BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-11-2013, 05:00 PM   #1
DrShimmy
0
Private First Class
 
DrShimmy's Avatar
 
Drives: 2012 BMW 1M Coupe VO!
Join Date: Sep 2011
Location: Dubai, United Arab Emirates

Posts: 137
iTrader: (0)

Loss of boost.

Hello 1M addicts,
I hope everyone is keeping well.
I just received my 1M from my dealership after getting a major service at 43,000 kms. They changed the spark plugs, engine oil, oil filter and some other engine stuff.

I was a bit apprehensive about the service as this is the first time they will open up the engine. (my mechanical experience is limited). I drove it to Dubai from AlAin, the car felt very zippy and it felt smoother than before. After shutting it down and letting it cool down for several hours I ran some errands and to my surprise the car lost all its oomph.

I started hearing a very exaggerated blow off valve noise. I popped the hood and I could feel a very hot jet stream coming from the left side of the engine bay. My traditional emirati dress was getting pulled and sucked by lower lip of the car. On heavy acceleration I hear a huge blow of air under the hood, the car's rpm is very slow and lacks the monster acceleration it had.

I think the service guys have missed placing an O ring, or i blew up something. It was not even under spirited driving. Has anyone experienced such a thing? Is this normal with the n54 and the n54t engine setups?

This is my first free weekend and my poor baby is sick. I will be taking it back to the service people and telling them that they did such a wonderful job servicing my car.

Kind Regards,

Shimmy
__________________
Daily Driver: 2012 BMW 1M Coupe Valencia Orange
Weekend Beast: 2012 Audi R8 GT Frozen White #281/333
DrShimmy is offline   United Arab Emirates
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-11-2013, 05:10 PM   #2
ozinaldo
0
Brigadier General
 
ozinaldo's Avatar
 
Drives: 1M
Join Date: Jan 2011
Location: Lisbon, Portugal

Posts: 3,053
iTrader: (0)

Another corner of the World, another misery at the hands of official BMW services, what can I say, we suffer globally brother. Hope they will fix whatever they did wrong this time over without ruining something else.

Sometimes I think that the World is ruled by Jerry Lewis, in character.
__________________
"The mark of a great car is one whose overall competence exceeds what you should expect from its individual components and the 1M does just that", Chris Harris.
BMW 1M-SOLD-: TECH: Evolve Race+N55mids, Evolve IC, Michelin PSS, ER cp, aFe filter, CDVx, Vorshlag camber plates, BMS OCC EXTERIOR: trunk spoiler, blacklines, black grills, IND goodies INTERIOR: Alcantara steering wheel, steel pedals, custom mats, MPower e-brake.
ozinaldo is offline   Portugal
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-11-2013, 06:20 PM   #3
Artemis
3
Brigadier General
 
Artemis's Avatar
 
Drives: 1M (VO)
Join Date: Jun 2011
Location: Belgium

Posts: 3,331
iTrader: (0)

Quite troubling to read what you experience.

Did the on-board computer on the dash/SATNAV show any warning (engine into limp mode) ?



Check also issues #5a, #5b and #5c of the 1M issues log sticky:
http://www.1addicts.com/forums/showp...27&postcount=1

By the way, did your 1M get serviced around 30K kms too (second service) ?

Here's the service schedule boxed together by forum fellow crumbelieve (USA) on the basis of the BMW Service Information Bulletin as of January 2012 (SI B00 01 10) (http://www.1addicts.com/forums/showp...87&postcount=5)

Name:  1M_Service_Guide.jpg
Views: 285
Size:  65.7 KB
__________________
“For ’tis the mind that makes the body rich” (W. Shakespeare, The Taming of the Shrew, Act 4, Scene 3)
Artemis is offline   Belgium
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-11-2013, 06:28 PM   #4
Ian///M
0
Major General
 
Ian///M's Avatar
 
Drives: 1M
Join Date: Mar 2011
Location: AU

Posts: 6,267
iTrader: (0)

Charge pipe popped off. Probably nothing to do with the service.
__________________
BMW 1M VO - Cobb + PTF e-Tune, Akrapovic wireless, MadDad mids, ETS 5" FMIC, ER CP, TurboSmart PB DV's, SSK, CDV, OCC, AWRON Gauge, Hankook RS-3's, Vorshlag Camber plates
Ian///M is offline   No_Country
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-20-2013, 07:31 AM   #5
DrShimmy
0
Private First Class
 
DrShimmy's Avatar
 
Drives: 2012 BMW 1M Coupe VO!
Join Date: Sep 2011
Location: Dubai, United Arab Emirates

Posts: 137
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Ian///M
Charge pipe popped off. Probably nothing to do with the service.
Thank you for the prompt replies my fellow 1Maddicts. Spot on diagnosis. The charge pipe has been damaged. The dealership doesn't have it in stock and has ordered one from Germany. No 1M till then .

Thank you once more for the replies. I can't wait to get back on the road!


Ozinaldo: yeah man. The dealership told me it has nothing to do with the service.

Artemis: no check engine or faults at all. It just went poof. Everything has been done on time and according to the service schedule. I guess it is the 47c heat
__________________
Daily Driver: 2012 BMW 1M Coupe Valencia Orange
Weekend Beast: 2012 Audi R8 GT Frozen White #281/333
DrShimmy is offline   United Arab Emirates
Appreciate 0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:37 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST