BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-06-2018, 11:37 AM   #1
jaye944
Lieutenant
Canada
556
Rep
522
Posts

Drives: 2012 128i cab msport
Join Date: Jul 2015
Location: Canada, Ontario

iTrader: (0)

battery error and fans issue

sorry not sure if the best place to put this

So I was on vacation since 22nd dec and only had the BM off the drive to shovel snow 1 or 2 (engine running for around 30mins)

So yesterday night had to move the cars on the drive as was going to work this AM

Car Struggled but started, all the LCD's where foggy and I got a "battery discharge" error
(temp last night was around-20) now the demister worked fine with the blower
BUT the vents showed as if they where working (i.e. the lights where on) BUT no blower speed
(you could adjust the blower speed but nothing happened)

Hitting Auto did the same as did hitting the AC button

So I did a long drive (to Guelph and back about 87km - on the highway)
Engine warmed up fine stopped at the 40km mark filled up with Gas and the battery error went

The vent fans still didnt work, although heat was trickling through the vents.

This morning again (-21) and battery error came up but the vents and blowers where all working fine.

Any ideas on the battery error, havent checked the codes or battery yet
Appreciate 0
      01-08-2018, 01:33 AM   #2
ianc
Ex '87 Carrera
ianc's Avatar
United_States
194
Rep
1,218
Posts

Drives: '10 TiAg 6MT 135i
Join Date: Feb 2010
Location: Redwood Shores, California

iTrader: (0)

original batt? Buy a new one...

ianc
Appreciate 1
jaye944556.00

      01-08-2018, 07:59 AM   #3
jaye944
Lieutenant
Canada
556
Rep
522
Posts

Drives: 2012 128i cab msport
Join Date: Jul 2015
Location: Canada, Ontario

iTrader: (0)

no, when I got it 4 years ago (new 2012 model) it had already had the battery changed by the OEM

As the temperatures have warmed up (-2 instead of -20) the error has gone

I've also been driving it now

Quote:
Originally Posted by ianc View Post
original batt? Buy a new one...

ianc
Appreciate 0
      01-08-2018, 12:31 PM   #4
Ladydragonz
Private First Class
Ladydragonz's Avatar
United_States
39
Rep
142
Posts

Drives: '08 135i M Sport
Join Date: May 2015
Location: Westchester

iTrader: (0)

I am unsure if this is related but sounds like it.

Recently its been below freezing in NY and my car was sitting through the bomb cyclone and for a few days without starting. The day I started it up it really struggled to turn on, no battery warning but time setting was gone.
I was convinced my blower motor went out for like the 3rd time because I turned on the heater right as I turned the car on, nothing. Sounded like the vents were actuating but no blowing. Turned it off and drove for around 45 mins freezing before I tried again, it started working.

Might be related to the freezing temps, it's been working and I don't put on the fans as soon as I start my car anymore. No battery error but my time keeps disappearing.
Appreciate 1
jaye944556.00

      01-08-2018, 01:21 PM   #5
jaye944
Lieutenant
Canada
556
Rep
522
Posts

Drives: 2012 128i cab msport
Join Date: Jul 2015
Location: Canada, Ontario

iTrader: (0)

txs for the reply,

I think with the fans things, there must be like an internal actuator and I guess sensors
, if something freezes up, the fan wont blow if the "gate" is closed

the up vent to the windscreen has no internal mechanism and I guess thats why it worked.

When everything was frozen I coulndt hear any mechanisms moving as they would normally.

Guess that sucks in a cold climate not very good for $45k grands worth of car neither
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 06:00 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST