BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-17-2012, 04:56 AM   #1
Riley1524
Lieutenant
 
Riley1524's Avatar
 
Drives: A Slow Ass BMW
Join Date: Feb 2011
Location: Atlanta, Ga.

Posts: 559
iTrader: (4)

"Sputter" then SES light

I was driving through Atlanta yesterday and all of the sudden the car "sputters" or to better describe it, produces a faint hiccup and the Service engine soon (Yellow not red) light pops up. There is no decrease in performance and the car seems to run fine but does have a slightly higher idle. I don't have any performance mods installed currently and I always fill up with BP 93 so I don't think its a gas issue. Anyone have a similar issue before I pay to have the code read?
__________________
2009 128i Sport Package, 6 speed, Heated Leather, Factory Adaptive H.I.D Headlights. MODS: VMR 18" Vb3's Matte Black, Eibach Pro-Kit, BMW Performance Brakes, BMW SSK, CDV delete, Morimoto 4500k D1s Bulbs, 3000k DDM HID Fogs, icarbon Dry Carbon Rear Deck Lid Spoiler, Carbon Fiber Mirror Caps, Custom Painted Grills, Injen intake, Custom Berk Race Exhaust. Escort Redline RD, Laser Intercepter Laser Jammers....Much More To Come
Riley1524 is offline  
0
Reply With Quote
      03-27-2012, 03:24 PM   #2
Riley1524
Lieutenant
 
Riley1524's Avatar
 
Drives: A Slow Ass BMW
Join Date: Feb 2011
Location: Atlanta, Ga.

Posts: 559
iTrader: (4)

So, since I've had time to dig at this issue now, I ended up buying the torque app for my android smart phone and a bluetooth OBDII reader. The app says the code is "p0015 powertrain "b" camshaft position- timing over-retarded (bank 1)" after researching a little bit, it seems the Exhaust cam sensor may be bad or the VANOS sensor in other words... Has anyone had this problem before????? I really don't like taking my car to BMW because they charge $100+ just to check codes.
__________________
2009 128i Sport Package, 6 speed, Heated Leather, Factory Adaptive H.I.D Headlights. MODS: VMR 18" Vb3's Matte Black, Eibach Pro-Kit, BMW Performance Brakes, BMW SSK, CDV delete, Morimoto 4500k D1s Bulbs, 3000k DDM HID Fogs, icarbon Dry Carbon Rear Deck Lid Spoiler, Carbon Fiber Mirror Caps, Custom Painted Grills, Injen intake, Custom Berk Race Exhaust. Escort Redline RD, Laser Intercepter Laser Jammers....Much More To Come
Riley1524 is offline  
0
Reply With Quote
      11-22-2012, 06:58 PM   #3
ipitythefoo
III II VIII XI
 
Drives: 2013 328xi Sport Line
Join Date: Jan 2012
Location: GTA

Posts: 75
iTrader: (0)

I was just wondering if you had the issue resolved? If so, what did you do?

The same happened to me except I get a minor ticking sound from the engine at lower rpm.
__________________
2013 BMW 328i xDrive
2011 BMW 135i DCT
ipitythefoo is offline  
0
Reply With Quote
      11-22-2012, 07:01 PM   #4
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 16,348
iTrader: (1)

The Vanos sensors can and do go bad. Many have replaced them before. I would replace both sides(intake and exhaust). The sensors are under $100 each.
Dackelone is online now   Germany
0
Reply With Quote
      11-23-2012, 08:37 AM   #5
Riley1524
Lieutenant
 
Riley1524's Avatar
 
Drives: A Slow Ass BMW
Join Date: Feb 2011
Location: Atlanta, Ga.

Posts: 559
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by ipitythefoo View Post
I was just wondering if you had the issue resolved? If so, what did you do?

The same happened to me except I get a minor ticking sound from the engine at lower rpm.
It was a faulty exhaust camshaft position sensor. My engine wasn't making a ticking sound at idle though, nor was the power diminished. I also replaced the Vanos sensors while I was at it as these sensors tend to go bad in all BMW's as Dack mentioned above. here's the link to the camshaft position sensor. The exhaust and intake are both the same.
http://www.trademotion.com/parts/200...ITION%20SENSOR
__________________
2009 128i Sport Package, 6 speed, Heated Leather, Factory Adaptive H.I.D Headlights. MODS: VMR 18" Vb3's Matte Black, Eibach Pro-Kit, BMW Performance Brakes, BMW SSK, CDV delete, Morimoto 4500k D1s Bulbs, 3000k DDM HID Fogs, icarbon Dry Carbon Rear Deck Lid Spoiler, Carbon Fiber Mirror Caps, Custom Painted Grills, Injen intake, Custom Berk Race Exhaust. Escort Redline RD, Laser Intercepter Laser Jammers....Much More To Come
Riley1524 is offline  
0
Reply With Quote
      01-10-2013, 06:05 PM   #6
Rockstar1487
Alonne Captain
 
Rockstar1487's Avatar
 
Drives: '08 135i Coupe
Join Date: Jan 2013
Location: Central, New Jersey

Posts: 161
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Riley1524 View Post
It was a faulty exhaust camshaft position sensor. My engine wasn't making a ticking sound at idle though, nor was the power diminished. I also replaced the Vanos sensors while I was at it as these sensors tend to go bad in all BMW's as Dack mentioned above. here's the link to the camshaft position sensor. The exhaust and intake are both the same.
http://www.trademotion.com/parts/200...ITION%20SENSOR
did you replace the sensors yourself or have them done professionally??
__________________
Was ist die fragen?
Hey Frau Hey!
Geck! Wo ist mein Auto?
Rockstar1487 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-10-2013, 06:10 PM   #7
Rockstar1487
Alonne Captain
 
Rockstar1487's Avatar
 
Drives: '08 135i Coupe
Join Date: Jan 2013
Location: Central, New Jersey

Posts: 161
iTrader: (0)

did you find the vanos sensor on the same site?
__________________
Was ist die fragen?
Hey Frau Hey!
Geck! Wo ist mein Auto?
Rockstar1487 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-11-2013, 02:13 AM   #8
Riley1524
Lieutenant
 
Riley1524's Avatar
 
Drives: A Slow Ass BMW
Join Date: Feb 2011
Location: Atlanta, Ga.

Posts: 559
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Rockstar1487 View Post
did you replace the sensors yourself or have them done professionally??
I replaced them myself
__________________
2009 128i Sport Package, 6 speed, Heated Leather, Factory Adaptive H.I.D Headlights. MODS: VMR 18" Vb3's Matte Black, Eibach Pro-Kit, BMW Performance Brakes, BMW SSK, CDV delete, Morimoto 4500k D1s Bulbs, 3000k DDM HID Fogs, icarbon Dry Carbon Rear Deck Lid Spoiler, Carbon Fiber Mirror Caps, Custom Painted Grills, Injen intake, Custom Berk Race Exhaust. Escort Redline RD, Laser Intercepter Laser Jammers....Much More To Come
Riley1524 is offline  
0
Reply With Quote
      01-11-2013, 02:13 AM   #9
Riley1524
Lieutenant
 
Riley1524's Avatar
 
Drives: A Slow Ass BMW
Join Date: Feb 2011
Location: Atlanta, Ga.

Posts: 559
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Rockstar1487 View Post
did you find the vanos sensor on the same site?
Yes
__________________
2009 128i Sport Package, 6 speed, Heated Leather, Factory Adaptive H.I.D Headlights. MODS: VMR 18" Vb3's Matte Black, Eibach Pro-Kit, BMW Performance Brakes, BMW SSK, CDV delete, Morimoto 4500k D1s Bulbs, 3000k DDM HID Fogs, icarbon Dry Carbon Rear Deck Lid Spoiler, Carbon Fiber Mirror Caps, Custom Painted Grills, Injen intake, Custom Berk Race Exhaust. Escort Redline RD, Laser Intercepter Laser Jammers....Much More To Come
Riley1524 is offline  
0
Reply With Quote
      01-11-2013, 02:21 AM   #10
Riley1524
Lieutenant
 
Riley1524's Avatar
 
Drives: A Slow Ass BMW
Join Date: Feb 2011
Location: Atlanta, Ga.

Posts: 559
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Rockstar1487 View Post
did you find the vanos sensor on the same site?
Yes
__________________
2009 128i Sport Package, 6 speed, Heated Leather, Factory Adaptive H.I.D Headlights. MODS: VMR 18" Vb3's Matte Black, Eibach Pro-Kit, BMW Performance Brakes, BMW SSK, CDV delete, Morimoto 4500k D1s Bulbs, 3000k DDM HID Fogs, icarbon Dry Carbon Rear Deck Lid Spoiler, Carbon Fiber Mirror Caps, Custom Painted Grills, Injen intake, Custom Berk Race Exhaust. Escort Redline RD, Laser Intercepter Laser Jammers....Much More To Come
Riley1524 is offline  
0
Reply With Quote
      07-17-2013, 03:29 PM   #11
kazan
Registered
 
Drives: 128i
Join Date: Jun 2013
Location: boston

Posts: 1
iTrader: (0)

I've got a similar problem right now except my car won't even start. Where can you find the camshaft position sensors on our engines?
kazan is offline  
0
Reply With Quote
      07-19-2013, 11:03 AM   #12
Miko226
Lieutenant
 
Miko226's Avatar
 
Drives: 08 135i n54
Join Date: Nov 2012
Location: Boca Raton, FL

Posts: 427
iTrader: (0)

When this happened to my car i was hard on it from 5th-6th when it stuttered needless to say i backed off as i was on the freeway approaching 150ish then i got off and it happened again from 2-3rd and the ses light came on and started running rough it ended up being a coil
__________________
08 n54 135i B3-AT 78k
Engine: JB4 e45/93, AFE DCI, VRSF 5" Stepped FMIC, VRSF Upper/Lower CP, BMS Tstat, RB PCV & BMS OCC (Next)
Exhaust: Active DP, n55 Mids (Next), Berk Ceramic Delete
Tires: Nitto 555 265/35, Nitto 555 225/40
Miko226 is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:14 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST