted Member
 
MRWILT's Avatar
 
Drives: Black on Black 2009 135i
Join Date: Feb 2012
Location: Houston, TX

Posts: 37
iTrader: (0)

I am going to take it to a car shop that specifically deals with mecedes and BMWS. i know someone that works there so maybe i can get someone to look at it that knows how to do more than just run a computer and can actually diagnose alittle better
MRWILT is offline  
0
Reply With Quote
      07-06-2012, 02:02 PM   #7
IZAGLO
Mbira
 
Drives: Sedonna Red 09 135i SOLD
Join Date: Jan 2010
Location: Garage cleaning Brake Dust

Posts: 1,008
iTrader: (3)

is it under warranty....if so take it back to BMW sounds like the HPFP
__________________
IZAGLO is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-06-2012, 03:43 PM   #8
MRWILT
Enlisted Member
 
MRWILT's Avatar
 
Drives: Black on Black 2009 135i
Join Date: Feb 2012
Location: Houston, TX

Posts: 37
iTrader: (0)

ya its under the CPO warranty so the HPFP is covered but ive taken it there twice already and they keep telling me no its not. its tough to take it over there when I have work and no other mode of transportation too. So frustrating
MRWILT is offline  
0
Reply With Quote
      07-06-2012, 03:46 PM   #9
MRWILT
Enlisted Member
 
MRWILT's Avatar
 
Drives: Black on Black 2009 135i
Join Date: Feb 2012
Location: Houston, TX

Posts: 37
iTrader: (0)

its like you have to wait for the car to literally break down before they do anything... plus i had to pay for my fuel system clean which is what they thought it was origionally. so if im paying for stuff i might as well take it somewhere that im not gonna get completely reamedon the price. anywhere that charges you $70 for oil change and $139 for brake flush is ripping you off IMO. Just had my SPK plugs changed too shoudl that cost $500 for some reason I think not.
MRWILT is offline  
0
Reply With Quote
      07-06-2012, 03:50 PM   #10
MRWILT
Enlisted Member
 
MRWILT's Avatar
 
Drives: Black on Black 2009 135i
Join Date: Feb 2012
Location: Houston, TX

Posts: 37
iTrader: (0)

my question is... if its the HPFP why would it only happen in the 500 RPMS between 2500 and 3000 (and its like clock work... only at that range no where else). would it be doing it all over the RPM range? Plus it doesnt do it so much when the car is cool. only when its just below 250 degeres
MRWILT is offline  
0
Reply With Quote
      07-06-2012, 05:29 PM   #11
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 15,796
iTrader: (1)

First thing I would do is change your spark plugs. Then if its still happening... I would either find a good indi with a code reader or buy one. I'd say its probably your plugs though. That is the first place to start.
Dackelone is online now   Germany
0
Reply With Quote
      07-07-2012, 07:06 AM   #12
dtwyim
Captain
 
dtwyim's Avatar
 
Drives: 2008 135 6-MT
Join Date: Oct 2010
Location: Canada

Posts: 744
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dackelone View Post
First thing I would do is change your spark plugs. Then if its still happening... I would either find a good indi with a code reader or buy one. I'd say its probably your plugs though. That is the first place to start.
Quote:
Originally Posted by MRWILT View Post
. Just had my SPK plugs changed too shoudl that cost $500 for some reason I think not.
I think OP says his plugs were just changed? Maybe not done properly? Wasn't there something about a specific plug you have to use even though the specs might be the same between plugs?
dtwyim is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-07-2012, 07:17 AM   #13
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 15,796
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by dtwyim View Post
I think OP says his plugs were just changed? Maybe not done properly? Wasn't there something about a specific plug you have to use even though the specs might be the same between plugs?
Well... hopefully his dealer used the correct plugs. But I have seen many posts when ppl change their plugs and use non-dealer bought plugs. There is something weird about the plugs BMW uses... and when you use an equivalent aftermarket Bosch plug... it can cause problems.

Still.., when trying to diagnose running problems... you start at the simple(cheap) stuff first. That would be plugs. Whose to say the dealer tech did not check the plug gaps or got a coil pack connector on correctly. That is where I would start first. That and checking for codes.


PS: OP a dealer should only charge an hour or two's labor at the most... plus plug costs. I can't see why they charged you $500 to replace your plugs. That is outrageous!!
Dackelone is online now   Germany
0
Reply With Quote
      07-10-2012, 12:48 PM   #14
MRWILT
Enlisted Member
 
MRWILT's Avatar
 
Drives: Black on Black 2009 135i
Join Date: Feb 2012
Location: Houston, TX

Posts: 37
iTrader: (0)

ya ill suggest that to the indie shop ill be going to. What do you think about the fact that its only at the same RPM range any ideas? Also I got some adivse that maybe my intake valves need to be cleaned. any thouhgts?
MRWILT is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:04 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST