BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-27-2013, 11:33 PM   #1
1BimmerNut
Private First Class
1BimmerNut's Avatar
Australia
3
Rep
140
Posts

 
Drives: 135i that turned into a 130i
Join Date: Sep 2012
Location: Sydney, Australia

iTrader: (0)

Rear brakes rubbing

Just noticed Today...Is it just me - Noticed I have a brake rub from the rear - both sides. I hear it going slow in car parks etc. Is it just the sensor rubbing on the disc? Sounds just like a Falcon Taxi - Brilliant.

Last edited by 1BimmerNut; 04-27-2013 at 11:41 PM.
Appreciate 0
      04-28-2013, 12:09 AM   #2
Kgolf31
Brigadier General
Kgolf31's Avatar
39
Rep
3,353
Posts

 
Drives: 2007 Z4MC, 2012 128i
Join Date: Sep 2008
Location: Ohio

iTrader: (3)

The sensor is contained within the pad, aka the sensor will become exposed once the pad wears down.

Possibility of a seized caliper is probably not correct since it is happening on both.

Is your ebrake shoes too tight?
__________________
12 128i Coupe - Project STX: TCKline l Active Autowerke l APEX l Vorshlag l Dunlop l Hawk l BMW Performance

Appreciate 0
      04-28-2013, 03:58 AM   #3
drjekl
Captain
11
Rep
788
Posts

 
Drives: E92 335i
Join Date: Jan 2013
Location: Oz

iTrader: (0)

by memory there is only one sensor for F&R so it couldnt be that either if you have it on both sides?
Appreciate 0
      04-30-2013, 08:16 AM   #4
Fifty3bags
Captain
Fifty3bags's Avatar
8
Rep
673
Posts

 
Drives: 2010 135i
Join Date: Apr 2013
Location: Decatur, GA

iTrader: (1)

Did you figure out what your issue was? when driving to work today I noticed what seems to be the same thing on the driver's side rear brake. It sounds like a piece of metal rubbing when braking. It isn't the pads themselves, it sounds to me like the brake shield is bent and rubbing in a cyclical way. I drove it all weekend and never notced anything until driving today (I would have noticed if it were there)
Appreciate 0
      04-30-2013, 08:18 AM   #5
drjekl
Captain
11
Rep
788
Posts

 
Drives: E92 335i
Join Date: Jan 2013
Location: Oz

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Fifty3bags View Post
Did you figure out what your issue was? when driving to work today I noticed what seems to be the same thing on the driver's side rear brake. It sounds like a piece of metal rubbing when braking. It isn't the pads themselves, it sounds to me like the brake shield is bent and rubbing in a cyclical way. I drove it all weekend and never notced anything until driving today (I would have noticed if it were there)
May be a rock?
Appreciate 0
      04-30-2013, 08:44 AM   #6
Kgolf31
Brigadier General
Kgolf31's Avatar
39
Rep
3,353
Posts

 
Drives: 2007 Z4MC, 2012 128i
Join Date: Sep 2008
Location: Ohio

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by drjekl
by memory there is only one sensor for F&R so it couldnt be that either if you have it on both sides?
Correct. Front left and rear right.
__________________
12 128i Coupe - Project STX: TCKline l Active Autowerke l APEX l Vorshlag l Dunlop l Hawk l BMW Performance

Appreciate 0
      04-30-2013, 09:33 AM   #7
Fifty3bags
Captain
Fifty3bags's Avatar
8
Rep
673
Posts

 
Drives: 2010 135i
Join Date: Apr 2013
Location: Decatur, GA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by drjekl View Post
May be a rock?
That's what I'm going to look for. I did a little bit more digging and found that it could possibly be the heat shield got a little bent, but I'm leaning more towards a rock got in there somehow. I'll update when I take a look at it
Appreciate 0
      04-30-2013, 05:11 PM   #8
1BimmerNut
Private First Class
1BimmerNut's Avatar
Australia
3
Rep
140
Posts

 
Drives: 135i that turned into a 130i
Join Date: Sep 2012
Location: Sydney, Australia

iTrader: (0)

Haven't had a chance

Quote:
Originally Posted by Fifty3bags View Post
That's what I'm going to look for. I did a little bit more digging and found that it could possibly be the heat shield got a little bent, but I'm leaning more towards a rock got in there somehow. I'll update when I take a look at it
A rock on both sides is unlikely. I am thinking its either park brake too tight after a recent service but not sure if they touched it or I have bent the heat sheilds most likely as I use a brush to clean the wheels and it sometimes gets stuck against the sheild
Appreciate 0
      05-01-2013, 11:19 AM   #9
Fifty3bags
Captain
Fifty3bags's Avatar
8
Rep
673
Posts

 
Drives: 2010 135i
Join Date: Apr 2013
Location: Decatur, GA

iTrader: (1)

I took the wheel off to look at it and couldn't find anything. The dealer I bought the car from is offering to have it fixed (bought it as is 200 miles away). They only offered me a tank of gas and car wash and fixing it, I feel like that's not enough, what should I ask for them do since I have to drive so far?
__________________
Alpine White | Coral Red | 6MT | Bagged | Active Autowerke Axleback
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:41 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST