BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-11-2012, 08:23 PM   #1
renesis27
Private First Class
13

 
Drives: '08 135i Coupe Black Saphire
Join Date: Apr 2012
Location: Philadelphia


Posts: 143
iTrader: (0)

Exclamation Code 27C1 Help!!!

Someone please help...i was driving and hit some rough uneven roads. My service engine light came on and the car started driving funny...every time I hit the throttle, the car started to shake. After about a mile the problem stopped and the service engine went away. I ran the JB4 scan tool and am coming up with code 27C1...can someone please please help me figure out or understand what the hell just happened and what I need to do???!!!
Appreciate 0
      11-12-2012, 12:15 PM   #2
135Pats
8-2
United_States
58

 
135Pats's Avatar
 
Drives: 135i
Join Date: May 2012
Location: Maryland


Posts: 5,652
iTrader: (2)

sure sounds like a misfire to me, and i thinks thats a misfire code, though dont quote me on it. If you google around youll find bmw code lists, if you cant i have them in a spreadsheet at home, so i can look it up if need be. Misfires happen, your car is likely just fine. A few main culprits could be causing this

plugs
injectors
coils

Do some forum searching and youll see what the procedure is for finding where the misfire is/ if it "follows" when you swap coil packs. Good luck, I wouldnt freak out these things happen.
__________________
E88 N54 Alpinweiss/Coral Red/Motiv HTA 3586R/Meisterschaft Race/Berk Resonated/ER CP/Synapse/VRSF FMIC/FFTEC LPFP/HFS-4 DO Stainless Lines/BMS Thermostat Delete/Rob Beck PCV Valve + Cap/BMS OCC/ST Coilovers/M3 FCA + Tension Rods/M3 Subframe Bushings/M3 FSB/DINAN Camber Plates/Apex ARC-8/Project Kics/VAC Hubs/Rogue Transmission Mounts/Alpina TCU Flash/Icarbon/Kerscher/BMW Performance
Appreciate 0
      11-12-2012, 01:49 PM   #3
Dackelone
Moderator
Germany
656

 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany


Posts: 16,574
iTrader: (1)

How old are your spark plugs? Might be time. ?
Appreciate 0
      11-12-2012, 04:26 PM   #4
renesis27
Private First Class
13

 
Drives: '08 135i Coupe Black Saphire
Join Date: Apr 2012
Location: Philadelphia


Posts: 143
iTrader: (0)

I just changed the plugs about a month ago from BurgerTuning. Hope it's not plugs again cause they're brand new
Appreciate 0
      11-12-2012, 05:23 PM   #5
135Pats
8-2
United_States
58

 
135Pats's Avatar
 
Drives: 135i
Join Date: May 2012
Location: Maryland


Posts: 5,652
iTrader: (2)

the next step is injectors, well actually the next step is to confirm your code is for a misfire. If you replaced the plugs with bmw oe they should be OK.
__________________
E88 N54 Alpinweiss/Coral Red/Motiv HTA 3586R/Meisterschaft Race/Berk Resonated/ER CP/Synapse/VRSF FMIC/FFTEC LPFP/HFS-4 DO Stainless Lines/BMS Thermostat Delete/Rob Beck PCV Valve + Cap/BMS OCC/ST Coilovers/M3 FCA + Tension Rods/M3 Subframe Bushings/M3 FSB/DINAN Camber Plates/Apex ARC-8/Project Kics/VAC Hubs/Rogue Transmission Mounts/Alpina TCU Flash/Icarbon/Kerscher/BMW Performance
Appreciate 0
      11-12-2012, 05:24 PM   #6
135Pats
8-2
United_States
58

 
135Pats's Avatar
 
Drives: 135i
Join Date: May 2012
Location: Maryland


Posts: 5,652
iTrader: (2)

also, how many miles on the car ren?
__________________
E88 N54 Alpinweiss/Coral Red/Motiv HTA 3586R/Meisterschaft Race/Berk Resonated/ER CP/Synapse/VRSF FMIC/FFTEC LPFP/HFS-4 DO Stainless Lines/BMS Thermostat Delete/Rob Beck PCV Valve + Cap/BMS OCC/ST Coilovers/M3 FCA + Tension Rods/M3 Subframe Bushings/M3 FSB/DINAN Camber Plates/Apex ARC-8/Project Kics/VAC Hubs/Rogue Transmission Mounts/Alpina TCU Flash/Icarbon/Kerscher/BMW Performance
Appreciate 0
      11-12-2012, 05:40 PM   #7
Fed P
Private First Class
7

 
Drives: 135i
Join Date: Mar 2012
Location: Russia


Posts: 111
iTrader: (0)

Unless this is another case of Dackelone's "use only BMW spark plugs, not Bosch". IIRC, BMS sells the Bosch ones.
Appreciate 0
      11-12-2012, 05:45 PM   #8
renesis27
Private First Class
13

 
Drives: '08 135i Coupe Black Saphire
Join Date: Apr 2012
Location: Philadelphia


Posts: 143
iTrader: (0)

Burger sell bosch plugs? I just ran the scan tool...it came up 29D1 misfire in cylinder 5..fml. Not that big of a deal I guess but now I need to figure out whether it is the plug or the coil...any ideas? Or is switching a different coil to that cylinder the only way to figure it out?
Appreciate 0
      11-12-2012, 05:49 PM   #9
Dackelone
Moderator
Germany
656

 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany


Posts: 16,574
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Fed P View Post
Unless this is another case of Dackelone's "use only BMW spark plugs, not Bosch". IIRC, BMS sells the Bosch ones.
I was just gonna say....



There is a KNOWN problem with aftermarket spark plugs. BUY plugs from a BMW dealer only. Don't you think its wiser to spend $90 on OE plugs than (cheap) OEM ones. ?


Read post #45...

135i Spark Plug replacement DIY...
http://www.1addicts.com/forums/showt...=602804&page=3


There are also N55 and N54 specific plugs. Check your part numbers to make sure you get the correct ones. See page two of my DIY.
Appreciate 0
      11-12-2012, 08:00 PM   #10
renesis27
Private First Class
13

 
Drives: '08 135i Coupe Black Saphire
Join Date: Apr 2012
Location: Philadelphia


Posts: 143
iTrader: (0)

I've had them for only 3 weeks or so now. Seems so strange that I'm having issue if that's what's causing it. Ill see tomorrow what the deal is
Appreciate 0
      11-12-2012, 11:32 PM   #11
MilehighM3
Colonel
21

 
MilehighM3's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: May 2011
Location: Colorado Springs


Posts: 2,162
iTrader: (9)

Swap coils between cylinders. They're prone to failure as well, especially following removal and reinstallation
Appreciate 0
      11-12-2012, 11:55 PM   #12
renesis27
Private First Class
13

 
Drives: '08 135i Coupe Black Saphire
Join Date: Apr 2012
Location: Philadelphia


Posts: 143
iTrader: (0)

I drove the car aeveral hours ago. Ran fine without a misfire. Boost was low though probably cause the car was still cold and the JB4 prevents full boosting until oil temp is right. Are the misfires just going to be on and off like this? Sorry just never experienced one before and never had it done to a car of mine
Appreciate 0
      11-13-2012, 08:27 AM   #13
MilehighM3
Colonel
21

 
MilehighM3's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: May 2011
Location: Colorado Springs


Posts: 2,162
iTrader: (9)

You should NEVER be hard on your car until oil temps are up. Have a little respect for your car!
Appreciate 0
      11-13-2012, 08:34 AM   #14
renesis27
Private First Class
13

 
Drives: '08 135i Coupe Black Saphire
Join Date: Apr 2012
Location: Philadelphia


Posts: 143
iTrader: (0)

Oh I am never. Wasn't really getting on it but I could feel it being sluggish like usual when it's cold. I take really good care of her and making sure she is fully warmed up until I have some fun. My cel is off and I'm not throwing any codes which means I can't even find out what was wrong with it until she throws me another code :-(
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:19 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST