BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-17-2012, 03:59 PM   #1
Twhill19
hungry
 
Twhill19's Avatar
 
Drives: 2012-135i-N55
Join Date: May 2012
Location: Boston, MA

Posts: 821
iTrader: (0)

Idle Rev movement...

Initially had this problem from about 2000 miles onwards on my car, I know a few other guys have experienced the rev counter bouncing up and down at idle...CHECK YOUR COOLANT!

Had a low coolant warning light the other day that immediately disappeared once I started driving, well it came back on about two days ago, but again disappeared right away. Thought something must be wrong so I checked coolant res to find it wayyyyy below the "min" level.

Topped it up, and my rev bounces have stabilized at idle...give it a try if you've had similar issues!
__________________
2012-135i-N55 - Dinan Stage 2. aFe Stage 2 CAI. Berk Mid-Pipes. Berk Race Axle-Back. AR Design Catless-DP. AA Charge-Pipe. ETS FMIC. 19" Forgestar F-14's 8.5"/9.0". Michelin Pilot SS (225/35/19+255/30/19). Amber Delete. AutoCarbon CF Trunk-Spoiler. BMW M Performance Rotors/Pads. 20% tints (Coming soon: Dinan Stage 3, Dinan Oil Cooler, Custom Quad Turbo-Back Exhaust).
Twhill19 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-17-2012, 04:31 PM   #2
mzman
Enlisted Member
 
Drives: E82, 95 M3, 99 MRoad, 88 944TS
Join Date: Jul 2011
Location: Chattanooga, TN

Posts: 42
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Twhill19 View Post
Initially had this problem from about 2000 miles onwards on my car, I know a few other guys have experienced the rev counter bouncing up and down at idle...CHECK YOUR COOLANT!

Had a low coolant warning light the other day that immediately disappeared once I started driving, well it came back on about two days ago, but again disappeared right away. Thought something must be wrong so I checked coolant res to find it wayyyyy below the "min" level.

Topped it up, and my rev bounces have stabilized at idle...give it a try if you've had similar issues!
I have had a bad idle bounce since 1k miles that magically the dealer was never able to replicate. I'm sure the fluid level has been checked before, but I might as well take a look when I get home tonight. I'm willing to try just about anything.
__________________
Current: E82 AW/CR 135i FBO+Meth+E30, '95 Cosmos M3, '99 AW MRoadster, '88 944 Turbo S - 401rwhp/429ftlb
mzman is offline  
0
Reply With Quote
      12-17-2012, 04:49 PM   #3
cooler2442
Brigadier General
 
Drives: '11 135 Sport DCT
Join Date: Apr 2011
Location: The Valley, Los Angeles

Posts: 3,812
iTrader: (6)

Send a message via AIM to cooler2442 Send a message via Skype™ to cooler2442
I think it has to be a coincidence. I don't even run use my coolant tank since its used as my methanol tank and I randomly get the rev bounce. Usually happens when the car is cold and not warmed up. Someone previously posted saying when the O2 sensors were replaced it went away.
__________________

Last edited by cooler2442; 12-17-2012 at 05:01 PM.
cooler2442 is offline  
0
Reply With Quote
      12-18-2012, 08:51 AM   #4
mzman
Enlisted Member
 
Drives: E82, 95 M3, 99 MRoad, 88 944TS
Join Date: Jul 2011
Location: Chattanooga, TN

Posts: 42
iTrader: (0)

Just wanted to chime in again, my coolant tank was full so as expected makes no difference in idle bounce.

Quote:
Originally Posted by cooler2442 View Post
I think it has to be a coincidence. I don't even run use my coolant tank since its used as my methanol tank and I randomly get the rev bounce. Usually happens when the car is cold and not warmed up. Someone previously posted saying when the O2 sensors were replaced it went away.
You might want to get that checked out. Meth shouldn't go in your coolant tank, I prefer my washer fluid tank for that.
__________________
Current: E82 AW/CR 135i FBO+Meth+E30, '95 Cosmos M3, '99 AW MRoadster, '88 944 Turbo S - 401rwhp/429ftlb
mzman is offline  
0
Reply With Quote
      12-18-2012, 01:34 PM   #5
cooler2442
Brigadier General
 
Drives: '11 135 Sport DCT
Join Date: Apr 2011
Location: The Valley, Los Angeles

Posts: 3,812
iTrader: (6)

Send a message via AIM to cooler2442 Send a message via Skype™ to cooler2442
Quote:
Originally Posted by mzman View Post
Just wanted to chime in again, my coolant tank was full so as expected makes no difference in idle bounce.



You might want to get that checked out. Meth shouldn't go in your coolant tank, I prefer my washer fluid tank for that.
Yeah I meant washer fluid tank lol. Thought that's what this thread was about.
__________________
cooler2442 is offline  
0
Reply With Quote
      12-18-2012, 02:00 PM   #6
135IS
Captain
 
Drives: 09 LMB 135I / AW 1M
Join Date: Feb 2010
Location: t.o

Posts: 741
iTrader: (1)

Garage List
2009 135i  [3.50]
lol meth in your coolant tank
__________________
LMB 135i: Gone
AW 1M: Current #211 of 220
135IS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-18-2012, 02:03 PM   #7
WPG D33Z
Second Lieutenant
 
Drives: 2008 135i vert Cobb Stage2
Join Date: Mar 2012
Location: Winnipeg, Canada

Posts: 271
iTrader: (0)

Only if your trying to get it across the boarder
WPG D33Z is offline  
0
Reply With Quote
      12-19-2012, 10:09 AM   #8
Twhill19
hungry
 
Twhill19's Avatar
 
Drives: 2012-135i-N55
Join Date: May 2012
Location: Boston, MA

Posts: 821
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cooler2442 View Post
I think it has to be a coincidence. I don't even run use my coolant tank since its used as my methanol tank and I randomly get the rev bounce. Usually happens when the car is cold and not warmed up. Someone previously posted saying when the O2 sensors were replaced it went away.
on a brand new car? i mean after a while i could see o2 sensors being an issue...it could be related to my exhaust setup...every mod has a different effect on the car, so hard to tell...
Twhill19 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-19-2012, 12:54 PM   #9
Maxicono
Private
 
Maxicono's Avatar
 
Drives: 2012 135i BSM/Coral Red
Join Date: Jan 2010
Location: S.I., NY

Posts: 68
iTrader: (0)

Garage List
2012 BMW 135i  [0.00]
Send a message via AIM to Maxicono
Similar to this idling issue...

I don't know if anyone else had has this issue, but my 2012 DCT has "stalled out" when rolling at idle twice in the past year of my ownership.

I haven't been able to look at the rev limiter as it happens because its so sudden. Basically, I just remember a "shaking" of sorts that I can feel through the pedals and then next thing I know I'm in Neutral.

Just happened last night and had to come on here searching for answers.
__________________
2012 135i BSM w/ Coral Red & Glacier Silver Aluminum Trim
M-Sport, Nav, Heated Seats, Comfort Access
~Cp-e Towplate~Gloss Black Grilles~30% Tint Around~50% Windshield Tint~ AA Axleback
Maxicono is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-19-2012, 01:03 PM   #10
Twhill19
hungry
 
Twhill19's Avatar
 
Drives: 2012-135i-N55
Join Date: May 2012
Location: Boston, MA

Posts: 821
iTrader: (0)

i heard DCT has stalling issues when a low rev-rpm's...guys have said the same thing during city driving or being stuck in traffic...hopefully BMW updates this via software (not sure dont have DCT)
Twhill19 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-22-2012, 10:14 PM   #11
Jatran661
Second Lieutenant
 
Drives: Jet Black 135i
Join Date: Jun 2011
Location: Bay Area, California

Posts: 209
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Maxicono View Post
Similar to this idling issue...

I don't know if anyone else had has this issue, but my 2012 DCT has "stalled out" when rolling at idle twice in the past year of my ownership.

I haven't been able to look at the rev limiter as it happens because its so sudden. Basically, I just remember a "shaking" of sorts that I can feel through the pedals and then next thing I know I'm in Neutral.

Just happened last night and had to come on here searching for answers.
I have same issue plus throttle response lag. I complained about this problem tons of times already People say if you get ppk it updates the car software and the transmission problem disappear.
Jatran661 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-28-2012, 05:28 PM   #12
Twhill19
hungry
 
Twhill19's Avatar
 
Drives: 2012-135i-N55
Join Date: May 2012
Location: Boston, MA

Posts: 821
iTrader: (0)

I have PPK and still think the throttle response is sometimes slow...but I have manual trans. again, not sure about DCT...I know there is something called a Sprint Booster that is a piggyback for throttle response but I havent heard of a single person using it, which makes me question if its any good...
Twhill19 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-01-2013, 09:41 AM   #13
josemh23
Private First Class
 
josemh23's Avatar
 
Drives: 135i
Join Date: Jan 2011
Location: PR

Posts: 154
iTrader: (1)

Garage List
2011 135i  [0.00]
Similar issues specially after a long drive and on a traffic jam.. Revs suddenly go up and car goes into N. dealer could not reproduce. I tough that the only crappy stealership was Autogermana in PR. But I see is happening elsewhere.
josemh23 is offline   Puerto Rico
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:15 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST