BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-05-2012, 09:08 AM   #1
Pelicanglider
Enlisted Member
 
Pelicanglider's Avatar
 
Drives: 2008 128i Convertible
Join Date: Sep 2010
Location: Old Gulf Coast

Posts: 46
iTrader: (0)

Windshield Washer Pump Priming?

My windshield washer reservoir emptied the other day, so I filled it up and tried the washer but nothing came out. I could hear the pump running, but no water on the windshield. Do these pumps require priming when the reservoir runs dry? Looked in the manual, but there was no info beyond how to operate the washer. Anyone else run into this problem and what was the solution? Thanks.
__________________
"Nobody gets in to see the Wizard, not nobody, not no how!"
Pelicanglider is offline  
0
Reply With Quote
      10-05-2012, 10:01 AM   #2
Bill B.
First Lieutenant
 
Bill B.'s Avatar
 
Drives: '12 135i, '13 X1 35i
Join Date: Sep 2011
Location: Cary, NC

Posts: 385
iTrader: (0)

These little pumps aren't great. If they get air in them, they will need primed.
Bill B. is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-05-2012, 10:11 AM   #3
RimasRS
Colonel
 
RimasRS's Avatar
 
Drives: 135i MT 2009 AW
Join Date: Sep 2010
Location: Europe

Posts: 2,396
iTrader: (0)

They dont need to prime thats for sure...
Inspect your hoses maybe some of them poped of. If they will be fine can be your pump bad sometimes it breakes inside - motor runing but the plastic thing which should pump fluid can be broken.

Solution replace the pump
RimasRS is offline  
0
Reply With Quote
      10-05-2012, 12:34 PM   #4
wolfe
Lieutenant
 
wolfe's Avatar
 
Drives: 128i M-Sport "Störtebeker"
Join Date: Apr 2010
Location: USA

Posts: 488
iTrader: (1)

Check the pump pickup for a little filter screen. These can get clogged and you hear the pump run but no fluid comes out.
wolfe is offline  
0
Reply With Quote
      10-05-2012, 01:11 PM   #5
Pelicanglider
Enlisted Member
 
Pelicanglider's Avatar
 
Drives: 2008 128i Convertible
Join Date: Sep 2010
Location: Old Gulf Coast

Posts: 46
iTrader: (0)

Good suggestions. Plan on doing some maintenance this weekend so I will explore a little deeper. Now I have some specific things to look for. Thanks.
__________________
"Nobody gets in to see the Wizard, not nobody, not no how!"
Pelicanglider is offline  
0
Reply With Quote
      10-06-2012, 02:50 AM   #6
Järppä
Old fart
 
Järppä's Avatar
 
Drives: 123dA
Join Date: Dec 2011
Location: Behind barn

Posts: 99
iTrader: (0)

I have same problem. before bodyshop they work fine but after bodyshop front bumper removal washers hasen't work, headlight washers works. Only little ammount fluid comes out, whashers fluid container is full.

Do anybody has "explode" picture of the fluid container, realoem don't have.
__________________
Do not, under any circumstances, buy the 123d in the M-Sport trim. The ride is far too hard.
If you're relaxed or want a thrash, this motor lets you be as wild or calm as you like.
Top Gear review
Järppä is offline   Finland
0
Reply With Quote
      10-06-2012, 09:29 AM   #7
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 15,791
iTrader: (1)

I think I would check the hose for kinks or cuts. The pump should be self priming. Also there should be a check valve somewhere to keep fluid in the lines. Looks to me like those elbow connection pieces are the check valves. Not sure.


135i headlight washer tank... (inside the passenger fender)
Name:  Headlight washer tank and pump 247.png
Views: 2248
Size:  28.8 KB

135i pop up washer jets...
Name:  headlight washer pop up jets 223.png
Views: 1947
Size:  5.0 KB


http://realoem.com/bmw/partgrp.do?mo...62&hg=61&fg=45
Dackelone is offline   Germany
0
Reply With Quote
      10-07-2012, 06:45 AM   #8
Järppä
Old fart
 
Järppä's Avatar
 
Drives: 123dA
Join Date: Dec 2011
Location: Behind barn

Posts: 99
iTrader: (0)

I can't even hear pump sound. Fuses are ok but sidekirts has been away from the car when car was at bodyshop so it might be loose connection. I have to tear down passenger side inner fender.
__________________
Do not, under any circumstances, buy the 123d in the M-Sport trim. The ride is far too hard.
If you're relaxed or want a thrash, this motor lets you be as wild or calm as you like.
Top Gear review
Järppä is offline   Finland
0
Reply With Quote
      10-11-2012, 02:07 AM   #9
Järppä
Old fart
 
Järppä's Avatar
 
Drives: 123dA
Join Date: Dec 2011
Location: Behind barn

Posts: 99
iTrader: (0)

Solution in my case is buy new pump.
__________________
Do not, under any circumstances, buy the 123d in the M-Sport trim. The ride is far too hard.
If you're relaxed or want a thrash, this motor lets you be as wild or calm as you like.
Top Gear review
Järppä is offline   Finland
0
Reply With Quote
      10-20-2012, 06:27 PM   #10
Pelicanglider
Enlisted Member
 
Pelicanglider's Avatar
 
Drives: 2008 128i Convertible
Join Date: Sep 2010
Location: Old Gulf Coast

Posts: 46
iTrader: (0)

Man! Just replaced the pump cleaned the filter screen flushed the tank (some kid of goo at the bottom), but still no water to the washers! The only thing I can think of is to blow out the washers and the lines (disconnected from the pump) with compressed air. I'll try that tomorrow. I'm drowning my sorrows with football and beer.
__________________
"Nobody gets in to see the Wizard, not nobody, not no how!"
Pelicanglider is offline  
0
Reply With Quote
      10-21-2012, 07:38 PM   #11
Pelicanglider
Enlisted Member
 
Pelicanglider's Avatar
 
Drives: 2008 128i Convertible
Join Date: Sep 2010
Location: Old Gulf Coast

Posts: 46
iTrader: (0)

Compressed air did it. Not sure I had to replace the pump, but there your are!
__________________
"Nobody gets in to see the Wizard, not nobody, not no how!"
Pelicanglider is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:19 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST