BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

View Poll Results: Does your N55/DCT 135i have issues with stalling, rough idling, jerkiness in 1st gear
No - Latest dealership software 46 48.94%
No - Previous version dealership software 12 12.77%
No - Aftermarket software / tune 2 2.13%
Yes - Latest dealership software 17 18.09%
Yes - Previous version dealership software 14 14.89%
Yes - Aftermarket software / tune 3 3.19%
Voters: 94. You may not vote on this poll

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-20-2011, 02:38 PM   #1
MarkR171
Lieutenant Colonel
 
MarkR171's Avatar
 
Drives: SLK55 AMG
Join Date: Dec 2009
Location: Honolulu, HI

Posts: 1,532
iTrader: (0)

Garage List
N55 / DCT Poll: Please help!

From my other thread, and others in the past, it seems as though the N55/DCT combo leads to issues. Stalling, inconsistent idle, jerking, etc, mostly only with A/C on, but very rarely with A/C off. I'm confident it's a software issue and most cars have the problem. I just want to take a poll here to see how common the issue is and if there is anyone who opted not to get the software updates and recalls and if they are having any issues.

Thanks!

My other thread describing the issues in more detail:
http://www.1addicts.com/forums/showthread.php?t=611157

For those unaware: This is for 2011 or 2012 135i cars with the dual clutch transmission only

If you guys could please respond with your model year too that may help. I wonder if 2012s come from the factory with different software?
__________________
2007 SLK55 AMG - Black on Gray/Black - AMG 030 Performance Package

2011 135i - Traded
///M-Sport - Dual Clutch - Harman Kardon - Bluetooth - iPod - Shadowline Kidney Grill - 225/255 Star Specs - Hotchkis Front Sway

Last edited by MarkR171; 11-20-2011 at 02:46 PM.
MarkR171 is offline  
0
Reply With Quote
      11-20-2011, 03:28 PM   #2
Pangloss
Lieutenant
 
Pangloss's Avatar
 
Drives: 2012 135i Convertible
Join Date: Aug 2011
Location: South Florida

Posts: 563
iTrader: (0)

I've not had these problems and I'm a bit aghast at your "confidence" that "most cars have this problem" based on a sample of... two.

But I guess I can understand the angst and I do appreciate someone taking the time to gather data. I hope they figure out what's wrong with your car and if it's a larger problem then I hope they produce a fix for it.
__________________
2012 135i convertible, DCT, Black/Beige, HK, Prem, M sport, no nav.
Pangloss is offline  
0
Reply With Quote
      11-20-2011, 03:35 PM   #3
MarkR171
Lieutenant Colonel
 
MarkR171's Avatar
 
Drives: SLK55 AMG
Join Date: Dec 2009
Location: Honolulu, HI

Posts: 1,532
iTrader: (0)

Garage List
More than two, follow the link to the other thread and do a search on these boards. Many people have had issues.
__________________
2007 SLK55 AMG - Black on Gray/Black - AMG 030 Performance Package

2011 135i - Traded
///M-Sport - Dual Clutch - Harman Kardon - Bluetooth - iPod - Shadowline Kidney Grill - 225/255 Star Specs - Hotchkis Front Sway
MarkR171 is offline  
0
Reply With Quote
      11-20-2011, 04:06 PM   #4
Pangloss
Lieutenant
 
Pangloss's Avatar
 
Drives: 2012 135i Convertible
Join Date: Aug 2011
Location: South Florida

Posts: 563
iTrader: (0)

I'm sure that a number of people are affected, and I appreciate your effort to gather data.
__________________
2012 135i convertible, DCT, Black/Beige, HK, Prem, M sport, no nav.
Pangloss is offline  
0
Reply With Quote
      03-20-2012, 06:14 PM   #5
Warhawk
Private
 
Drives: 2011 135i M Sport
Join Date: Dec 2011
Location: Forums

Posts: 59
iTrader: (0)

having this issue bump
Warhawk is offline  
0
Reply With Quote
      03-20-2012, 08:42 PM   #6
Nugget
Major
 
Nugget's Avatar
 
Drives: 2011 135i
Join Date: Jan 2012
Location: Perth

Posts: 1,367
iTrader: (2)

Garage List
2011 BMW 135i  [5.00]
I have a 2011 DCT and don't have this issue. How do I find out what software I have?
Nugget is offline  
0
Reply With Quote
      03-21-2012, 03:28 AM   #7
Scoobs
Banned
 
Drives: 135i Space Grey DCT
Join Date: Sep 2009
Location: Sydney Australia

Posts: 252
iTrader: (0)

I was having these issues. BMW Aust diagnosed it as the HPFP. Replaced it, and no more problems since. They also updated the software at the same time. So can't be 100% sure if the fix was the pump or the software
Scoobs is offline  
0
Reply With Quote
      03-21-2012, 03:48 AM   #8
AndrewCowley
Private First Class
 
Drives: Subaru Liberty GT
Join Date: Mar 2011
Location: Sydney

Posts: 154
iTrader: (0)

HPFP in an N55?!
AndrewCowley is offline  
0
Reply With Quote
      03-21-2012, 06:40 PM   #9
Scoobs
Banned
 
Drives: 135i Space Grey DCT
Join Date: Sep 2009
Location: Sydney Australia

Posts: 252
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AndrewCowley View Post
HPFP in an N55?!
Yeah, surprised me to. But no stalling issues since.

Was also getting constant limp modes from Procede. But only had the tune put back in. Hopefully no more of these as well.
Scoobs is offline  
0
Reply With Quote
      03-21-2012, 07:18 PM   #10
drufe
Private First Class
 
drufe's Avatar
 
Drives: 2011 135i Coupe
Join Date: Dec 2010
Location: San Diego, CA

Posts: 158
iTrader: (0)

Garage List
2011 135i Coupe  [0.50]
I was having stalling issues, significant lag/hesitation, rough idle, etc. Had latest software update done and things are much better I must say. No stalls, no rough idle since. The hesitation is still there but it is MUCH improved over what I was dealing with before. Now I feel confident pulling out of a driveway in front of a car that's several hundred feet away and not worry that I'm going to get t-boned.
drufe is offline  
0
Reply With Quote
      03-21-2012, 08:06 PM   #11
Clovef
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 135i DCT
Join Date: Nov 2011
Location: Earth

Posts: 280
iTrader: (1)

I have not had any issues at all. There is a bit of turbo lag starting off but that is to be expected. I would think that most people don't have issues. If most people had these issues it would be in the news as it is unsafe. I know some people have issues but you have to remember the huge degree of selection bias you will see in a post on here.
Clovef is offline  
0
Reply With Quote
      03-23-2012, 03:34 PM   #12
GeeRam
Captain
 
GeeRam's Avatar
 
Drives: 135i Coupe
Join Date: Apr 2010
Location: London,UK

Posts: 893
iTrader: (0)

I voted for the first option... only because there wasn't an option for...

No - on original factory software with no updates.
__________________
2011 135i M-Sport Coupe DCT ~ Bluewater:Coral Red | BMWP CF spoiler & BMWPE | Birds B1 suspension | Forge FMIC | Hartge footrest | Alufelgen CS7 & Pirelli P Zero

2012 Harley Davidson Softail Slim ~ lots of mods
GeeRam is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      04-14-2012, 11:43 AM   #13
Tbob17
Registered
 
Drives: 2009 Z4
Join Date: Jan 2012
Location: Dallas, TX

Posts: 4
iTrader: (0)

2009 Z4 has the identical problem described here...

Mark, was a successful fix to this problem ever achieved before you traded your vehicle? I am having the exact same problem with my 2009 Z4 (3.0), and wondering if anyone has yet found a successful fix. Just like these others, when the A/C is off, my problems go away.
Tbob17 is offline  
0
Reply With Quote
      04-16-2012, 11:14 AM   #14
bogart
Lieutenant Colonel
 
bogart's Avatar
 
Drives: E82 N55 DCT
Join Date: Nov 2010
Location: STL, MO

Posts: 1,665
iTrader: (4)

Garage List
2011 BMW 135i  [3.53]
I'm having this problem as well as engine malfunction. Bringing it in for service on Wednesday.
__________________
bogart is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-28-2014, 06:03 PM   #15
billy
New Member
 
Drives: 135
Join Date: May 2012
Location: california

Posts: 10
iTrader: (0)

car leap forward the other day almost hit something. ac doesn't effect anything
billy is offline  
0
Reply With Quote
      02-28-2014, 07:48 PM   #16
hernandez706
Private First Class
 
Drives: 2011 135i
Join Date: Sep 2010
Location: Miami, FL

Posts: 118
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by billy View Post
car leap forward the other day almost hit something. ac doesn't effect anything
Mine did the same thing the other day. I've taken it to the dealer a couple of times. Seems to get better at first but then it reverts back to its old ways. We all need to do something before it's too late and we're on our own. I have 8k miles of warranty left.
hernandez706 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-28-2014, 08:06 PM   #17
New21er
Lieutenant
 
Drives: 2011 135i
Join Date: Dec 2010
Location: Stanwood, wa.

Posts: 451
iTrader: (2)

Had this issue with my car. SIB 12 09 12 fixed all that.
New21er is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-01-2014, 10:12 AM   #18
rokjitt135is
Private
 
rokjitt135is's Avatar
 
Drives: '13 135is, 289/586
Join Date: Feb 2013
Location: Albany, NY

Posts: 83
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by New21er
Had this issue with my car. SIB 12 09 12 fixed all that.
What does those code mean?
rokjitt135is is offline  
0
Reply With Quote
      03-01-2014, 11:01 AM   #19
New21er
Lieutenant
 
Drives: 2011 135i
Join Date: Dec 2010
Location: Stanwood, wa.

Posts: 451
iTrader: (2)

BMW service bulletin.
New21er is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-01-2014, 11:44 AM   #20
e36addict
Lieutenant
 
Drives: 2011 135i DCT
Join Date: Jul 2013
Location: Tim @ BMW of Dallas

Posts: 445
iTrader: (1)

Recently put my car at the latest software level, was perfect for a couple weeks but now its pretty jerky/laggy. I can deal with it, not a big deal to me as I understand how it all works and it'll never be perfect.
__________________
'11 BSM 135i DCT - BMS DP, BMS intake, PE res delete, VRSF 7", CP-E CP, JB4 ISO 5_3, 60% E85, Inline 255, PureTurbos Stg1, CCW Classic.
'97 CSM M3/4/5 - GT3582RDBB, TRM IC, Tial 38, Synapse BOV, RallyRoad 300 FP, 60#, TRM tune, Clutchnet st5, Kosei K1. The endless project.
'98 JB Z3 2.8 Roadster - stock. 205k and climbing.
e36addict is offline  
0
Reply With Quote
      04-07-2014, 07:13 AM   #21
trainerjon
New Member
 
Drives: 2011 BMW 135i M package
Join Date: Dec 2013
Location: Newbury Park, CA

Posts: 22
iTrader: (0)

Send a message via Skype™ to trainerjon
I am having this issue as well when AC is on. Anyone know how much the dealer will charge to upgrade the software? I'm out of warranty...
__________________
'11 135i M package | BMS Intake | Agency Power Axle Back | Matte Black Kidneys
trainerjon is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-07-2014, 04:57 PM   #22
Andrewcoja
First Lieutenant
 
Drives: 2011 135i MSport
Join Date: Aug 2013
Location: Texas

Posts: 315
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by trainerjon View Post
I am having this issue as well when AC is on. Anyone know how much the dealer will charge to upgrade the software? I'm out of warranty...
My service adviser quoted me 200 dollars. I'm just going to do it, because I can't stand the hesitation anymore.
Andrewcoja is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:56 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST