BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-02-2013, 03:42 PM   #1
Socrates.Tii
YEAR ONE OF THE ONE
 
Socrates.Tii's Avatar
 
Drives: 135i tii
Join Date: Apr 2008
Location: New York

Posts: 955
iTrader: (0)

afew shakes even though I've don't it all

hey guys I have replaced my fuel pump 2 times before hitting 25,000 miles also I had BMW change my spark plugs right before my warranty expired at 45,000 miles I also recently got walnut blasting on my car done by Helix at 46,000 miles and still sometimes when I'm at a red light I get a quick small shake and I see the rpm gauge moving a bit and then stops right away I get this once in a while even with the hpfp replaced twiced. changed spark plugs according to BMW and. walnut shell blast

any idea guys?
__________________
COBB AP V3--ER Fmic--ER Chargepipe+HKS BOV--AA Catless downpipes--Agency Power Race mid pipes--Berk Technology race exhaust-- AFE CAI closed box--BMW SSK--VMR wheels--Yokohma ADVAN AD08R tires--KW Club sport coilovers--Spec stg2+Spec SMSFW
Socrates.Tii is offline  
0
Reply With Quote
      02-02-2013, 05:07 PM   #2
Socrates.Tii
YEAR ONE OF THE ONE
 
Socrates.Tii's Avatar
 
Drives: 135i tii
Join Date: Apr 2008
Location: New York

Posts: 955
iTrader: (0)

??
__________________
COBB AP V3--ER Fmic--ER Chargepipe+HKS BOV--AA Catless downpipes--Agency Power Race mid pipes--Berk Technology race exhaust-- AFE CAI closed box--BMW SSK--VMR wheels--Yokohma ADVAN AD08R tires--KW Club sport coilovers--Spec stg2+Spec SMSFW
Socrates.Tii is offline  
0
Reply With Quote
      02-02-2013, 05:24 PM   #3
b1aze
Just one more taste...
 
Drives: 2010 135i
Join Date: Aug 2012
Location: Shirley, MA

Posts: 1,419
iTrader: (14)

Are you sure you dont have a vacuum leak anywhere? Can you log your car at idle and report back your boost pressure reading. It should be >15mmHg or so.
b1aze is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-02-2013, 05:42 PM   #4
RimasRS
Colonel
 
RimasRS's Avatar
 
Drives: 135i MT 2009 AW
Join Date: Sep 2010
Location: Europe

Posts: 2,397
iTrader: (0)

It could be injectors also and a lot of other things.
RimasRS is offline  
0
Reply With Quote
      02-02-2013, 05:51 PM   #5
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 16,411
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Da _Grk_Tuner View Post
hey guys I have replaced my fuel pump 2 times before hitting 25,000 miles also I had BMW change my spark plugs right before my warranty expired at 45,000 miles I also recently got walnut blasting on my car done by Helix at 46,000 miles and still sometimes when I'm at a red light I get a quick small shake and I see the rpm gauge moving a bit and then stops right away I get this once in a while even with the hpfp replaced twiced. changed spark plugs according to BMW and. walnut shell blast

any idea guys?

Software. My car used to do that when new. My dealer changed the plugs/injectors/and spark plugs - and updated the SW when my car was brand new. I never had that problem again. I actually kind of miss it though.

Then later when I got BMW anti-tuner SW update for the HPFP recall... that killed my throttle response and gave me that "lag SW" update.

Personally I would just live with this - its really not causing any harm. BUT if it really bothers you - you could have bmw do a SW update and take your chances with the "lag SW".
Dackelone is offline   Germany
0
Reply With Quote
      02-02-2013, 05:51 PM   #6
Socrates.Tii
YEAR ONE OF THE ONE
 
Socrates.Tii's Avatar
 
Drives: 135i tii
Join Date: Apr 2008
Location: New York

Posts: 955
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by b1aze
Are you sure you dont have a vacuum leak anywhere? Can you log your car at idle and report back your boost pressure reading. It should be >15mmHg or so.
how can I check if I have a leak how do I do this?
__________________
COBB AP V3--ER Fmic--ER Chargepipe+HKS BOV--AA Catless downpipes--Agency Power Race mid pipes--Berk Technology race exhaust-- AFE CAI closed box--BMW SSK--VMR wheels--Yokohma ADVAN AD08R tires--KW Club sport coilovers--Spec stg2+Spec SMSFW
Socrates.Tii is offline  
0
Reply With Quote
      02-02-2013, 06:15 PM   #7
b1aze
Just one more taste...
 
Drives: 2010 135i
Join Date: Aug 2012
Location: Shirley, MA

Posts: 1,419
iTrader: (14)

Finish reading my 3 sentence post. If you have a vacuum leak, you should be able to log your relative manifold pressure with either a JB4 or Cobb AP.
b1aze is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-02-2013, 06:33 PM   #8
Socrates.Tii
YEAR ONE OF THE ONE
 
Socrates.Tii's Avatar
 
Drives: 135i tii
Join Date: Apr 2008
Location: New York

Posts: 955
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by b1aze
Finish reading my 3 sentence post. If you have a vacuum leak, you should be able to log your relative manifold pressure with either a JB4 or Cobb AP.
I'm stock my friend
__________________
COBB AP V3--ER Fmic--ER Chargepipe+HKS BOV--AA Catless downpipes--Agency Power Race mid pipes--Berk Technology race exhaust-- AFE CAI closed box--BMW SSK--VMR wheels--Yokohma ADVAN AD08R tires--KW Club sport coilovers--Spec stg2+Spec SMSFW
Socrates.Tii is offline  
0
Reply With Quote
      02-02-2013, 07:02 PM   #9
Socrates.Tii
YEAR ONE OF THE ONE
 
Socrates.Tii's Avatar
 
Drives: 135i tii
Join Date: Apr 2008
Location: New York

Posts: 955
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dackelone
Quote:
Originally Posted by Da _Grk_Tuner View Post
hey guys I have replaced my fuel pump 2 times before hitting 25,000 miles also I had BMW change my spark plugs right before my warranty expired at 45,000 miles I also recently got walnut blasting on my car done by Helix at 46,000 miles and still sometimes when I'm at a red light I get a quick small shake and I see the rpm gauge moving a bit and then stops right away I get this once in a while even with the hpfp replaced twiced. changed spark plugs according to BMW and. walnut shell blast

any idea guys?

Software. My car used to do that when new. My dealer changed the plugs/injectors/and spark plugs - and updated the SW when my car was brand new. I never had that problem again. I actually kind of miss it though.

Then later when I got BMW anti-tuner SW update for the HPFP recall... that killed my throttle response and gave me that "lag SW" update.

Personally I would just live with this - its really not causing any harm. BUT if it really bothers you - you could have bmw do a SW update and take your chances with the "lag SW".
well its not like its doing it all the time I'm just wondering why it does it at all
__________________
COBB AP V3--ER Fmic--ER Chargepipe+HKS BOV--AA Catless downpipes--Agency Power Race mid pipes--Berk Technology race exhaust-- AFE CAI closed box--BMW SSK--VMR wheels--Yokohma ADVAN AD08R tires--KW Club sport coilovers--Spec stg2+Spec SMSFW
Socrates.Tii is offline  
0
Reply With Quote
      02-05-2013, 02:18 AM   #10
spun
Private
 
spun's Avatar
 
Drives: 2010 135i
Join Date: Nov 2009
Location: Vancouver B.C.

Posts: 54
iTrader: (0)

My car did the same thing,
It ended up being my valve cover gasket.
Took it to BMW got it replaced plus the intake cleaned with the walnuts.

Three days after I got it back I'm merging onto the a highway I hit about 4000 rpm in 3rd and the car goes into limp mode.
Turns out after they replaced the gasket the "trained technicians" over tightened one of the bolts for the valve cover and a 2 inch crack formed right beside the bolt.

FYI- 2 weeks before I discoverd the leak i had it in for an oil change, I guess they missed that one
Gotta love BMW

Take a good look around the engine for oil and look at the plastic cover that sits under the engine, If its not the problem you only wasted 5 mins if it is you may have saved alot of headache
spun is offline   Canada
0
Reply With Quote
      02-05-2013, 12:36 PM   #11
Walter_Sobchak
Private
 
Drives: 2010 AW 135I
Join Date: Dec 2012
Location: Redondo Beach, CA

Posts: 51
iTrader: (1)

I've got the same issue, car stutters under high load/low rpm or big throttle inputs, then SES light comes on. Runs very rough for a few minutes then power comes back and SES light goes off. Does not happen every time I do a pull. 53,300 miles on the car. Accessport logged it as a misfire in cylinder 3. It has just had the plugs replaced and along with an injector or two (will have to find out which ones; written on paperwork at home). Car is out of warranty now other than the extensions offered under HPFP and turbos. I don't think the injector recall applies to this year car, but the local dealership has already replaced at least one injector under warranty so I'm wondering if that is the problem or a symptom of something else such as carbon buildup. Harumph. I really cant justify installing a new FMIC until this gets sussed out...

Last edited by Walter_Sobchak; 02-05-2013 at 12:56 PM.
Walter_Sobchak is offline  
0
Reply With Quote
      02-05-2013, 12:52 PM   #12
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 16,411
iTrader: (1)

Did you guys use BMW dealer bought spark plugs? Only use BMW plugs. See my spark plug DIY why. OEM plugs can cause misfires.


135i Spark Plug replacement DIY...
http://www.1addicts.com/forums/showthread.php?t=602804
Dackelone is offline   Germany
0
Reply With Quote
      02-06-2013, 01:02 AM   #13
Socrates.Tii
YEAR ONE OF THE ONE
 
Socrates.Tii's Avatar
 
Drives: 135i tii
Join Date: Apr 2008
Location: New York

Posts: 955
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dackelone View Post
Did you guys use BMW dealer bought spark plugs? Only use BMW plugs. See my spark plug DIY why. OEM plugs can cause misfires.


135i Spark Plug replacement DIY...
http://www.1addicts.com/forums/showthread.php?t=602804
"accordingly" to BMW they changed my spark plugs at 45,000 but i dont really trust them im willing to change them my self when summer comes back ofcorse i will get the spark plugs from BMW
Socrates.Tii is offline  
0
Reply With Quote
      02-06-2013, 12:14 PM   #14
Walter_Sobchak
Private
 
Drives: 2010 AW 135I
Join Date: Dec 2012
Location: Redondo Beach, CA

Posts: 51
iTrader: (1)

My plugs were replaced by the dealer and presumably they used factory plugs. Started it up last night when it was cold and it ran rough again, this time logging misfires in cylinders one, two, three and the mysterious "other cylinders misfiring" code. I'm starting to think that the cylinder heads are lined with carbon/oil and this will require the old walnut shell treatment. Rats...
Walter_Sobchak is offline  
0
Reply With Quote
      02-06-2013, 02:40 PM   #15
Indo Rider
Second Lieutenant
 
Drives: 135
Join Date: Apr 2012
Location: United States

Posts: 204
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dackelone View Post
Did you guys use BMW dealer bought spark plugs? Only use BMW plugs. See my spark plug DIY why. OEM plugs can cause misfires.


135i Spark Plug replacement DIY...
http://www.1addicts.com/forums/showthread.php?t=602804
Dack, seriously, why do you keep spreading fear about spark plugs not purchased from dealership? There are tons of people using plugs sourced from plenty other places with no problems. You keep spreading this misinformation and have never provided any quantitative information about alleged difference. Your position is based on a handful of stories about folks who had misfires. There are equally as many stories about folks who have had misfire issues with bmw sourced plugs. The guy on page 2 of your DIY even admitted that he put the original plugs back in before he gave up and took car to dealer. Seriously, i dont mean to be a dick about it, but for the love of god please post some hard data instead of regurgitating a bunch of hearsay.
Indo Rider is offline  
0
Reply With Quote
      02-06-2013, 07:06 PM   #16
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 16,411
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Indo Rider View Post
Dack, seriously, why do you keep spreading fear about spark plugs not purchased from dealership? There are tons of people using plugs sourced from plenty other places with no problems. You keep spreading this misinformation and have never provided any quantitative information about alleged difference. Your position is based on a handful of stories about folks who had misfires. There are equally as many stories about folks who have had misfire issues with bmw sourced plugs. The guy on page 2 of your DIY even admitted that he put the original plugs back in before he gave up and took car to dealer. Seriously, i dont mean to be a dick about it, but for the love of god please post some hard data instead of regurgitating a bunch of hearsay.

I think we have two different opinions on OE and OEM parts. I prefer to use only OE instead of factory seconds(OEM). Feel free to use what ever you like on your car.

IF you search over on the e90forum... you will find some people who had issues with aftermarket plugs. The price difference isn't that great... and I did not feel like re-doing the job a week or month or two later. I'd rather do a repair/maintenance job ONCE.


Dack
Dackelone is offline   Germany
0
Reply With Quote
      02-07-2013, 05:21 AM   #17
wibbles
Private First Class
 
Drives: 135i 6MT
Join Date: May 2012
Location: UK

Posts: 166
iTrader: (0)

My car has a little hiccup at idle too, just a minor stutter, the revs drop by 200 rpm then it comes back.

No codes logged & I'll live with it instead of crap laggy software
__________________
Current: 2011 F20 120d SE & E90 335i
Previous:
2010 Alpine White N55 135i 6MT, 2009 LMB LCI N54 135i - Cobb tuned!, 2010 F10 530d SE, 1986 E30 318i
1981 E21 320i Auto
wibbles is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:08 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST