BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-02-2013, 08:06 PM   #1
Fritzl
New Member
0
Rep
7
Posts

 
Drives: BMW
Join Date: Nov 2012
Location: Basement

iTrader: (0)

Ticking/Clicking sound when turning left

Recently I have noticed that when I turn left at speed a loud ticking/clicking noise is heard. It does not happen at very low speeds or when turning right whether at speed or otherwise.

I have looked up the symptoms on the net but it appears it could be anything from CV joints to a loose brake dust plate. Anyone have this issue with a hydro-power steering equipped 135i?

Any help appreciated!
Appreciate 0
      01-02-2013, 08:47 PM   #2
Pig Farmer
Captain
9
Rep
761
Posts

 
Drives: 2009 BMW 135i
Join Date: May 2010
Location: Florida

iTrader: (0)

I think anyone who has pushed the car through its paces has heard the ticking. I hear it coming from both the right and left wheels. Removing the wheels and retorquing the lugs seems to help for a few weeks/days but the ticking always returns. If someone has a definitive explanation/fix, i'd love to hear it.
Appreciate 0
      01-15-2013, 06:57 AM   #3
Andrew517
Private
0
Rep
58
Posts

 
Drives: BMW135
Join Date: Nov 2010
Location: HONG KONG

iTrader: (0)

Did you change the rims but keep using the factory run flat tyres with new rims.
Appreciate 0
      01-15-2013, 12:14 PM   #4
mike the snake
Lieutenant
11
Rep
549
Posts

 
Drives: 135i
Join Date: Sep 2011
Location: Sonoma County, CA.

iTrader: (1)

Many of us have had the ticking, including myself. Simply removing and reinstalling the wheels and torquing (with a torque wrench) the lugs seems to eliminate the ticking.

I think it is from incorrectly torqued lugs, which cause the rotor hats to warp/flex.

No one has 100% confirmed what it was, but R&R the wheels seems to fix the ticking most of the time.
Appreciate 0
      01-25-2013, 04:29 PM   #5
stride007
Enlisted Member
0
Rep
34
Posts

 
Drives: e82|e30
Join Date: Jul 2012
Location: NJ<FL

iTrader: (0)

what is the proper torque specs for wheels?
Appreciate 0
      01-25-2013, 05:18 PM   #6
fboutlaw
Cone Cruncher
fboutlaw's Avatar
United_States
9
Rep
508
Posts

 
Drives: Dinan 135i
Join Date: Apr 2010
Location: Cupertino, CA

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by stride007 View Post
what is the proper torque specs for wheels?
88 ft-lb for wheel bolts

I've heard clicking turning before from crap in the OEM brake pads. Usually reversing quickly then jamming on the brakes dislodges particles or crap that's in there.

If it's at low speeds it can be a whole bunch of things and you have to go through your suspension parts and make sure they're all torqued properly. If it continues, it's likely a bushing or insert in suspension geometry.

Currently I hear loud clunks when I turn right. I've got a broken link somewhere in my tie rods and have ordered replacements. Things are bound to break. Hopefully what OP is going through is minor.
Appreciate 0
      01-25-2013, 07:26 PM   #7
08LMB135i
Rally Armored 135i, don't copy me!
1
Rep
186
Posts

 
Drives: 2008 Lemans Blue 135i M Sport
Join Date: Aug 2012
Location: Calgary Alberta

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by fboutlaw
Quote:
Originally Posted by stride007 View Post
what is the proper torque specs for wheels?
88 ft-lb for wheel bolts

I've heard clicking turning before from crap in the OEM brake pads. Usually reversing quickly then jamming on the brakes dislodges particles or crap that's in there.

If it's at low speeds it can be a whole bunch of things and you have to go through your suspension parts and make sure they're all torqued properly. If it continues, it's likely a bushing or insert in suspension geometry.

Currently I hear loud clunks when I turn right. I've got a broken link somewhere in my tie rods and have ordered replacements. Things are bound to break. Hopefully what OP is going through is minor.
If you has a broken tie rod the car would be undriveable as the steering would not be connected to one wheel, sway bar end links are a different story.
Appreciate 0
      02-08-2013, 03:41 PM   #8
FIRST1
Captain
United_States
18
Rep
763
Posts

 
Drives: '08 135i Titanium Silver
Join Date: Sep 2010
Location: LI

iTrader: (3)

Garage List
2008 BMW 135i  [0.00]
I also hear strange noises when turning the wheel, but... once the car has warmed up ~15-20 mins, I no longer hear the sound when I turn. What do you guys think that's about?
__________________
Appreciate 0
      02-10-2013, 12:52 AM   #9
MM135
Second Lieutenant
United_States
4
Rep
206
Posts

 
Drives: 2009 135i M-Sport
Join Date: Apr 2012
Location: Carlsbad, CA

iTrader: (1)

IT IS WHEEL BEARINGS.... I have had it twice, first was driver side, then a few months later it was passenger...

After I changed them, it's gone
__________________
2009 AW 135i M-Sport - 6MT - The "PANDA BEAR"

FBO Stg. 3 - e85 - Vorsteiner Carbon Fiber Hood - iCarbon Double Sided Carbon Fiber Trunk - iCarbon CF Rear Diffuser - ExoticsTuning Carbon Fiber Splitters - APEX EC-7's - Eibach Pro-Kit w/ Ground Control Camber Plates
Appreciate 0
      02-11-2013, 10:09 AM   #10
FIRST1
Captain
United_States
18
Rep
763
Posts

 
Drives: '08 135i Titanium Silver
Join Date: Sep 2010
Location: LI

iTrader: (3)

Garage List
2008 BMW 135i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by MM135 View Post
IT IS WHEEL BEARINGS.... I have had it twice, first was driver side, then a few months later it was passenger...

After I changed them, it's gone
*newb question*

how do you go about replacing them? should it be done at a shop?
__________________
Appreciate 0
      02-11-2013, 05:26 PM   #11
flinchy
Colonel
39
Rep
2,865
Posts

 
Drives: 130i
Join Date: Nov 2011
Location: QLD, Australia

iTrader: (0)

Sway bar bushings? Was for me
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:10 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST