BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-03-2011, 02:52 PM   #1
Agent Orange
Enlisted Member
8

 
Drives: 2012 X3 DSB/Black
Join Date: Jan 2010
Location: Orange County, CA


Posts: 46
iTrader: (0)

135i dead at dealer due to "Programming" and "Vehicle Order"

I took my 135i in last Thursday for 3 things:

1. Seat belt retractor recall
2. Cup holder broken (what a crap design)
3. HPFP needed to be re-programmed

My original HPFP failed at 1,200 miles, and when it was replaced, they put the new part in.

But they said there needed to be a software update. I took it in on Thursday morning (Dec 30), and the service rep said it would be ready between 2pm and 3pm. Don't get me started on his lack of ability to make a phone call...but suffice to say that it was not done on Thursday...and it was not done on Friday...and it's still not done.

They're claiming that there was a "computer crash" when applying the new software updates and the car is dead. They need to get a new "vehicle order" number from BMW North American before they can re-program, etc...

They called this morning (Monday, Jan 3) to tell me that they're still waiting for the Vehicle Order so they can "attempt" (their words) to recover.

WTF?

Any thoughts on this. I feel like I'm getting the run around.
Appreciate 0
      01-03-2011, 03:09 PM   #2
Jaguar66
M Power
Cayman Islands
24

 
Jaguar66's Avatar
 
Drives: '09 ///M-Sport 135i
Join Date: Nov 2007
Location: San Rafael


Posts: 1,471
iTrader: (3)

"Computer crashes during programming" seems to be a common "problem". It could well be an excuse that the whole process hasn't gone as planned, but an easy excuse to dole out. Possibly after they did the update, something wasn't right. Perhaps the fuel pump installation didn't go smoothly. Possibly they did something else to the car and need to repair it. Possibly the computer really did crash. Without being on the scene you have no way of knowing.
__________________
Appreciate 0
      01-03-2011, 03:10 PM   #3
BrokenVert
Resident Kerbalnaut
United_States
238

 
BrokenVert's Avatar
 
Drives: Topless 135/Electric Boogaloo
Join Date: Apr 2009
Location: Fahrvergnügen/NY


Posts: 9,989
iTrader: (0)

Never heard of this happening to anybody...that sucks big time man
__________________
Appreciate 0
      01-03-2011, 03:27 PM   #4
MikeinAlexandria
Lieutenant
United_States
26

 
Drives: 128i M Sport Convertible
Join Date: Aug 2010
Location: Alexandria, VA


Posts: 567
iTrader: (0)

Sounds a bit fishy. Really, the only thng that can happen is that the ecu will no longer accept a flash image. Without the image, the car won't start or run. It is like needing to reformat and reinstall windows after you put in a new hard drive. Not sure why BMW's flashing system has become so complicated though.
Appreciate 0
      01-03-2011, 05:09 PM   #5
DriveHard
Lieutenant Colonel
Colombia
42

 
DriveHard's Avatar
 
Drives: 128i M-Sport
Join Date: Aug 2010
Location: Long Island


Posts: 1,970
iTrader: (0)

It happens...

during programming there is a conflict with what the softwear says is in your car and what it actually has..

if for whatever reason the programming station does not "see" what you car has then it can crash, and or not complete programming and it just stays there trying to load something that it cant.

for instance... it may think you have nav but you dont... it locks up on the "update nav" session and thats it.. the Vehicle order or "VO" is the blueprint too you car. if it is corupt then programming stops.

since BMW was out " thursday / friday for holiday and they are playing catch up with requests then it is quiet possible that it may take until tomorrow.

VO's are only created at BMW NA and emailed to the center, then loaded into your car.

sorry that you dont have your car... but until that VO is in... you have a 50k paperweight...
__________________
'11 128i M-Sport Pkg, Sport Susp., 6AT w/paddles, BMW Perf CAI,Charcoal Filter Delete, BMW Perf. Big Brake Kit, BMW Perf. Exhaust, Ferodo 2500's, Titanium shims,135 trunk lip, BMS-PBX Box-Map 3, Castrol RBF600 ,e93 FSB, , f30 Backing Plates,GC Camber Plates, Hankook RS-3's (Track setup)
Appreciate 0
      01-03-2011, 10:52 PM   #6
Cuz5150
Major
57

 
Cuz5150's Avatar
 
Drives: 06-M3ZHP/04-M3 Vert/02Duc998
Join Date: May 2008
Location: NJ


Posts: 1,260
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DriveHard View Post
It happens...
sorry that you dont have your car... but until that VO is in... you have a 50k paperweight...
CLASSICROTF

as for BMW "programming/software"= FAIL
__________________
-Diplomacy is saying, "nice doggie while trying to find a rock"-

04-M3 vert-Black/Imolla/6MT/Cold/Xenon/HK/
06-M3 Cp-Mystic/Black/6MT/Comp/Xenon/HK/
09-135i- AW/Bk-Lette/6MT/M-pac/Nav/Hi-Fi/Usb-Ipod/SOLD
Appreciate 0
      01-04-2011, 01:17 AM   #7
Agent Orange
Enlisted Member
8

 
Drives: 2012 X3 DSB/Black
Join Date: Jan 2010
Location: Orange County, CA


Posts: 46
iTrader: (0)

So....here's the update.

First of all...I do have a loaner. I got the loaner last Thursday when the car wasn't ready when originally promised. It's a 328i. Boring and stripped...but it's a car.

I was in contact with the dealer today. They're clueless. They can't seem to do anything. They claim that they can't get the magic file that they need. They cannot get it working. Some Regional Engineer from BMW is supposed to show up tomorrow (of course he originally was supposed to show up today....but....you get the picture),....and HE is supposed to be able to fix it. Apparetnly, HE has the right file to load. Nobody else has it. And I asked why they couldn't simply send the dealer the file over the internet....and I was told (and I am NOT JOKING here!) that it was because of Digital Rights Management. Um. What?

Anyway. Bottom line of the update is: car still dead.

What I'm concerned about is...is this a software issue or is there a problem with one of the computers that would require parts now??
Appreciate 0
      01-04-2011, 07:48 AM   #8
Dackelone
Moderator
Germany
862

 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany


Posts: 16,549
iTrader: (1)

Sometimes... the Regional Service Manager has access to files and fixes that the techs at the dealer do not have in the "official" chanels. I would not worry too much right now. Give it another day or two - lets see what happens.
Appreciate 0
      01-04-2011, 09:42 AM   #9
gstopyra
Private
United_States
6

 
gstopyra's Avatar
 
Drives: 135i coupe
Join Date: May 2009
Location: Killeen, TX


Posts: 92
iTrader: (0)

I had this happen to me when I brought mine in for the seatbelt recall. It was almost a week before I got my car back. I guess the computer crashed during re-programming, causing a failure of several of my car modules (key recognition, navigation...) Dealership was doing everything they can...even called in the regional/national "master tech" to help. I guess there used to be an easier way for them to diagnose with master techs...but BMW NA downsized those jobs, meaning now they have to write back to National or even Germany for an answer. At least that's what my SA told me.

Computers in cars do suck...but it will sell.
__________________
GStopyra
BMW 135i Space Gray/Coral/Glacier Aluminum MT/M-Sport/ and ALMOST everything else
Appreciate 0
      01-04-2011, 10:20 AM   #10
Diver
Colonel
United_States
77

 
Diver's Avatar
 
Drives: Black '12 135i DCT PPK Msport
Join Date: Nov 2010
Location: Texas


Posts: 2,809
iTrader: (0)

Sounds miserable. I hope you have a loaner.
__________________
Appreciate 0
      01-04-2011, 01:04 PM   #11
DriveHard
Lieutenant Colonel
Colombia
42

 
DriveHard's Avatar
 
Drives: 128i M-Sport
Join Date: Aug 2010
Location: Long Island


Posts: 1,970
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Agent Orange View Post
So....here's the update.

First of all...I do have a loaner. I got the loaner last Thursday when the car wasn't ready when originally promised. It's a 328i. Boring and stripped...but it's a car.

I was in contact with the dealer today. They're clueless. They can't seem to do anything. They claim that they can't get the magic file that they need. They cannot get it working. Some Regional Engineer from BMW is supposed to show up tomorrow (of course he originally was supposed to show up today....but....you get the picture),....and HE is supposed to be able to fix it. Apparetnly, HE has the right file to load. Nobody else has it. And I asked why they couldn't simply send the dealer the file over the internet....and I was told (and I am NOT JOKING here!) that it was because of Digital Rights Management. Um. What?

Anyway. Bottom line of the update is: car still dead.

What I'm concerned about is...is this a software issue or is there a problem with one of the computers that would require parts now??
Jeeze.. sorry man..

here is the scoop.. The engineer's ( RTE- Regional Technical Engineer) have what is called the "magic laptop" They have stuff direct from Germany, and that data for somereason can not be "sent" in the normal fashion. Although a delay, it is good that that is happening because he has the ability to correct any other "conflicts" that may arise.

your concern is well founded, but not in a bad way. There >>>may<<< be a control unit that for some reason is of a level of softwere that just simply wont take the new softwear, and hence creates the issue to begin with. Your car may require the most unrelated piece of hardwear inorder for everything to finally jive .... it could be something as simple as the rain sensor, or the TCU for the sos/ bluetooth function... none the less feel confident that the majic laptop will help..

hate too see a car down for this, it happens every once in a while theses days.. def not as bad as like a year ago...

relax as much as possible.. im guessing 2 days from today, youll be in your car..

p.s. from what you say, the dealer did what they could, even they can only go so far, it does not sound as they are blowing smoke up your arse...although i bet the advisor blew you off for a few days espically at the holiday weekend. its frustrating for you and the delaer.... believe me...when i say that.. fyi the pic below is a picture out of my office window....

curious to here how it comes out... keep us posted..
Attached Images
 
__________________
'11 128i M-Sport Pkg, Sport Susp., 6AT w/paddles, BMW Perf CAI,Charcoal Filter Delete, BMW Perf. Big Brake Kit, BMW Perf. Exhaust, Ferodo 2500's, Titanium shims,135 trunk lip, BMS-PBX Box-Map 3, Castrol RBF600 ,e93 FSB, , f30 Backing Plates,GC Camber Plates, Hankook RS-3's (Track setup)
Appreciate 0
      01-04-2011, 03:11 PM   #12
Satalite
Colonel
United_States
89

 
Satalite's Avatar
 
Drives: 128i
Join Date: Dec 2010
Location: Georgia


Posts: 2,887
iTrader: (9)

Garage List
2009 128i  [5.00]
I was in kind of a similar situation. Bring my car in for a 10,000 maintenance...

1. Oil Change and whatever else needed to be done at 10k miles
2. Seat Belt Recall
3. Had issues with windows not opening below 30F (software fix)
4. Problems with passenger airbag sensor

First off they did the first 2 things no problem. Then I get that they need to order a new passenger airbag sensor for my car of course the dealer DOESN'T HAVE IT IN STOCK... so they give me a 10 day shipping window and give me a loaner.

I get a phone call a day later I guess when they get around to the windows... as soon as they updated the computer they blew out my radio... and what do you know the BMW dealer did not have a new radio in stock... so they give me another 10 day shipping window to get the new parts.

Now after 3 days they get this fixed. (Pretty fast and efficiently) many many phone calls unreturned calls... thank god for my service representative or the parts people would hate me. Got my car back, was pissed that they left it looking like complete $hiT inside... really messy. After driving it home I find out that when I turn OFF the radio there is white noise still coming out of the speakers... Take my car in the next day (I don't schedule appointments anymore because of there issues with taking car of my car on time) and find out they have to replace the radio AGAIN! They obviously don't have a new radio at the dealer and have to order a new one...

The one good thing I can say is that they did offer a delivery service for a rental car (I was tired of driving up there 20+ times) and they dropped it off signed and picked up my car)

Now I just wait without my car saddened that this ever happened to a 2009 128i...
Appreciate 0
      01-04-2011, 10:18 PM   #13
Agent Orange
Enlisted Member
8

 
Drives: 2012 X3 DSB/Black
Join Date: Jan 2010
Location: Orange County, CA


Posts: 46
iTrader: (0)

Here's the latest:

I still don't have my car.

I received a voice mail from the Shop Mgr at 1140am this morning. He said that the BMW Tech was able to recover the car, and they were in the process of re-programming.

He said he would call later in the day when the car was done.

Suffice to say...there was no phone call. This dealership does not seem to be able to make a simple phone call. So I call the service dept....and everyone had gone home. I spoke to the General Mgr of the dealership...and he called the Service Mgr and left a message.

Ridiculous.

I'm assuming that there was some other problem. But the no communication bs is just astounding.
Appreciate 0
      01-04-2011, 10:49 PM   #14
RäDIOCLäSH
Private First Class
5

 
Drives: jb 135i
Join Date: Dec 2009
Location: las vegas


Posts: 116
iTrader: (0)

Joy shmoy

I hope this load of shite doesn't fall on me tomorrow.....cuz I'm going in for my"detune"...aka ecu remap...whatever.Though I've been trouble free since mile 6000(2 hpfp's), I'm going in for the ecu sphincter remap.
All I can say is....the car better not be sluggish afterward, and they better not eff it up!
Anyone out there know if the performance numbers(hp/tq) have been affected because of this "service bulletin"????
-sorry about your bad treatment Agent Orange.I know this song all too well!
__________________

2010 Jet Black 135i Sport Package
Appreciate 0
      01-04-2011, 10:54 PM   #15
Satalite
Colonel
United_States
89

 
Satalite's Avatar
 
Drives: 128i
Join Date: Dec 2010
Location: Georgia


Posts: 2,887
iTrader: (9)

Garage List
2009 128i  [5.00]
I must say the service department people are very bad at calling back. I usually call them. However I have had a good rep take care of me since my incident. I don't take no as an answer!
Appreciate 0
      01-05-2011, 04:05 PM   #16
Agent Orange
Enlisted Member
8

 
Drives: 2012 X3 DSB/Black
Join Date: Jan 2010
Location: Orange County, CA


Posts: 46
iTrader: (0)

Well, I finally have the car back.

Everything seems to be normal. Frustrating that it took several business days to get done. I definitely will not be taking it back to that dealer. I'm in So Cal and have many options...so I'd rather try someone else next time.

Some settings were lost (triple turn signal, seat memory, etc...), but the important ones (homelink, bluetooth) were still there.
Appreciate 0
      01-05-2011, 04:24 PM   #17
DriveHard
Lieutenant Colonel
Colombia
42

 
DriveHard's Avatar
 
Drives: 128i M-Sport
Join Date: Aug 2010
Location: Long Island


Posts: 1,970
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Agent Orange View Post
Well, I finally have the car back.

Everything seems to be normal. Frustrating that it took several business days to get done. I definitely will not be taking it back to that dealer. I'm in So Cal and have many options...so I'd rather try someone else next time.

Some settings were lost (triple turn signal, seat memory, etc...), but the important ones (homelink, bluetooth) were still there.
im glad you got it back.. good guess on my part...

seat memory is tough to reset.. and programmers get the radio stations, but forget to look at the b/c settings.. cant teach an old dog new tricks... most of them get it though..

it will take a day or so or normal driving to see what you have but all should be good..

good luck !!!

p.s. any dealer that would have programmed your car would have had the same issue.... but i know .. it was the freakin lack of communication..

see ya...
__________________
'11 128i M-Sport Pkg, Sport Susp., 6AT w/paddles, BMW Perf CAI,Charcoal Filter Delete, BMW Perf. Big Brake Kit, BMW Perf. Exhaust, Ferodo 2500's, Titanium shims,135 trunk lip, BMS-PBX Box-Map 3, Castrol RBF600 ,e93 FSB, , f30 Backing Plates,GC Camber Plates, Hankook RS-3's (Track setup)
Appreciate 0
      01-05-2011, 05:13 PM   #18
Sylon
Brigadier General
United_States
96

 
Sylon's Avatar
 
Drives: 2011 135i, SG/CR, 6MT, M-Sport
Join Date: Apr 2010
Location: Michigan / Ohio


Posts: 3,413
iTrader: (0)

Garage List
2011 135i  [4.60]
Quote:
Originally Posted by Agent Orange View Post
Well, I finally have the car back.

Everything seems to be normal. Frustrating that it took several business days to get done. I definitely will not be taking it back to that dealer. I'm in So Cal and have many options...so I'd rather try someone else next time.

Some settings were lost (triple turn signal, seat memory, etc...), but the important ones (homelink, bluetooth) were still there.


Glad you got your car back dude. I would have been as frustrated as you were. This is my first car that periodically requires software updates, so after reading this thread you gave me something to be concerned about.

I just had a software update a couple weeks ago and I lost the triple turn signal and my stereo settings. I dont have electric seats but I still had to adjust that too, lol.
__________________

2011 BMW 135i | Space Gray | ///M-Sport | BMW CCA #450291
Facebook / Instagram / YouTube / Twitter
Appreciate 0
      01-05-2011, 05:26 PM   #19
Agent Orange
Enlisted Member
8

 
Drives: 2012 X3 DSB/Black
Join Date: Jan 2010
Location: Orange County, CA


Posts: 46
iTrader: (0)

Here's the text from the service order for those of you that are geeky or technically inclined.

RECALL N54 Programming HDP, B 13 09 10
service recall due performed sib 13 09 10. Reprogrammed vehicle software level including cas. during programming vehicle failed programming. performed battery reset, performed another programming session vehicle failed again. as per puma 37143069 RTE came in and recovered jbe control unit. programmed vehicle after jbe was recovered. BO and ULF-BX failed programming due to vehicle losing enabling codes. Performed another battery reset, began new programming session. Reinstalled enabling codes and programmed vehicle once more. All control unit updated successful. cleared faults.
Appreciate 0
      01-05-2011, 06:02 PM   #20
Satalite
Colonel
United_States
89

 
Satalite's Avatar
 
Drives: 128i
Join Date: Dec 2010
Location: Georgia


Posts: 2,887
iTrader: (9)

Garage List
2009 128i  [5.00]
Glad you got your car back. Just got my car DELIVERED back to me today! Haha... fun stuff.
Appreciate 0
      01-07-2011, 11:22 AM   #21
KingOfJericho
Major General
United_States
89

 
KingOfJericho's Avatar
 
Drives: Yes
Join Date: Aug 2007
Location: CT


Posts: 5,159
iTrader: (1)

Garage List
2010 135i Coupe  [2.63]
You guys know you can reactivate the triple turn signal (lane change) function through the i-drive.
__________________
The views and opinions expressed in this post are those of the author and do not necessarily reflect the official policy or position of Bimmerpost.

2010 S4 Current | 2010 BMW 135i Retired | 2006 Lotus Exige Retired
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:14 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST