BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-01-2012, 02:36 PM   #1189
ken1137
Brigadier General
 
ken1137's Avatar
 
Drives: a slow 2009 e90 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Chicago

Posts: 3,697
iTrader: (7)

Garage List
2009 e90 335i  [3.20]
Quote:
Originally Posted by MPBK View Post
Is it possible that the code for your light resides else where, and not in the same ROM where the engine management software (which is what COBB software replaces) resides?
Good point...the AHL controls the adaptive lights. That said, the DME controls the engine so if anything else is recoded Cobb A/P will not affect the replacement part. I have not heard of any issues using the Cobb to override the recent DME update (SW?).
__________________

BMWCCA member

Last edited by ken1137; 04-01-2012 at 02:44 PM.
ken1137 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-01-2012, 03:47 PM   #1190
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 16,370
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by ken1137 View Post
Good point...the AHL controls the adaptive lights. That said, the DME controls the engine so if anything else is recoded Cobb A/P will not affect the replacement part. I have not heard of any issues using the Cobb to override the recent DME update (SW?).


I think with ANY flash tune... you will need to read the new operating system level of the SW and then mod those files.

In other words... after having your car's DME software updated you would need to scan that and send it into Cobb (or who ever) and mod those files before you can load a new SW flash onto your car's DME.

I do not think you can have your car's SW updated (at the dealer) and then when your back home reload the old Cobb SW flash level(via the Cobb). Once you update your SW there is no going back to the old level. I think thats why you must always upload to Cobb and then download the new mod's file.

Make sense? IF I am wrong, please someone feel free to correct me. I don't have a Cobb, just a German flash tune.
Dackelone is offline   Germany
0
Reply With Quote
      04-01-2012, 04:17 PM   #1191
ken1137
Brigadier General
 
ken1137's Avatar
 
Drives: a slow 2009 e90 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Chicago

Posts: 3,697
iTrader: (7)

Garage List
2009 e90 335i  [3.20]
Quote:
Originally Posted by Dackelone View Post

I do not think you can have your car's SW updated (at the dealer) and then when your back home reload the old Cobb SW flash level(via the Cobb). Once you update your SW there is no going back to the old level. I think thats why you must always upload to Cobb and then download the new mod's file.
I wonder...is the SW update only for N55s and is there a model # for the SW update? I dont think my '08 has ever been updated. I will ask Stephen at Cobb.
__________________

BMWCCA member
ken1137 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-01-2012, 04:34 PM   #1192
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 16,370
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by ken1137 View Post
I wonder...is the SW update only for N55s and is there a model # for the SW update? I dont think my '08 has ever been updated. I will ask Stephen at Cobb.

Count yourself lucky IF you never had an SW update. With the latest SW the dealers are doing it really guts the throttle response of our N54 (and N55) engines. This is why so many of us have complained about the added "lag" BMW is "updating" us too.


Here is one such thread... all 223 pages worth!

Has anyone contacted BMW regarding 29.2 and lag?
http://www.e90post.com/forums/showth...2#post11257392
Dackelone is offline   Germany
0
Reply With Quote
      04-01-2012, 04:41 PM   #1193
ken1137
Brigadier General
 
ken1137's Avatar
 
Drives: a slow 2009 e90 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Chicago

Posts: 3,697
iTrader: (7)

Garage List
2009 e90 335i  [3.20]
Quote:
Originally Posted by Dackelone View Post
Count yourself lucky IF you never had an SW update. With the latest SW the dealers are doing it really guts the throttle response of our N54 (and N55) engines. This is why so many of us have complained about the added "lag" BMW is "updating" us too.


Here is one such thread... all 223 pages worth!

Has anyone contacted BMW regarding 29.2 and lag?
http://www.e90post.com/forums/showth...2#post11257392
Thanks...it will give me something to do Yeah, i have read all of the complaints re SW update, but I have yet to hear about it from my dealer . I guess I am lucky.
__________________

BMWCCA member
ken1137 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-01-2012, 04:56 PM   #1194
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 16,370
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by ken1137 View Post
Thanks...it will give me something to do Yeah, i have read all of the complaints re SW update, but I have yet to hear about it from my dealer . I guess I am lucky.

Maybe they know how to do the update with the WG (waste gate) adaptation activated. This will give you the new SW but it keeps the WG closed more. Its not a good as the original SW but its better than the new SW w/o the WG enabled - when they do the update.
Dackelone is offline   Germany
0
Reply With Quote
      04-01-2012, 06:07 PM   #1195
ken1137
Brigadier General
 
ken1137's Avatar
 
Drives: a slow 2009 e90 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Chicago

Posts: 3,697
iTrader: (7)

Garage List
2009 e90 335i  [3.20]
Quote:
Originally Posted by Dackelone View Post
Count yourself lucky IF you never had an SW update. With the latest SW the dealers are doing it really guts the throttle response of our N54 (and N55) engines. This is why so many of us have complained about the added "lag" BMW is "updating" us too.


Here is one such thread... all 223 pages worth!

Has anyone contacted BMW regarding 29.2 and lag?
http://www.e90post.com/forums/showth...2#post11257392
Maybe the new Beta map will resolve the issue with lag and the DTC.

http://blogs.cobbtuning.com/category/vehicles/bmw/135i/
__________________

BMWCCA member

Last edited by ken1137; 04-01-2012 at 06:09 PM. Reason: correction
ken1137 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-07-2012, 05:59 PM   #1196
evilstib
Bimmer Newbie
 
Drives: CSM N54 Prem/Comf/Sound
Join Date: Aug 2010
Location: Bear's Ass Canada! (Fort Mac)

Posts: 292
iTrader: (0)

Send a message via Skype™ to evilstib
So I think I'm missing something...I finally got some balls and installed my AP over the Dinan II software.

I'm quite interested in the Stage1 + FMIC map as my FMIC is being installed in 3 weeks.

I want to DL the maps, pre-load them on the AP in preparation (nearest BMW dealership is 300 miles / 450 KMs) away.

How do I figure out which ECU I have to DL the proper maps?

Thanks!!
evilstib is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-07-2012, 08:49 PM   #1197
ken1137
Brigadier General
 
ken1137's Avatar
 
Drives: a slow 2009 e90 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Chicago

Posts: 3,697
iTrader: (7)

Garage List
2009 e90 335i  [3.20]
Quote:
Originally Posted by evilstib View Post
So I think I'm missing something...I finally got some balls and installed my AP over the Dinan II software.

I'm quite interested in the Stage1 + FMIC map as my FMIC is being installed in 3 weeks.

I want to DL the maps, pre-load them on the AP in preparation (nearest BMW dealership is 300 miles / 450 KMs) away.

How do I figure out which ECU I have to DL the proper maps?

Thanks!!
Start the process of installing the Cobb AP...your ECU identification will pop up. You can then down load accordingly.

http://www.cobbtuning.com/BMW-Access...s-installation
__________________

BMWCCA member
ken1137 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-07-2012, 10:40 PM   #1198
evilstib
Bimmer Newbie
 
Drives: CSM N54 Prem/Comf/Sound
Join Date: Aug 2010
Location: Bear's Ass Canada! (Fort Mac)

Posts: 292
iTrader: (0)

Send a message via Skype™ to evilstib
Quote:
Originally Posted by ken1137 View Post
Start the process of installing the Cobb AP...your ECU identification will pop up. You can then down load accordingly.

http://www.cobbtuning.com/BMW-Access...s-installation
That's what I read as well.

When I started the install, AP said that my ECU's already been modified and it can't save the settings...looking for another way to get my ECU type.

I did some logs, and loaded the AP files to my mac...wondering if it came over anywhere?!?
evilstib is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-08-2012, 02:14 PM   #1199
Spoolin Montego
First Lieutenant
 
Spoolin Montego's Avatar
 
Drives: 09 135i/12 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Orange County

Posts: 376
iTrader: (0)

Anyone having any issues with the v401 beta aggressive stage 1 map?

I've had it on my car for 1000 miles and twice I've had a wierd issue with it bogging/misfiring when I load the engine under 1500rpms. It doesn't throw any codes or limp modes but it doesn't feel very good, as If the motor is stuttering or not running on all cylinders.
__________________
2009 135i 6 Speed | VRSF Downpipes | Evolution Racewerks Intercooler | aFe Dual Cone | Cobb Stage 2+ | Apex ARC8
Spoolin Montego is offline  
0
Reply With Quote
      04-08-2012, 03:20 PM   #1200
jeff2.0t
Private First Class
 
Drives: 2011 135i
Join Date: Oct 2010
Location: Montreal

Posts: 168
iTrader: (0)

N55?
jeff2.0t is offline  
0
Reply With Quote
      04-09-2012, 12:43 PM   #1201
bundy98
New Member
 
Drives: 2012 AW 135i
Join Date: Jan 2012
Location: NY

Posts: 20
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jeff2.0t View Post
N55?
From the 335 Cobb Forum - Posted on 3/29/12

"We're definitely excited about the N55 platform, and development is currently in progress. A release is still too far out for the N55 to be offering an ETA."
bundy98 is offline  
0
Reply With Quote
      04-09-2012, 01:01 PM   #1202
gnpower
Lieutenant
 
Drives: BMW ///M Sport 135i
Join Date: May 2008
Location: Red Sox Nation

Posts: 475
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Spoolin Montego View Post
Anyone having any issues with the v401 beta aggressive stage 1 map?

I've had it on my car for 1000 miles and twice I've had a wierd issue with it bogging/misfiring when I load the engine under 1500rpms. It doesn't throw any codes or limp modes but it doesn't feel very good, as If the motor is stuttering or not running on all cylinders.

I had some shuttering a while back and took it to the dealer. ended up being carbon build up. Much better after them cleaning it out. it only had 34k miles on it. I do have a turbo lag increase after installing 4.01 aggressive that I didn't have before.
__________________
///M 135i
gnpower is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-09-2012, 08:47 PM   #1203
RX-BMW
Second Lieutenant
 
RX-BMW's Avatar
 
Drives: 2009 135i sport package 6AT
Join Date: Aug 2010
Location: St. Louis

Posts: 215
iTrader: (0)

No problems here IJE0S v.401 aggressive beta (stock throttle)
RX-BMW is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-11-2012, 08:16 PM   #1204
evilstib
Bimmer Newbie
 
Drives: CSM N54 Prem/Comf/Sound
Join Date: Aug 2010
Location: Bear's Ass Canada! (Fort Mac)

Posts: 292
iTrader: (0)

Send a message via Skype™ to evilstib
It has to be a coincidence, but my cruise control stopped working when I installed my AP. Does that make sense to anyone?

V301 maps, straight DL from Cobb's site using newest firmware...anyone see this or can offer some advise?

I even removed the AP (cruise still didn't work) and re-installed it. I did work within a week of me doing the install...

Thoughts on a fix or pure coincidence?
evilstib is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-12-2012, 01:44 PM   #1205
elcid98
New Member
 
Drives: 2010 135i
Join Date: Aug 2010
Location: Ashburn, VA

Posts: 13
iTrader: (0)

evilstib
If your cruise control still doesn't work with the AP uninstalled check that your brake/trunk lights are functioning properly. If not, the cruise control may be disabled intentionally until your brake/trunk lights are fixed.

It may have been pure coincidence that the lights failed around the same time.

Hope this helps.
elcid98 is offline  
0
Reply With Quote
      04-12-2012, 04:07 PM   #1206
mbintx
Second Lieutenant
 
mbintx's Avatar
 
Drives: AW 135i, Miata, and a truck
Join Date: Sep 2011
Location: Plano

Posts: 204
iTrader: (1)

I've been running the Sport tune since I installed the AP several months ago, and have been 100% happy with power and driveability. How much power am I leaving on the table by not running the Aggressive tune? Car is otherwise stock and always drinks 93 octane.
mbintx is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-12-2012, 08:06 PM   #1207
evilstib
Bimmer Newbie
 
Drives: CSM N54 Prem/Comf/Sound
Join Date: Aug 2010
Location: Bear's Ass Canada! (Fort Mac)

Posts: 292
iTrader: (0)

Send a message via Skype™ to evilstib
Quote:
Originally Posted by elcid98
evilstib
If your cruise control still doesn't work with the AP uninstalled check that your brake/trunk lights are functioning properly. If not, the cruise control may be disabled intentionally until your brake/trunk lights are fixed.

It may have been pure coincidence that the lights failed around the same time.

Hope this helps.
Checked the three brake lights. All worked fine.

Anyone else have any ideas?

I have a 500 mile drive in a week and cruise would be great.
evilstib is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-13-2012, 02:21 AM   #1208
Experimental
Second Lieutenant
 
Drives: '09 135i
Join Date: Feb 2009
Location: Canton, GA

Posts: 258
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by evilstib View Post
Anyone else have any ideas?
Call Cobb?
__________________
Experimental is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-13-2012, 07:46 AM   #1209
JHOOPS2
AKA HISSMAN
 
JHOOPS2's Avatar
 
Drives: 2009 SG 135i Coupe'
Join Date: Aug 2010
Location: USA

Posts: 888
iTrader: (5)

If you returned it to the stock flash then it is most likely something other than the AP. Most likely...
__________________
(FBO) Cobb Stage 2+, AR Downpipes, Injen DCI, AA (Sport) FMIC, ER Chargepipe/Synapse BOV, Carbon fiber bits and Breyton GTS-R Wheels.
JHOOPS2 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-13-2012, 08:57 AM   #1210
ken1137
Brigadier General
 
ken1137's Avatar
 
Drives: a slow 2009 e90 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Chicago

Posts: 3,697
iTrader: (7)

Garage List
2009 e90 335i  [3.20]
Quote:
Originally Posted by JHOOPS2 View Post
If you returned it to the stock flash then it is most likely something other than the AP. Most likely...
+1...take it to the dealer. When I purchased the Cobb AP they had issues with the cruise control. Once I deleted or uninstalled the Cobb AP my cruise control returned. Cobb has since fixed this issue. It must be something other than your Cobb AP. GL
__________________

BMWCCA member
ken1137 is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:53 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST