BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-12-2013, 07:39 AM   #23
JimD
Colonel
 
JimD's Avatar
 
Drives: 128i convertible
Join Date: Apr 2009
Location: Lexington, SC

Posts: 2,628
iTrader: (0)

Another thing that helps in my cars is using rain repellant on the windshield. I used to apply Rain-X which is a bit of work. Now I just use glass cleaner with rain repellant in it. Sometimes I put in washer fluid with repellant. Rain-X works a bit better than the other application methods but with any of them the rain beads up like water on waxed paint. That makes the wipers work better and also makes me less sensitive to the wiper speed. Might be someting to try for those of you that are dissatisfied.

Jim
__________________
128i Convertible, MT, Alpine White, Black Top, Taupe Leatherette, Walnut, Sport
Ordered 5/22/09, Completed 6/4/09, At Port 6/9/09, On the Georgia Highway 6/13/09, Ship Arrived Charleston 6/24/09 at 10pm, PCD 7/21/09
JimD is offline  
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 09:03 AM   #24
P1et
Colonel
 
P1et's Avatar
 
Drives: '11 X5 | '11 135i
Join Date: Aug 2007
Location: Texas

Posts: 2,882
iTrader: (1)

I do not think I have ever used them on my wife's 135i. Then again, we have only driven it in the rain once since owning it...

I just would hit the stalk manually when I needed a wipe...
P1et is offline  
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 12:13 PM   #25
tccox
Lieutenant
 
Drives: 2014 228i Msport
Join Date: Jan 2012
Location: Charlotte, NC

Posts: 439
iTrader: (0)

Garage List
Well, works perfectly in my 2012 128
tccox is online now   United_States
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 03:23 PM   #26
ejm3
Captain
 
Drives: 135 Convertible 6MT
Join Date: Nov 2011
Location: Connecticut

Posts: 623
iTrader: (0)

I was driving home from work last night and with 3' of snow on the ground and freezing drizzle in the air the rain-sensing wipers were useless. I was essentially manually turning the wipers on at the appropriate times. for my entire 1-hour+ ride home. In that case they were not only useless but outright dangerous. I would have given my left nut for plain old intermittent wipers.
__________________
2012 135 Convertible
2010 Lexus RX350
ejm3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 03:39 PM   #27
foghat
Captain
 
Drives: 2008 135i
Join Date: Jun 2009
Location: Calgary

Posts: 912
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by ejm3 View Post
I was driving home from work last night and with 3' of snow on the ground and freezing drizzle in the air the rain-sensing wipers were useless. I was essentially manually turning the wipers on at the appropriate times. for my entire 1-hour+ ride home. In that case they were not only useless but outright dangerous. I would have given my left nut for plain old intermittent wipers.

There in lies the problem. Until you are willing to give your right nut, BMW will not consider it important enough to add/address.

My 2007 300c SRT8 had the option to turn the 'rain sensing' on or off. When off, was just the plain old intermittent wipers.
__________________
PTF tuned by Dzenno (94 oct) | Burger DCI | VRSF FMIC 7" | VRSF DP | Berk Street catback | Dynojet: 406/463 (std. correction) | Dyno Dynamics: 354/432 (ATMC1 correction)
foghat is offline   Canada
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 04:37 PM   #28
e34m5
Major
 
Drives: 135i
Join Date: Jun 2007
Location: Atlanta

Posts: 1,001
iTrader: (0)

Seems I touched a nerver with this. Just proves that some times so called "new and improved" technology isn't.

Like foghat said: Just give us a way to turn off the rain sensing option.

Hey Dackel: Do you know if this can be done in one of the secret menus?
e34m5 is offline  
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 04:42 PM   #29
mb135is
Captain
 
Drives: '13 135is #180/586
Join Date: Sep 2012
Location: NJ

Posts: 911
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ejm3 View Post
I was driving home from work last night and with 3' of snow on the ground and freezing drizzle in the air the rain-sensing wipers were useless. I was essentially manually turning the wipers on at the appropriate times. for my entire 1-hour+ ride home. In that case they were not only useless but outright dangerous. I would have given my left nut for plain old intermittent wipers.
Agreed. But I hate the auto wipers for a different reason: they wipe TOO much for my taste. I just want regular intermittent wipers to go every 5 seconds or so, THAT'S IT. I tried to have the auto/rain sensing/speed sensing crap coded out at the dealer to no avail.

The video SAYS you can have normal intermittent use by not hitting auto (green light not lit), but that is complete BS. They sense your speed and will not have a uniform interval.
__________________

E82 '13 135is - Space Gray/Coral Red, 6 MT,
Heated Seats, 50% tint, clear bra, BMW Perf. Grilles, BMW Perf. CF Diffuser - #180/586
mb135is is offline  
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 06:24 PM   #30
pysik
Enlisted Member
 
Drives: 11' Le Mans Blue 135i
Join Date: Oct 2012
Location: Toronto

Posts: 30
iTrader: (1)

Should take a look at aquapel for your windows. I use it with the auto wipers and have no issues seeing at night.
pysik is offline  
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 07:15 PM   #31
Artemis
Brigadier General
 
Artemis's Avatar
 
Drives: 1M (VO)
Join Date: Jun 2011
Location: Belgium

Posts: 3,083
iTrader: (0)

FWIW: pages 71 and 72 of the BMW 1er Owner's Manual 2013 (USA):
(see also: http://www.1addicts.com/forums/showp...82&postcount=1)

And also don't forget the check the wear and tear status of the wiper blades.

Name:  Wiper_System_Page_1.jpg
Views: 180
Size:  129.2 KB
Name:  Wiper_System_Page_2.jpg
Views: 173
Size:  169.5 KB
__________________
“For ’tis the mind that makes the body rich” (W. Shakespeare, The Taming of the Shrew, Act 4, Scene 3)
Artemis is offline   Belgium
0
Reply With Quote
      02-13-2013, 12:06 AM   #32
foghat
Captain
 
Drives: 2008 135i
Join Date: Jun 2009
Location: Calgary

Posts: 912
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by mb135is View Post

The video SAYS you can have normal intermittent use by not hitting auto (green light not lit), but that is complete BS. They sense your speed and will not have a uniform interval.
I didn't hear that anywhere in the video. It says to activate your automatic sensor, push the button. Thing is you can't have intermittent without pushing the button, so...

The other giveaway is he says to turn off the system, push the button again. At which point you have no intermittent/sensing at all.
__________________
PTF tuned by Dzenno (94 oct) | Burger DCI | VRSF FMIC 7" | VRSF DP | Berk Street catback | Dynojet: 406/463 (std. correction) | Dyno Dynamics: 354/432 (ATMC1 correction)
foghat is offline   Canada
0
Reply With Quote
      02-15-2013, 01:51 AM   #33
Daily_Driver
Enlisted Member
 
Drives: 328i MT
Join Date: Jan 2012
Location: Vancouver, BC

Posts: 35
iTrader: (0)

I have an E92 with navigation. In the menu there is a place to alter the sensitivity of the automatic turning on/off of the headlights. I was getting very frustrated with my windsheild intermitent wipers until I remembered that I had changed the setting from "Sensitive" to "Normal". Putting the auto 'headlight' feature back to "sensitive" seemed to fix it. I was left wondering if the setting of sensitivity affected all of the 'auto' functions, including headlights, wipers and rearview mirror..... just a thought. If you haven't tried it, see if it makes a difference for you.
Daily_Driver is offline  
0
Reply With Quote
      02-15-2013, 02:14 PM   #34
ONDEMAND
TORQUE
 
ONDEMAND's Avatar
 
Drives: with 3 pedals
Join Date: Feb 2013
Location: USMFA

Posts: 163
iTrader: (0)

Unpluging Sensor

First post here!

On another forum it was suggested that simply unplugging the rain sensor will give you control with set intervals like a vehicle without auto wipers.

I can confirm by my own trails that unplugging the sensor will not automatically revert back to a factory interval with the thumb wheel. It will however provide a slower setting (longer delay between wipes) but this does not change with thumb wheel setting or speed.

This is on a 2011 135CP.

My problem was that in light rain the auto always wanted to go full bore, and I mean only a fraction slower than the first manual setting. Sensitivity settings seem to have no affect, thus the reason I tried to unplug the sensor in hopes of a more traditional fixed interval operation.
ONDEMAND is offline  
0
Reply With Quote
      02-15-2013, 03:45 PM   #35
Satalite
Colonel
 
Satalite's Avatar
 
Drives: 128i
Join Date: Dec 2010
Location: Georgia

Posts: 2,881
iTrader: (9)

Garage List
2009 128i  [5.00]
Haven't had trouble with light rain sensor on my 09'. I think it's more in recent model years...

Had a loaner this past week and could tell it wasn't working at all in light rain. Seemed to be 1-2 speeds too low.
__________________
Satalite is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-15-2013, 04:33 PM   #36
Vigilante375
Lieutenant
 
Drives: 2012 AW 6M 135i
Join Date: Sep 2011
Location: WA

Posts: 460
iTrader: (0)

Yup, since day 1 the rain sensing feature hasn't worked as I would like it to. Light rain or a mist of water (like passing a big rig) and the wipers will go to warp speed while I'm driving. If it is goes from a drizzle to heavy rain it won't do anything except swipe ever so often while I'm driving. I wish they wouldn't force features on cars that people don't want, that's why their are options. I have a lot of time using the wipers as in WA this is the time of the year for all types of rain; misty to heavy but with light rain being the norm.

It seems it likes and works on the smaller particle's of water as opposed to the heavy, big drops of water. I guess next time I go to the dealer I'll ask for a recal on the system and see if that works.
Vigilante375 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-15-2013, 07:34 PM   #37
bmw1racer
bimmerphile, technogeek
 
bmw1racer's Avatar
 
Drives: 2012 128i Coupe 6MT Sport
Join Date: Jun 2011
Location: SoCal

Posts: 1,844
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Satalite View Post
Haven't had trouble with light rain sensor on my 09'. I think it's more in recent model years...
Not mine... I've used the auto feature quite a bit and it's worked just fine. *knock on wood*
__________________
bmw1racer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-15-2013, 07:37 PM   #38
dorkdog
Big Mouth No Filter
 
dorkdog's Avatar
 
Drives: 128i Montego Blue 6MT Sport
Join Date: Feb 2012
Location: Puyallup WA

Posts: 587
iTrader: (0)

I love mine. Hard to believe we're talking about idiosyncrasies of something so trivial as a windshield wiper control circuit, but that's why it's called 1addicts!
__________________
We do not inherit the Earth from our parents; we borrow it from our children
dorkdog is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-15-2013, 08:02 PM   #39
doublevanosrc
Loves Runflats.
 
doublevanosrc's Avatar
 
Drives: 2013 VW GTi
Join Date: Jul 2009
Location: Austin. Tx

Posts: 1,859
iTrader: (1)

Garage List
2011 BMW  [0.00]
2011 BMW  [0.00]
Mine work just fine i guess you gotta get use to them however like everything created by man they're not perfect. My dad once took my car out for a quick spin to pick up something and it was raining that day (it was like his 2nd time driving it). Man when he came back he was livid, all he did was complain about the wipers and how he didn't know if they were on or off, I was rolling.
__________________
2011 135i M Sport
Gone and missed

Last edited by doublevanosrc; 02-15-2013 at 08:22 PM.
doublevanosrc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-15-2013, 11:17 PM   #40
bmw1racer
bimmerphile, technogeek
 
bmw1racer's Avatar
 
Drives: 2012 128i Coupe 6MT Sport
Join Date: Jun 2011
Location: SoCal

Posts: 1,844
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by bmw1racer View Post
Not mine... I've used the auto feature quite a bit and it's worked just fine. *knock on wood*
Oh, one odd thing: the auto sensing/wiping feature always has to be turned on the first time... It never stays in the auto mode once you turn off the engine.
__________________
bmw1racer is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:00 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST