BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-08-2011, 05:05 PM   #1
pinmagic
The Only Sane One Here
pinmagic's Avatar
United_States
19
Rep
1,137
Posts

 
Drives: 135i Convertible
Join Date: Jun 2010
Location: Arlington, VA

iTrader: (1)

Does Your Climate Control Fan Do This?

I have a 2011 135i vert. When I turn on the climate control fan (ac or heat, in manual mode, not auto mode), I find that it usually cuts out for a split second every minute or 2. It only cuts out for maybe half a second, and then starts right back up again, but it's very frequent. Doesn't really affect performance, but it's annoying, cause I can hear it stopping, even if only briefly. Is that normal?
__________________
2011 135i VERT SGM/SB/MOONLIGHT - ED - with every single friggin' option they offered.
Appreciate 0
      05-09-2011, 05:52 AM   #2
pinmagic
The Only Sane One Here
pinmagic's Avatar
United_States
19
Rep
1,137
Posts

 
Drives: 135i Convertible
Join Date: Jun 2010
Location: Arlington, VA

iTrader: (1)

Anybody?
__________________
2011 135i VERT SGM/SB/MOONLIGHT - ED - with every single friggin' option they offered.
Appreciate 0
      05-09-2011, 07:22 AM   #3
Dackelone
Moderator
Dackelone's Avatar
Germany
689
Rep
16,665
Posts

 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

iTrader: (1)

No, mine does not do that. I almost always leave mine in manual mode. I think something is wrong with your HVAC circuit board. On past BMW's (e36 and e46 cars) this was a big problem.


Btw... I had that very same problem in my old e36 323i sedan. It was the resistor pack for the blower motor. Though the e36's also had a huge failure rate of the circiut board for the climate controls. The resistor pack was down by teh driver's gas pedal and cost me 95 euros for the part. Two screws and my car was fixed.

Last edited by Dackelone; 06-15-2011 at 02:27 PM.
Appreciate 0
      05-09-2011, 08:36 AM   #4
pinmagic
The Only Sane One Here
pinmagic's Avatar
United_States
19
Rep
1,137
Posts

 
Drives: 135i Convertible
Join Date: Jun 2010
Location: Arlington, VA

iTrader: (1)

Thanks! Well, this would officially be my first problem with the car (knock on wood), so can't complain too much. Had it since August 2010.
__________________
2011 135i VERT SGM/SB/MOONLIGHT - ED - with every single friggin' option they offered.
Appreciate 0
      05-09-2011, 09:07 AM   #5
DriveHard
Lieutenant Colonel
DriveHard's Avatar
Colombia
26
Rep
1,970
Posts

 
Drives: 128i M-Sport
Join Date: Aug 2010
Location: Long Island

iTrader: (0)

Dackelone sounds correct.

The Part is called a Blower Resistor..( no dig at Dackelone, just using BMW words) and they do fail al the time..

Take it in. it doesnt sound so bad.. good thing is that it happens alot and they will be able to duplicate it.
__________________
'11 128i M-Sport Pkg, Sport Susp., 6AT w/paddles, BMW Perf CAI,Charcoal Filter Delete, BMW Perf. Big Brake Kit, BMW Perf. Exhaust, Ferodo 2500's, Titanium shims,135 trunk lip, BMS-PBX Box-Map 3, Castrol RBF600 ,e93 FSB, , f30 Backing Plates,GC Camber Plates, Hankook RS-3's (Track setup)
Appreciate 0
      05-09-2011, 11:22 AM   #6
GtiGyver
First Lieutenant
GtiGyver's Avatar
Canada
6
Rep
301
Posts

 
Drives: AW E82 135i MT
Join Date: Jun 2009
Location: Montreal

iTrader: (3)

Could also be the recirc mode that goes-in and out.
I noticed my car's vents changing sound (due to the level of airflow changing all the time), and could even hear a flap opening and closing when things were really quiet.

Put it into fresh air only mode and now it's stable.
Appreciate 0
      05-10-2011, 09:39 PM   #7
pinmagic
The Only Sane One Here
pinmagic's Avatar
United_States
19
Rep
1,137
Posts

 
Drives: 135i Convertible
Join Date: Jun 2010
Location: Arlington, VA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by GtiGyver View Post
Could also be the recirc mode that goes-in and out.
I noticed my car's vents changing sound (due to the level of airflow changing all the time), and could even hear a flap opening and closing when things were really quiet.

Put it into fresh air only mode and now it's stable.
Hey, I think that's it. I had it on Auto mode, and it seemed to be cutting out every couple of minutes, but maybe what I was hearing was just a switch from fresh air to recirculate. Dunno, but when I put it on fresh or recirculate, it stopped sounding like it was cutting out.

Strangely, tonight I had it on Auto mode, and it didn't act up. Maybe that's cause it was cooler outside? Not sure what triggers it to switch over in the Auto mode.

Anyway, it looks like I'm one small step closer to solving this mystery. Thanks GtiGyver.
__________________
2011 135i VERT SGM/SB/MOONLIGHT - ED - with every single friggin' option they offered.
Appreciate 0
      05-27-2011, 08:19 AM   #8
FDM68
Captain
FDM68's Avatar
Wake Island
8
Rep
762
Posts

 
Drives: 11' 135i
Join Date: May 2010
Location: Georgia (hearts still in Germany)

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GtiGyver View Post
Could also be the recirc mode that goes-in and out.
I noticed my car's vents changing sound (due to the level of airflow changing all the time), and could even hear a flap opening and closing when things were really quiet.

Put it into fresh air only mode and now it's stable.
+1
Mine does this also when in the auto recirculation mode. It is kind of wierd sounding. I only have 6k on mine and it's done it from day one.
Appreciate 0
      06-03-2011, 07:47 AM   #9
wolfe
Lieutenant
wolfe's Avatar
15
Rep
491
Posts

 
Drives: 128i M-Sport / 944 Turbo S
Join Date: Apr 2010
Location: USA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by FDM68 View Post
+1
Mine does this also when in the auto recirculation mode. It is kind of wierd sounding. I only have 6k on mine and it's done it from day one.
Mine too, I'm guessing it slows or stops the fan while the flaps are changing to avoid any strange noises or reduce resistance on the flap servos.
Appreciate 0
      06-08-2011, 12:05 AM   #10
markt_sa
New Member
0
Rep
18
Posts

 
Drives: 2011 135 m pack dct
Join Date: Jun 2011
Location: south africa

iTrader: (0)

Hi there

I have the same issue and have worked out it only happens when in auto recirc mode.
It seems to be the sensor which is looking forthe pollutants is over sensative .

it triggers seemingly at random but is actually "sensing" some pollutant
Appreciate 0
      06-08-2011, 08:47 PM   #11
pinmagic
The Only Sane One Here
pinmagic's Avatar
United_States
19
Rep
1,137
Posts

 
Drives: 135i Convertible
Join Date: Jun 2010
Location: Arlington, VA

iTrader: (1)

Pollutants? Maybe one of my passengers is breaking wind!
__________________
2011 135i VERT SGM/SB/MOONLIGHT - ED - with every single friggin' option they offered.
Appreciate 0
      06-10-2011, 07:49 AM   #12
cj350s
Major Dad
Canada
0
Rep
44
Posts

 
Drives: 2011 128i
Join Date: Jun 2010
Location: Southern Ontario

iTrader: (0)

This may not be pertinent, but for what it's worth, I had a similar issue with a 2011 128i where the blower motor would cut out for 2-3 seconds and then restart, usually shortly after start-up. However in my case I sometimes also had a yellow warning indicator at start-up displaying a car on a lift.

Problem first occurred after the car was left parked for 10 days at an airport.

Service manager advised a weak battery can cause meaningless warning indicators, and as it turned out, the battery was indeed the problem. When kept fully charged everything worked fine. BMW replaced the original battery and the problem never reoccurred.

However, when I took my car in for service a week ago BMW replaced my battery again, this time with a larger one, as part of a 128i recall in Canada.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:52 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST