BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-29-2008, 12:44 PM   #1
MtDiablo
New Member
 
Drives:
Join Date: Mar 2008

Posts: 9
iTrader: (0)

I can now hear the turbos!

I just had my High Pressure Fuel Pump replaced and for the first time siince I have owned my 135, I can hear the turbos spool at low engine RPMs.
MtDiablo is offline  
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 12:46 PM   #2
mistermojorizin
Lieutenant Colonel
 
mistermojorizin's Avatar
 
Drives: 135i
Join Date: Apr 2008
Location: Los Angeles

Posts: 1,658
iTrader: (0)

was there any lag before/after?
__________________

"KOPEYKA" /// Titanium Silver / Black Leather / Gray Poplar / Sport Package / Premium Package / 6MT / Feb 08 Production
mistermojorizin is offline  
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 01:37 PM   #3
MtDiablo
New Member
 
Drives:
Join Date: Mar 2008

Posts: 9
iTrader: (0)

I haven't noticed any lag either before or after the HPFP, but having driven a chipped Audi TT before this, I am probably not too sensitive to a little lag. The low to mid-throttle respose does seem to be better than before though.
MtDiablo is offline  
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 01:41 PM   #4
Riss Racing
Banned
 
Drives: E60 M5/E92 335/HUMMER H2
Join Date: Jun 2007
Location: Irvine, CA

Posts: 2,650
iTrader: (7)

Send a message via AIM to Riss Racing Send a message via Skype™ to Riss Racing
nice!
Riss Racing is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 01:45 PM   #5
pit1
Captain
 
Drives: oil burner
Join Date: May 2008
Location: It's always Sunny...

Posts: 621
iTrader: (0)

I'm almost hoping for more long cranks so I can get HPFP replaced and upgraded software. Only a handful of long cranks thus far, and one service engine light. My dealer wont' take me seriously, I asked for the fault codes twice and repeatedly ignores my request.

I test drove a 135i auto when it was first released, I could swear the car was for more torquey than mine, and the turbo spool was clearly audible, I've NEVER heard mine outside of a garage or tunnel.
__________________
'88 325ix - died of old age
'02 330xi - traded
'08 135i - too needy, divorced
'14 X1 28i Msport - family truckster
'10 Jetta TDi - DD
pit1 is offline  
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 02:04 PM   #6
MtDiablo
New Member
 
Drives:
Join Date: Mar 2008

Posts: 9
iTrader: (0)

I never did get a CEL but long cranks were happening several times a week.
MtDiablo is offline  
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 02:14 PM   #7
pit1
Captain
 
Drives: oil burner
Join Date: May 2008
Location: It's always Sunny...

Posts: 621
iTrader: (0)

anyone else have audible turbo spool? Was loud and clear in the demo, but no longer in mine. I thought the demo was faulty.:iono:
__________________
'88 325ix - died of old age
'02 330xi - traded
'08 135i - too needy, divorced
'14 X1 28i Msport - family truckster
'10 Jetta TDi - DD
pit1 is offline  
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 02:18 PM   #8
jeremyc74
Banned
 
Drives: '08 135i Montego/Terra
Join Date: Feb 2008
Location: Evansville, IN

Posts: 5,972
iTrader: (0)

How could changing the fuel pump possibly make the turbos louder?

I'd get under the hood and make sure they didn't leave an intake pipe unhooked or something. That doesn't sound right to me at all, unless they also did a software update that changed the duty cycle of the baypass valves.
jeremyc74 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 02:28 PM   #9
Strongbark
Brigadier General
 
Strongbark's Avatar
 
Drives: 2015 M4 on order
Join Date: Jan 2008
Location: Earth

Posts: 3,608
iTrader: (1)

[quote=pit1;231305]
I test drove a 135i auto when it was first released, I could swear the car was for more torquey than minequote]


It was. I noticed the same thing.
Strongbark is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 02:57 PM   #10
MtDiablo
New Member
 
Drives:
Join Date: Mar 2008

Posts: 9
iTrader: (0)

I sort of suspected the same thing or that the air filter had not gone back in but I checked and it and everything else I can see seems to be in place.
MtDiablo is offline  
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 03:02 PM   #11
AZ135
REALTOR
 
AZ135's Avatar
 
Drives: 2010 Jag XF Supercharged
Join Date: Jul 2008
Location: Scottsdale, AZ

Posts: 371
iTrader: (1)

I can only hear the turbos spool when I'm driving next to a building or wall or something and I have the windows down.
AZ135 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 03:24 PM   #12
EspressoBoy
1addict, and proud
 
EspressoBoy's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Feb 2008
Location: Canada

Posts: 1,015
iTrader: (0)

I agree, I too notice this.

I tried a dinan car too... awesome!

Too bad there is not an easy way to prove stuff.

Maybe someone can come up with a "self-test" and run vids, and post it on youtube?

Example, for highspeed modem we can run tests, then post that on a modem site. Be nice to do the same with the car. (or something similar)

EspressoBoy
EspressoBoy is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      08-29-2008, 04:10 PM   #13
esses
 
esses's Avatar
 
Drives: like I stole it.
Join Date: Apr 2008
Location: Bay Area

Posts: 700
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by pit1 View Post
I'm almost hoping for more long cranks so I can get HPFP replaced and upgraded software. Only a handful of long cranks thus far, and one service engine light. My dealer wont' take me seriously, I asked for the fault codes twice and repeatedly ignores my request.
Take it to a different dealership. Make sure to tell the new dealership why. BMW has a specific procedure to test this known issue and specific thresholds that determine if a replacement part is necessary. No reason they should not put the fault codes on your service receipt (even for warranty work).

My HPFP was replaced after a CEL and a BMW technician's test that confirmed it could not maintain the required pressure. I did not notice a change in volume, lag, acceleration, etc after the change. My HPFP failure happened suddenly while driving, which may be why.
__________________

esses is offline   No_Country
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:14 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST