BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-22-2012, 05:31 PM   #1
Pete_vB
Captain
Pete_vB's Avatar
United_States
21
Rep
843
Posts

 
Drives: '69 GT3, 1M, 912, R32
Join Date: Nov 2010
Location: SF Bay Area, Shenzhen, Oman

iTrader: (0)

Stock car, found limp mode yesterday:

The code says it wasn't making correct boost, but it's not clear why.

About a half hour into a one hour spirited drive I noted that the car didn't seem to be pulling as hard as usual out of some corners. I suspected overboost wasn't available for some reason, temps were reading fine and it was high 60s out so it shouldn't have gotten too hot. Gassed the car up, and pulling out of the station I immediately noticed it was well under normal power. Pulled over, checked the charge pipe, etc, found nothing. Pulling away it felt fine again.

Finally, 10 minutes later, the car went to limp mode while overtaking: "engine malfunction - limited power". Drove to a dealership...

Only one instance of a code was noted, showing the car didn't hit full boost just under 3k rpm. They didn't find any obvious cause, and given that it was 4 pm on the day before thanksgiving and I was on a road trip 200 miles from home they were not going to start pulling things apart to do a "smoke test".

The car cooled down, they reset it, full power returned and so far it hasn't re-occurred (though I haven't pushed it as hard for as long). So, the suspicion is an intermittent boost leak at stock boost levels, perhaps related to heat. Is there a known issue that fits this profile? Can the charge pipe leak intermittently before it blows?
__________________
1M, 1969 Porsche 911 w/ 997 GT3 Cup Motor (435hp & 2,100 lbs)
Appreciate 0
      11-23-2012, 08:00 AM   #2
ozinaldo
Brigadier General
ozinaldo's Avatar
Portugal
46
Rep
3,053
Posts

 
Drives: 1M
Join Date: Jan 2011
Location: Lisbon, Portugal

iTrader: (0)

Seems like as if no one got limp mode with a stock car before you! Lots of views and no comments. Since I push the car sometimes for an hour or more on certain roads, but never got that yet, I am curious as well to know the reasons.

Take it as a bump
__________________
"The mark of a great car is one whose overall competence exceeds what you should expect from its individual components and the 1M does just that", Chris Harris.
BMW 1M-SOLD-: TECH: Evolve Race+N55mids, Evolve IC, Michelin PSS, ER cp, aFe filter, CDVx, Vorshlag camber plates, BMS OCC EXTERIOR: trunk spoiler, blacklines, black grills, IND goodies INTERIOR: Alcantara steering wheel, steel pedals, custom mats, MPower e-brake.
Appreciate 0
      11-23-2012, 11:46 AM   #3
Dackelone
Moderator
Dackelone's Avatar
Germany
688
Rep
16,660
Posts

 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

iTrader: (1)

Maybe you have a loose charge pipe - and your not making full boost. ???
Appreciate 0
      11-23-2012, 01:00 PM   #4
ayao
Thread killer
8
Rep
636
Posts

 
Drives: 1M
Join Date: Aug 2011
Location: CA

iTrader: (1)

b33g33 had something similar to this happen back in July -- one of the turbos ended up being replaced due to a wastegate not closing fully.

Last edited by ayao; 11-24-2012 at 01:40 PM.
Appreciate 0
      03-09-2013, 08:15 PM   #5
Pete_vB
Captain
Pete_vB's Avatar
United_States
21
Rep
843
Posts

 
Drives: '69 GT3, 1M, 912, R32
Join Date: Nov 2010
Location: SF Bay Area, Shenzhen, Oman

iTrader: (0)

Arg. Happened again today. I was at a PCA autocross running in 3rd overall with a shot at second- not bad for a stock car on street rubber (PSS), the cars in front were on real rubber. 3rd pass of the afternoon I lost boost close to the end of the run. It seems engine temperature related same as last time I'd been pushing hard at relatively low speed, and while oil temps were OK the engine probably got hotter than usual.

Not a nice way to end the day. Something seems to be "sticking" when the car is pushed hard for a long period- boost was fine one second, then gone the next, but with no obvious external leaks. I can't think of much that would stick other than the wastegate....

Again I noticed it 20 minutes before the car threw the engine light, so I suspect it may not be the computer shutting down the fun early.
__________________
1M, 1969 Porsche 911 w/ 997 GT3 Cup Motor (435hp & 2,100 lbs)
Appreciate 0
      03-09-2013, 09:26 PM   #6
CarJunkie
Lieutenant
7
Rep
555
Posts

 
Drives: Valencia Orange 1-Series M
Join Date: Nov 2011
Location: Tri-Cities, Washington

iTrader: (0)

Do you have any wastegate noise . . . cricket sound when modulating throttle?
Appreciate 0
      03-09-2013, 11:04 PM   #7
Pete_vB
Captain
Pete_vB's Avatar
United_States
21
Rep
843
Posts

 
Drives: '69 GT3, 1M, 912, R32
Join Date: Nov 2010
Location: SF Bay Area, Shenzhen, Oman

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CarJunkie View Post
Do you have any wastegate noise . . . cricket sound when modulating throttle?
I didn't notice a cricket sound, no, but my helmet has noise muffling built in and I was going slightly sideways at the time. No cricket sound on the way home after the boost was gone, but I'll listen for it.
__________________
1M, 1969 Porsche 911 w/ 997 GT3 Cup Motor (435hp & 2,100 lbs)
Appreciate 0
      03-10-2013, 08:19 AM   #8
CarJunkie
Lieutenant
7
Rep
555
Posts

 
Drives: Valencia Orange 1-Series M
Join Date: Nov 2011
Location: Tri-Cities, Washington

iTrader: (0)

Here is the thread where the wastegate chatter was discussed, with vids. No one has found limp mode, just noise.

http://www.1addicts.com/forums/showthread.php?t=662661
Appreciate 0
      03-10-2013, 08:31 AM   #9
b33g33
Give '///M' Hell!
b33g33's Avatar
United_States
30
Rep
1,305
Posts

 
Drives: Einser Rex
Join Date: Jun 2011
Location: Atlanta, GA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ayao View Post
b33g33 had something similar to this happen back in July -- one of the turbos ended up being replaced due to a wastegate not closing fully.
Thanks ayao

Pete, have you had them take a good look at the wastegates and the turbos? This was my issue.
__________________
The 1 series M is the most badass, coolest, sickest BMW to debut since the 1988 M3. The E30 M3 finally has a successor. Please welcome the stupidly fast, wickedly tempered, awkwardly named, possibly perfect little son of a benchmark - Automobile Magazine, August 2011

Appreciate 0
      03-10-2013, 09:17 AM   #10
Artemis
Brigadier General
Artemis's Avatar
Belgium
97
Rep
3,355
Posts

 
Drives: 1M (VO)
Join Date: Jun 2011
Location: Belgium

iTrader: (0)

See also the references sub bullet point #8 of the 1M issues log sticky:
http://www.1addicts.com/forums/showp...27&postcount=1
__________________
“For ’tis the mind that makes the body rich” (W. Shakespeare, The Taming of the Shrew, Act 4, Scene 3)
Appreciate 0
      03-11-2013, 11:26 PM   #11
Pete_vB
Captain
Pete_vB's Avatar
United_States
21
Rep
843
Posts

 
Drives: '69 GT3, 1M, 912, R32
Join Date: Nov 2010
Location: SF Bay Area, Shenzhen, Oman

iTrader: (0)

Took the car to the dealer today: #6 on the list, Charge Pipe Cracked. Replaced under warranty.

Hopefully learning from Dan Parker's unfortunate incident, I did discuss the idea that they replace the charge pipe with an aftermarket version of my choosing, preserving the factory warranty. $200 in labor.

I love the car, but it is a little embarrassing when the only mod I'm considering making is to fix a reliability issue BMW must have known about for a few years. Really?
__________________
1M, 1969 Porsche 911 w/ 997 GT3 Cup Motor (435hp & 2,100 lbs)
Appreciate 0
      03-11-2013, 11:53 PM   #12
ayao
Thread killer
8
Rep
636
Posts

 
Drives: 1M
Join Date: Aug 2011
Location: CA

iTrader: (1)

Was there any obvious crack in the charge pipe when you inspected it? I'm just curious if the crack was in the typical location.

Also, was the dealer willing to put on an aftermarket charge pipe?

In any event even though it's a hassle I'm glad it was a straightforward fix. Annoying, though ...
Appreciate 0
      03-12-2013, 01:10 PM   #13
Pete_vB
Captain
Pete_vB's Avatar
United_States
21
Rep
843
Posts

 
Drives: '69 GT3, 1M, 912, R32
Join Date: Nov 2010
Location: SF Bay Area, Shenzhen, Oman

iTrader: (0)

Unfortunately by the time I got there to pick up the car the mechanics had gone home, and they couldn't produce the actual charge pipe. Notes simply say cracked.

Yes, the dealer was willing to install an aftermarket pipe. Not sure if I'll try to get something in writing that says it won't void my warranty, or if I just go with it assuming they couldn't use installation as an excuse to void as they did in Dan Parker's case.

I agree it's annoying more than anything, glad it wasn't serious.
__________________
1M, 1969 Porsche 911 w/ 997 GT3 Cup Motor (435hp & 2,100 lbs)
Appreciate 0
      03-12-2013, 02:10 PM   #14
Dan Parker
Major
United_States
39
Rep
1,421
Posts

 
Drives: 2012 Golf R
Join Date: Nov 2010
Location: Georgia

iTrader: (0)

Get it in writing. Don't trust their word and potentially get "Parkered."
__________________
Dan Parker
Appreciate 0
      03-12-2013, 02:17 PM   #15
eeghie
Kind of a Big Deal
17
Rep
1,225
Posts

 
Drives: an 1M not often enough
Join Date: Jan 2011
Location: between Unlimited and Hard to Get

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Pete_vB View Post
Unfortunately by the time I got there to pick up the car the mechanics had gone home, and they couldn't produce the actual charge pipe. Notes simply say cracked.

Yes, the dealer was willing to install an aftermarket pipe. Not sure if I'll try to get something in writing that says it won't void my warranty, or if I just go with it assuming they couldn't use installation as an excuse to void as they did in Dan Parker's case.

I agree it's annoying more than anything, glad it wasn't serious.
not sure of you're being rhetorical, but DO get it in writing.

BMW's approach in this issue so far is infuriating: if you're the picture perfect ///M driver and push the car as intended, you're made to waist a significant amount time to see a dealer to get it changed. If you're proactive by replacing it, they show no common sense in their warranty dealings.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:48 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST