BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-10-2010, 08:25 PM   #1
DylPickle85
Child of God
2
Rep
41
Posts

 
Drives:
Join Date: May 2008

iTrader: (0)

Thumbs down The dreaded "engine malfunction - reduced power" light

A little history:

I have a 2008 135i with MT

This January, I fueled up, hit the highway, and about 2 hours in, I got the "engine malfunction - reduced power" light and the car went into limp mode. I hit the SOS button, and they told me to shut the car off for 20 mins, and restart and hopefully the light would go away and I could drive normally again - which worked. After the first incident, the car has experienced long cranks and rough idles galor - but no light came back.

The first time the light came on, I had it checked about a month after (was out of the country, or else would have done it sooner), and they couldn't get the fault codes to come up again, and didn't do any repair. 2 weeks ago, I had them look at it again, and they reprogrammed the computer due to a certain fault, but still no fault showed up that warranted the need for a new HPFP.

Today, I started the car after having been idle for the past 3 days in garage. Immediately, I was greeted by the "engine malfunction - reduced power" light. I drove down the street and back, parked it, and restarted again 30 mins later - light disappeared and engine run well again.

Called the service center and was informed the earliest it could be seen is Sept 16, and not until Sept 22 if I wanted a loaner. My question is: should I be driving it between now and then? Does it need to be sooner? If I continue to drive between now and then do I run the risk of the computer codes/history being erased and the service center not being able to pull them and find the fault code from today? I want to make sure this gets taken care of once and for all and that darn HPFP finally gets replaced like it should! :-D
Appreciate 0
      09-10-2010, 11:59 PM   #2
M_BYEEE
Brigadier General
M_BYEEE's Avatar
United_States
48
Rep
3,196
Posts

 
Drives: Space Gray M3
Join Date: Oct 2009
Location: Camarillo, CA

iTrader: (6)

sorry to hear mine started out with some rough idling the other day and then a few days after that started I got the same Engine Malfunction light and I haven't driven it since. I've been driving my sisters Nissan Frontier around I gotta take my JB3 out before I can bring it to the dealer though....sorry I dont have any advice for you but at least you know your not in this boat alone
__________________
Appreciate 0
      09-12-2010, 08:28 AM   #3
instag8tr
Second Lieutenant
3
Rep
272
Posts

 
Drives: 08 sphr blk 135i
Join Date: Sep 2010
Location: Omaha,ne

iTrader: (6)

Mine did this on the way home from buying it. It really sucked because it was on a saturday. I took it to the dealer on monday and it turned out the poblem was the high pressure fuel pump (HPFP). Hope this helps.
Appreciate 0
      09-14-2010, 05:53 PM   #4
M_BYEEE
Brigadier General
M_BYEEE's Avatar
United_States
48
Rep
3,196
Posts

 
Drives: Space Gray M3
Join Date: Oct 2009
Location: Camarillo, CA

iTrader: (6)

I just BT scanned my car. Came up with 29D2, 29D1, 29D0, 29CC which are are mis-fire codes....Mike at N54 tuning told me I gotta take it to the stealer to get new plugs/injectors/fuel pump possibly. Still gotta take that JB3 out!
__________________
Appreciate 0
      09-14-2010, 06:35 PM   #5
Itanius
Lieutenant
United_States
7
Rep
567
Posts

 
Drives: Dreaming of ///M
Join Date: Mar 2010
Location: AZ

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by amg135i View Post
I just BT scanned my car. Came up with 29D2, 29D1, 29D0, 29CC which are are mis-fire codes....Mike at N54 tuning told me I gotta take it to the stealer to get new plugs/injectors/fuel pump possibly. Still gotta take that JB3 out!
Hmm, mine's been throwing a 29D1 code, but it only happens with the JB3 on Map 3. If I remove the JB3 altogether or set it to Map 0, I never get any codes or power loss.
__________________
2008 AW 135i (sold)
Appreciate 0
      09-15-2010, 03:32 AM   #6
M_BYEEE
Brigadier General
M_BYEEE's Avatar
United_States
48
Rep
3,196
Posts

 
Drives: Space Gray M3
Join Date: Oct 2009
Location: Camarillo, CA

iTrader: (6)

hmmm you should email mike at n54 tuning....i feel like it has more to do with something in the car already being faulty and throwing the JB3 into the mix doesnt create the problem just kind of pecks away at it
__________________
Appreciate 0
      09-15-2010, 08:01 AM   #7
Itanius
Lieutenant
United_States
7
Rep
567
Posts

 
Drives: Dreaming of ///M
Join Date: Mar 2010
Location: AZ

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by amg135i View Post
hmmm you should email mike at n54 tuning....i feel like it has more to do with something in the car already being faulty and throwing the JB3 into the mix doesnt create the problem just kind of pecks away at it
I agree. I'm fairly certain the problem is there without the JB3, but it only manifests itself WITH the JB3. If I can't get it to fail in Map 0, how can I dealer the car? That's my dilemma.

I guess I could let the codes build up in Map 3 then uninstall the JB3 without clearing the codes and then dealer it, but how risky is that? The techs won't be able to duplicate the issue and I'll be right back where I started.
__________________
2008 AW 135i (sold)
Appreciate 0
      09-15-2010, 01:15 PM   #8
M_BYEEE
Brigadier General
M_BYEEE's Avatar
United_States
48
Rep
3,196
Posts

 
Drives: Space Gray M3
Join Date: Oct 2009
Location: Camarillo, CA

iTrader: (6)

I just left the codes, going to uninstall the JB3 and take it in. Mike at n54 said that they were just misfiring codes and didnt have anything to do with JB3
__________________
Appreciate 0
      09-15-2010, 02:21 PM   #9
Itanius
Lieutenant
United_States
7
Rep
567
Posts

 
Drives: Dreaming of ///M
Join Date: Mar 2010
Location: AZ

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by amg135i View Post
I just left the codes, going to uninstall the JB3 and take it in. Mike at n54 said that they were just misfiring codes and didnt have anything to do with JB3
Sounds like I'll be doing the same thing. I got a SES light this morning while on Map 0. Ding!
__________________
2008 AW 135i (sold)
Appreciate 0
      09-20-2010, 01:38 PM   #10
MUFCbmwbear
1. Man Utd 2. BMW 3. Beer
MUFCbmwbear's Avatar
United_States
6
Rep
579
Posts

 
Drives: 14 M235i 6MT
Join Date: Nov 2008
Location: Chicago

iTrader: (0)

Had some rough starts the past two weeks. Car starts, Revs up to 2k RPM, and then the rpm band dips til the car shakes violently and feels like its stalling....then today the dreaded light came on while on Edens (94). I has just shifted from 1-2nd gear and was accelerating and heard the BONG and saw the light. I pulled over turnned car off and restarted it. Appointment tomorrow at Laurel BMW of Westmont. will prob be my 3rd HPFP replaced since Oct 08. 6th time car has been in for engine problems.

I called Bmw corporate and added to my claim from April '10 over engine troubles. I hope they give me a better explanation than last time "Well, it's a machine Sir, things will go wrong" to which I replied, "No, it's the ultimate driving machine...not the Ultimate in the shop machine."
__________________
M235i Glacier/Coral 6MT
///M3 2009 SG 6MT SOLD
2008 135i JB 6MT SOLD

Lake Zurich raised, Wrigleyville, Southport Corridor,CHICAGO
Appreciate 0
      09-22-2010, 02:11 AM   #11
M_BYEEE
Brigadier General
M_BYEEE's Avatar
United_States
48
Rep
3,196
Posts

 
Drives: Space Gray M3
Join Date: Oct 2009
Location: Camarillo, CA

iTrader: (6)

it might not have anything to do with the hpfp actually. Mine actually has to do with the injectors. And mine was acting EXACTLY the same as your description. Cross your fingers and maybe it wont be your hpfp either! = ]
__________________
Appreciate 0
      09-22-2010, 08:15 AM   #12
Itanius
Lieutenant
United_States
7
Rep
567
Posts

 
Drives: Dreaming of ///M
Join Date: Mar 2010
Location: AZ

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by amg135i View Post
it might not have anything to do with the hpfp actually. Mine actually has to do with the injectors. And mine was acting EXACTLY the same as your description. Cross your fingers and maybe it wont be your hpfp either! = ]
Did BMW determine your problem is actually bad injectors?
__________________
2008 AW 135i (sold)
Appreciate 0
      09-22-2010, 10:15 PM   #13
M_BYEEE
Brigadier General
M_BYEEE's Avatar
United_States
48
Rep
3,196
Posts

 
Drives: Space Gray M3
Join Date: Oct 2009
Location: Camarillo, CA

iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by Itanius View Post
Did BMW determine your problem is actually bad injectors?
Yea I am getting 6 new injectors in tomorrow morning
__________________
Appreciate 0
      10-01-2010, 06:43 PM   #14
Maroulis
New Member
United_States
0
Rep
5
Posts

 
Drives: 2011 135i
Join Date: Jul 2010
Location: Montville , NJ

iTrader: (0)

I have the n55 and about 6 days after I put in the n55 Jb3 I also received a Reduced power light , took the Jb3 out and no problems so far. Very curious to know why as well
__________________
2011 135i
M Sport Package
Rim Style 328
JB3 Stage 1 for the N55
Appreciate 0
      10-26-2010, 12:15 AM   #15
scatteredfocus
scatter
United_States
0
Rep
6
Posts

 
Drives: 2008 black 135i MT 6-speed
Join Date: Oct 2010
Location: Lisle, IL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MUFCe82 View Post
Had some rough starts the past two weeks. Car starts, Revs up to 2k RPM, and then the rpm band dips til the car shakes violently and feels like its stalling....then today the dreaded light came on while on Edens (94). I has just shifted from 1-2nd gear and was accelerating and heard the BONG and saw the light. I pulled over turnned car off and restarted it. Appointment tomorrow at Laurel BMW of Westmont. will prob be my 3rd HPFP replaced since Oct 08. 6th time car has been in for engine problems.

I called Bmw corporate and added to my claim from April '10 over engine troubles. I hope they give me a better explanation than last time "Well, it's a machine Sir, things will go wrong" to which I replied, "No, it's the ultimate driving machine...not the Ultimate in the shop machine."
MUFCe82 - is your car working OK now? How many days in shop? I have 29K miles on my 2008 135i MT and had the same trouble tonight (for the first time) when I was driving about 50 and "limped" the last 5 miles home. Curious because we use the same dealer and I'll be going there tomorrow.
Appreciate 0
      10-26-2010, 11:38 AM   #16
MUFCbmwbear
1. Man Utd 2. BMW 3. Beer
MUFCbmwbear's Avatar
United_States
6
Rep
579
Posts

 
Drives: 14 M235i 6MT
Join Date: Nov 2008
Location: Chicago

iTrader: (0)

Mine is fine now, 30k miles. total time in shop for two years of ownership, about 2o days.
Laurel BMW has been great about the issue. Now there is a full on recall for the HPFP, check your mail, you shoudl see it soon.
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=447262
__________________
M235i Glacier/Coral 6MT
///M3 2009 SG 6MT SOLD
2008 135i JB 6MT SOLD

Lake Zurich raised, Wrigleyville, Southport Corridor,CHICAGO
Appreciate 0
      04-10-2011, 07:44 PM   #17
shatty
Private
0
Rep
55
Posts

 
Drives: SOLD 135i Convertible M Sport
Join Date: Aug 2010
Location: Brooklyn, NY

iTrader: (0)

What worked for me was upgrading the firmware on the JB3 to the latest one. I was getting engine malf codes everyday. Took out the JB3 and brought to bmw and said they found nothing. When I got it back, I upgraded firmware and haven't gotten a malf light in the past week.
Appreciate 0
      01-07-2014, 03:10 AM   #18
romak47
Captain
romak47's Avatar
United_States
15
Rep
933
Posts

 
Drives: like a bat out of hell
Join Date: Oct 2008
Location: SoCal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by amg135i View Post
I just BT scanned my car. Came up with 29D2, 29D1, 29D0, 29CC which are are mis-fire codes....Mike at N54 tuning told me I gotta take it to the stealer to get new plugs/injectors/fuel pump possibly. Still gotta take that JB3 out!
Where you getting those codes only at cold start?
What was your fix?
I'm getting same codes repeatedly every time I cold start in cold weather.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:41 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST