BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-11-2012, 07:30 PM   #1
fs454
Private First Class
3
Rep
113
Posts

 
Drives: 2009 BMW 135i M-Sport 6MT
Join Date: Jun 2012
Location: Wakefield, MA

iTrader: (0)

Weird humming/"mooing" sound from exhaust side of engine? Got a video.

I've noticed this noise on and off since I bought the car a couple months ago, but today I could hear it sitting in traffic so I decided to shoot a video of it today after it seemed to become more noticeable.





It's an odd humming noise that sometimes will cycle on and off every ~8 seconds at idle, other times it's continuous. After about 38 seconds in the video it starts fluctuating. Any ideas? It definitely doesn't sound normal.


Thanks in advance!
__________________
2009 BMW 135i - Alpine White/Coral Red - M-Sport+Premium + 6-Speed Manual
Appreciate 0
      12-19-2012, 02:43 PM   #2
Merq
Private
Merq's Avatar
United_States
0
Rep
71
Posts

 
Drives: 2009 E92 M3 DCT
Join Date: May 2011
Location: San Diego, CA

iTrader: (2)

Garage List
2009 E92 M3  [0.00]
Did you ever figure out what was making the noise? My N55 started doing this as of late and it's driving me insane not knowing what's causing it.
Appreciate 0
      12-19-2012, 03:50 PM   #3
Dackelone
Moderator
Dackelone's Avatar
Germany
688
Rep
16,662
Posts

 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

iTrader: (1)

Might be your wastegate vacum actuator(s) ? The DME adjusts the duty cycle at these actuators to control boost and spool up response.

I would go consult with your dealer, since you have this video to show them.
Appreciate 0
      12-25-2012, 12:17 PM   #4
fs454
Private First Class
3
Rep
113
Posts

 
Drives: 2009 BMW 135i M-Sport 6MT
Join Date: Jun 2012
Location: Wakefield, MA

iTrader: (0)

Dropped the car off yesterday, my SA saw the video and thought it was probably a belt tensioner issue, but they'll let me know tomorrow when they actually diagnose it.
__________________
2009 BMW 135i - Alpine White/Coral Red - M-Sport+Premium + 6-Speed Manual
Appreciate 0
      12-26-2012, 05:27 PM   #5
Dmacc
Colonel
57
Rep
2,652
Posts

 
Drives: 2010 135i
Join Date: Mar 2010
Location: Nor Cal

iTrader: (1)

That noise is coming from your boost solenoids. I had the same thing happen to me, but the noise went away before I could replace them, if it persists, and you happen to throw a 30FF under boost code, i would replace your boost solenoids.

They're about $100 each
__________________

thanks to MGallop
Appreciate 0
      12-27-2012, 11:29 AM   #6
christopherkriens
.
United_States
5
Rep
259
Posts

 
Drives: 2011 BMW 135i Coupé
Join Date: Dec 2010
Location: Minnesota

iTrader: (1)

Garage List
2011 BMW 135i  [4.31]
Same issue here. http://www.1addicts.com/forums/showthread.php?t=717218

__________________
2011 Black Sapphire Metallic / Coral Red
Appreciate 0
      12-27-2012, 05:29 PM   #7
Dmacc
Colonel
57
Rep
2,652
Posts

 
Drives: 2010 135i
Join Date: Mar 2010
Location: Nor Cal

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by christopherkriens
The video is set to private
__________________

thanks to MGallop
Appreciate 0
      12-27-2012, 05:31 PM   #8
135IS
Captain
Canada
10
Rep
740
Posts

 
Drives: 09 LMB 135I / AW 1M
Join Date: Feb 2010
Location: t.o

iTrader: (1)

Garage List
2009 135i  [3.50]
that is one annoying sound
__________________
LMB 135i: Gone
AW 1M: Current #211 of 220
Appreciate 0
      12-28-2012, 06:39 PM   #9
christopherkriens
.
United_States
5
Rep
259
Posts

 
Drives: 2011 BMW 135i Coupé
Join Date: Dec 2010
Location: Minnesota

iTrader: (1)

Garage List
2011 BMW 135i  [4.31]
Quote:
The video is set to private
Fixed
__________________
2011 Black Sapphire Metallic / Coral Red
Appreciate 0
      12-29-2012, 02:27 AM   #10
fs454
Private First Class
3
Rep
113
Posts

 
Drives: 2009 BMW 135i M-Sport 6MT
Join Date: Jun 2012
Location: Wakefield, MA

iTrader: (0)

Of course, I get the car back and they "could not reproduce the issue" so nothing was done. I'm now driving cross country from Massachusetts to California with this issue. They claimed that there was nothing stored in the DME either.

Does this always mean that I'm not holding full boost? Or do the symptoms vary?
__________________
2009 BMW 135i - Alpine White/Coral Red - M-Sport+Premium + 6-Speed Manual
Appreciate 0
      12-29-2012, 11:58 AM   #11
christopherkriens
.
United_States
5
Rep
259
Posts

 
Drives: 2011 BMW 135i Coupé
Join Date: Dec 2010
Location: Minnesota

iTrader: (1)

Garage List
2011 BMW 135i  [4.31]
Quote:
Did you ever get this fixed?
I did try to crack the oil cap open a little like you suggested, but it didn't have any effect. I got the same response when I mentioned it at the dealer- they couldn't reproduce the issue.

Other than the sound, I haven't noticed any other affects..
__________________
2011 Black Sapphire Metallic / Coral Red
Appreciate 0
      01-11-2013, 12:48 PM   #12
graves4r6
Captain
graves4r6's Avatar
17
Rep
733
Posts

 
Drives: Bicycle
Join Date: Feb 2006
Location: Heaven on earth

iTrader: (14)

I got the same noise on my F10 535i. Dealer could not find the problem and It's bothering me. Did you get it fixed? Please let me know. Thanks...
Appreciate 0
      01-18-2013, 01:21 PM   #13
graves4r6
Captain
graves4r6's Avatar
17
Rep
733
Posts

 
Drives: Bicycle
Join Date: Feb 2006
Location: Heaven on earth

iTrader: (14)

To OP,

Did you get it fixed?

Thanks,

N
Appreciate 0
      01-21-2013, 12:43 PM   #14
fs454
Private First Class
3
Rep
113
Posts

 
Drives: 2009 BMW 135i M-Sport 6MT
Join Date: Jun 2012
Location: Wakefield, MA

iTrader: (0)

Hey guys, haven't gotten it fixed yet. When I brought it in pre-crosscountry trip, they claimed they couldn't replicate the issue of course, so I had to embark on my 3400-mile trip worrying about it the whole time.

I've started shooting a video at least once a week on my phone documenting how often I hear it, so maybe that will help me get it fixed next time. I'll keep this thread updated.
__________________
2009 BMW 135i - Alpine White/Coral Red - M-Sport+Premium + 6-Speed Manual
Appreciate 0
      02-05-2013, 05:37 PM   #15
graves4r6
Captain
graves4r6's Avatar
17
Rep
733
Posts

 
Drives: Bicycle
Join Date: Feb 2006
Location: Heaven on earth

iTrader: (14)

OK...after going to two different dealerships finally the third one found the problem . They said the noise came from the pressure converter (Boost Solenoid). They replaced it and the annyoing noise is gone!
Appreciate 0
      02-06-2013, 09:42 PM   #16
Dmacc
Colonel
57
Rep
2,652
Posts

 
Drives: 2010 135i
Join Date: Mar 2010
Location: Nor Cal

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Dmacc
That noise is coming from your boost solenoids. I had the same thing happen to me, but the noise went away before I could replace them, if it persists, and you happen to throw a 30FF under boost code, i would replace your boost solenoids.

They're about $100 each
I win glad you got it fixed OP!
__________________

thanks to MGallop
Appreciate 0
      03-06-2013, 04:52 PM   #17
fs454
Private First Class
3
Rep
113
Posts

 
Drives: 2009 BMW 135i M-Sport 6MT
Join Date: Jun 2012
Location: Wakefield, MA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dmacc View Post
I win glad you got it fixed OP!
Not fixed! Haven't gotten a positive response from the dealer regarding it. My fuel pump violently died yesterday morning so I had it towed to Century West BMW here in Los Angeles. Figured I'd try again on this issue while I was in a new dealership, showed the video on my phone and still am not sure if they dealt with it or not.

I'm due to get the car back today, but it seemed as though he was thinking I'm trying to explain wastegate rattle. I brought up my tribulations with my last dealer visit back in MA and said I had turned to the internet for answers and came up with boost solenoids as the potential cause. We'll see later if they took care of it or not.
__________________
2009 BMW 135i - Alpine White/Coral Red - M-Sport+Premium + 6-Speed Manual
Appreciate 0
      03-07-2013, 11:17 AM   #18
IancoleTX
Dillo boxers
IancoleTX's Avatar
United_States
40
Rep
3,041
Posts

 
Drives: BMW
Join Date: Jan 2010
Location: USA

iTrader: (13)

If the noise goes away when you engage throttle above 0% then I also have this
__________________
2011 135i 6MT - Alpine White / Savannah Beige
Appreciate 0
      03-07-2013, 06:01 PM   #19
fs454
Private First Class
3
Rep
113
Posts

 
Drives: 2009 BMW 135i M-Sport 6MT
Join Date: Jun 2012
Location: Wakefield, MA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by IancoleTX View Post
If the noise goes away when you engage throttle above 0% then I also have this
Yeah this is exactly it, that's how I described it to them yesterday, got the car back and again they "could not replicate issue".

Ugh.
__________________
2009 BMW 135i - Alpine White/Coral Red - M-Sport+Premium + 6-Speed Manual
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:47 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST