BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-27-2008, 10:00 AM   #1
tnawab
Private First Class
 
Drives: 135i Graphite, Coral Red
Join Date: May 2008
Location: Ottawa, ON

Posts: 187
iTrader: (0)

Winter tires and Tire Pressure Sensor Not Complaining???

So, i just put my winter tires and wheels on my car.
To my surprise, the tirepressure sensor didnt complain, and to my knowledge it was supposed to and I had to reset it.

has anyone had the same experience?

Any ideas why the sensor didnt complain?
tnawab is offline  
0
Reply With Quote
      10-27-2008, 10:12 AM   #2
EspressoBoy
1addict, and proud
 
EspressoBoy's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Feb 2008
Location: Canada

Posts: 1,015
iTrader: (0)

hmmm interesting. You changed the tires yourself? I agree, when I do mine in a week or two, I can also chime in.

FYI don't forget to torque them.
I was told it's important with alloy rims.


EspressoBoy
EspressoBoy is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      10-27-2008, 10:24 AM   #3
tnawab
Private First Class
 
Drives: 135i Graphite, Coral Red
Join Date: May 2008
Location: Ottawa, ON

Posts: 187
iTrader: (0)

Yup changed them myself. Not a big deal, takes about 30 minutes..

I think the Canadian Tire Pressure sensor will only complain if the tires have differetn pressure relatively amongst each other.

So if you put on new tires, even through they are different from the stock, as long as they all have the same pressure, the system wont complain. This is why the US system is better, i think. It makes sure that your pressure is Correct!
tnawab is offline  
0
Reply With Quote
      10-27-2008, 10:36 AM   #4
Spook
Bring Bail Money
 
Drives:
Join Date: Jan 2008

Posts: 492
iTrader: (0)

Changed my tires to Blizzak LM25's. Had someone do it but I doubt they reset the system (small town shop). Sensor has not complained though I expected it to. No idea why not.
__________________
Spook
New Mexico
Spook is offline  
0
Reply With Quote
      10-27-2008, 10:55 AM   #5
warmtoes
Lieutenant Colonel
 
Drives: EBII 435i xDrive
Join Date: Apr 2008
Location: Vancouver

Posts: 1,889
iTrader: (1)

If there are no rotational differences between your summer and winter sets it probably won't complain. But, it's probably a good idea to do a reset anyway.
__________________
2014 EBII 435i xDrive M-sport
Gone: 2011 TiAg F25 X3 xDrive35i M-sport
Gone: 2008 TiAg w/Coral Red E88 135i Cab M-sport
warmtoes is offline   Canada
0
Reply With Quote
      10-27-2008, 11:31 AM   #6
EspressoBoy
1addict, and proud
 
EspressoBoy's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Feb 2008
Location: Canada

Posts: 1,015
iTrader: (0)

Gill @ tirerack said our method is better.

It follows my fav principle: KISS

Never thought KISS would be in wikipedia but there it is... how simple!

Anyway, has Gill been wrong yet? Plus it's cheaper for us in in Canada.

EspressoBoy

PS
To test, I guess you could let some air out of a tire and see what happens. Maybe do it when you are very near an air machine that works (many gas stations have air, but they don't work, or they want our loonies...not that they are worth much right now)
EspressoBoy is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      10-31-2008, 08:59 AM   #7
Brasco
Enlisted Member
 
Drives:
Join Date: May 2008

Posts: 30
iTrader: (0)

I got my set of winter rims/tires on a couple of days ago. Place I dealt with gave me dedicated winters, Michelin Xi2 205/50/17. No tire pressure warnings thus far and its been 4 days. Only problem I have is when I turn alittle harder than I should be for winters tires or get on the gas alittle, the traction control light appears every so often or even hitting a bump.
Brasco is offline  
0
Reply With Quote
      10-31-2008, 03:03 PM   #8
looking
Captain
 
Drives: 135
Join Date: Aug 2008
Location: GTA

Posts: 602
iTrader: (0)

Could it be because we don't have the same TPM like the US. Works differently from what I remember.
looking is offline  
0
Reply With Quote
      10-31-2008, 08:46 PM   #9
turbojayc
Private
 
turbojayc's Avatar
 
Drives: 2008 AW 135i
Join Date: Jul 2008
Location: Toronto

Posts: 79
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by excel View Post
Could it be because we don't have the same TPM like the US. Works differently from what I remember.
That's EXACTLY the reason. We have FTM (Flat Tire Monitor) Totally different. There is NO sensor in our actual wheels. So as long as you have air in your tires, no sensor will go off. The higher end BMW's like the 5 or 7 Series do have TPMS. The best way to tell is, if your stock wheels have metal valve stems then they have the sensor. Black rubber stems like what you will find on your 128 and/or 135 are NOT sensors. There is "no complaining" because you don't have TPMS sensors.

My moms 550i has metal valve stems which is why I had to order her sensors for her Winter tire set-up from Tirerack.
turbojayc is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-01-2008, 01:13 AM   #10
looking
Captain
 
Drives: 135
Join Date: Aug 2008
Location: GTA

Posts: 602
iTrader: (0)

^^^

Thanks for the confirmation...I was pretty sure that it was because our system wasn't the same. I actually prefer having the FTM instead of the TPMS, one less hassle. Don't get me wrong, I love tech if it really makes things better but, stuff like RFT and TPMS are just a pain in the a$$ - especially since a spare works just as well, if not better and FTM is more than enough notification.
looking is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:51 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST