BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-11-2011, 11:12 PM   #1
bikeboy
Private
United_States
1
Rep
70
Posts

 
Drives: l
Join Date: May 2011
Location: l

iTrader: (0)

135i Coupe Rear Suspension Squeak Upon Entry

OK, I'm new here, and this could be old news? My car has done this since day one. Day 'ONE' Hahahaha....

Anyway, when you first sit in the car...plop your bum down, the rear susp. gives a little chirp. Never fails...all weather conditions...anytime of day or night.

Anyone? It's a tad embarassing actually. The car only has 5k orig. miles still to this day, and still does this!

HELP?

Thanks ahead of time,

BIKEBOY
Appreciate 0
      05-11-2011, 11:59 PM   #2
FactorX81
Second Lieutenant
United_States
3
Rep
240
Posts

 
Drives: 2010 135i, 2014 Ford Escape Ti
Join Date: Nov 2009
Location: NJ

iTrader: (0)

MT? Maybe its the parking brake scraping
Appreciate 0
      05-12-2011, 12:12 AM   #3
sardius
Second Lieutenant
Canada
5
Rep
272
Posts

 
Drives: 2011 135i
Join Date: Jun 2010
Location: Toronto, Canada

iTrader: (0)

Mine makes the same noise too lol...from day 1.
Time to hit the treadmill!
__________________
MY2011 135i / 6MT / Alpine White / Navigation / Premium Pack / BMW Performance Exhaust / aFe Pro Dry S
Appreciate 0
      05-12-2011, 12:57 AM   #4
BrokenVert
Resident Kerbalnaut
BrokenVert's Avatar
United_States
148
Rep
10,077
Posts

 
Drives: Topless 135/Electric Boogaloo
Join Date: Apr 2009
Location: Fahrvergnügen/NY

iTrader: (0)

It's the parking brake
__________________
Appreciate 0
      05-12-2011, 01:01 AM   #5
doublevanosrc
Loves Runflats.
doublevanosrc's Avatar
United_States
22
Rep
1,895
Posts

 
Drives: 2013 VW GTi
Join Date: Jul 2009
Location: Austin. Tx

iTrader: (1)

Garage List
2011 BMW  [0.00]
2011 BMW  [0.00]
Quote:
Originally Posted by BrokenVert View Post
It's the parking brake
Exactly, my previous 2 BMWs did this as well. No biggie keep driving.
__________________
2011 135i M Sport
Gone and missed
Appreciate 0
      05-12-2011, 01:16 AM   #6
miiipilot
Captain
miiipilot's Avatar
United_States
12
Rep
801
Posts

 
Drives: 2011 TiAg 135i 6mt M-Sport
Join Date: Jun 2010
Location: Cleveland, OH

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BrokenVert View Post
It's the parking brake
this...and my fat ass.

miiipilot
__________________
miiipilot 2011 135i TiAg w/Black Boston 6mt M-Sport, Premium Pkg, Value Pkg
Appreciate 0
      05-12-2011, 01:18 AM   #7
Bimmer-Bob
!
Bimmer-Bob's Avatar
United_States
31
Rep
2,241
Posts

 
Drives: 2010 128i
Join Date: Feb 2010
Location: Camp Lejeune, NC

iTrader: (2)

Garage List
Yeah, mine does it too. I didn't notice it until after I changed springs, but I figured it was normal.

Can anyone give a quick explanation of how this noise is related to the parking brake?
__________________
Appreciate 0
      05-12-2011, 05:01 AM   #8
Dackelone
Moderator
Dackelone's Avatar
Germany
695
Rep
16,690
Posts

 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

iTrader: (1)

My car makes the same type of noise. I think it is coming from the rear springs moving in the perch. Its kind of a normal noise that I am use to now.

IF it really bothers you... try squirting some WD40 oil in where the spring sits on the rear suspension. I think there are rubber pads you can buy to place between the spring and spring perch/suspension carrier. I have heard one guy over here who lowered his 1er... the rear sat too low so he used the rubber pads from a six series - to slightly raise the rear suspension. I am sure IF you complained to BMW they would know which rubber pads to use as shims.
Appreciate 0
      05-12-2011, 06:02 AM   #9
ErvGotti
Major
14
Rep
1,168
Posts

 
Drives: 2008 135i 6MT
Join Date: Jul 2010
Location: Bury St Edmunds UK

iTrader: (5)

Garage List
2008 135i  [3.00]
I think it might be the parking brake. I've also noticed this noise stock and now with coilovers.
Appreciate 0
      05-12-2011, 06:21 AM   #10
Harlequin
Brigadier General
Harlequin's Avatar
Australia
51
Rep
3,490
Posts

 
Drives: ///M Coupé (VO)
Join Date: Mar 2011
Location: Brisbane, Australia BMW Club QLD Member

iTrader: (3)

Garage List
Parking brake. Mine does it and so does a friend's 335i

- Harlequin
__________________
Appreciate 0
      05-12-2011, 01:06 PM   #11
bobbydm
New Member
bobbydm's Avatar
0
Rep
15
Posts

 
Drives: BMW 135i N55 2010
Join Date: May 2011
Location: Surrey UK

iTrader: (0)

My Z4 used to do it and if the handbrake is anything like the 1 series set-up, it's not the best. The Z4 was a Bowden cable operated system, with a brake shoe design rather than clamping onto the disc. Picture below should help to explain what I mean.
The 'shoe' creaks/squeaks as it moves very slightly when you get into the car!

That's my understanding of it, for the Z4 at least!
Appreciate 0
      05-12-2011, 02:55 PM   #12
blacknbean
Major
11
Rep
1,027
Posts

 
Drives: e92 335i
Join Date: Jul 2007
Location: SF

iTrader: (2)

my 335i squeaks everytime i get in an out. ugh.
Appreciate 0
      05-13-2011, 10:35 PM   #13
RPM90
Major General
105
Rep
6,095
Posts

 
Drives: 335i Msport w/sport AT
Join Date: Mar 2006
Location: Chicago

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Bimmer-Bob View Post
Yeah, mine does it too. I didn't notice it until after I changed springs, but I figured it was normal.

Can anyone give a quick explanation of how this noise is related to the parking brake?
I have a MT. When the parking is on, which is always is when I first get into it, there is a slight squeak.
Apply parking brake, then get out of the car, no driver weight, release the parking brake, then get back in, no squeak.
I've also tried leaving it in the garage with no parking brake, just in gear, and the next morning, no squeak.
So, it could be the parking break, and if not, it's something else in some 1's.
Appreciate 0
      05-14-2011, 05:26 PM   #14
That Guy's Alter Ego
New Member
That Guy's Alter Ego's Avatar
United_States
0
Rep
24
Posts

 
Drives: crossfader like cutt'in mobile
Join Date: Dec 2010
Location: Washington State

iTrader: (0)

Normal

I've got the squeak on my 135i from day one as well and had the squeak on my E46 previous. "Normal Vehicle Function" I believe Mike Miller would say.
__________________
2011 135i (mine)
2009 X5 4.8i (wifey)
2008 535xi (retired)
2005 Z4 3.0i (retired)
2003 325i (retired)
Appreciate 0
      05-15-2011, 03:50 AM   #15
1ToBeOn2Wheels
Freude am Fahren
United_States
11
Rep
689
Posts

 
Drives: 135i
Join Date: Oct 2007
Location: California

iTrader: (0)

Send a message via AIM to 1ToBeOn2Wheels
I have this too. It's the parking brake. I've actually perfected my egress and ingress into the vehicle so that it doesn't squeak. It's quite graceful when you see it.
__________________

-2012 VW MKVI GTI Autobahn w/ DSG (SOLD)
-2008 E82 N54 135i Coupé 6MT
-2001 E46 M3 Coupé 6MT (Retired)
Appreciate 0
      05-16-2011, 07:19 PM   #16
mackeroni
Former Opel GT Pilot
mackeroni's Avatar
United_States
4
Rep
188
Posts

 
Drives: 2011 135i AW, CR, AL, Zuuum!
Join Date: Dec 2010
Location: Canton, OH USA

iTrader: (0)

Incredible. I have been driving my 135i for four months now... about 3,500 miles... and I never noticed a "squeak upon entry"... until I read this post. Yup. I climbed into Liesel this morning and a distinct "chirp" emitted from beneath.

What has this taught me. I read about a problem and it suddenlys shows up on my car. Maybe I should stop reading this forum. Well... I should at least make sure not to read about any costly problems.
Appreciate 0
      05-17-2011, 10:17 AM   #17
bikeboy
Private
United_States
1
Rep
70
Posts

 
Drives: l
Join Date: May 2011
Location: l

iTrader: (0)

Thanks for all of the input guys.
The dealer told me that it was related to the parking brake, and I thought he was full of $hit. It seemed a bit odd of an answer until I have seen it explained here?

Appreciate 0
      05-17-2011, 01:29 PM   #18
GO135i007
First Lieutenant
GO135i007's Avatar
United_States
4
Rep
322
Posts

 
Drives: 09 135i Alpine/Coral
Join Date: Oct 2010
Location: Richmond VA

iTrader: (1)

I had this same noise on my M3 and now on my 135. Figured it was normal but good to hear others are having the same noise.
__________________
09 BMW 135i Alpine/Coral 6MT ///M ZSP - cdv delete, fmic, RR down pipes, JB3, BMS dual intake
Appreciate 0
      05-17-2011, 10:58 PM   #19
bikeboy
Private
United_States
1
Rep
70
Posts

 
Drives: l
Join Date: May 2011
Location: l

iTrader: (0)

I have gotten used to it now.

I only started the thread because I am new to the forum and it came to mind to ask if it was just my 'Monday' production car??? Lol!

It's not a tragedy really... It just sucks to take a friend for a ride in the thing for the first time, and they are left thinking they just plopped down into a Chevy Cobalt or something!!!

Eeeessshhh!!!
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:24 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST