BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-19-2020, 08:20 AM   #1
tracer bullet
Colonel
tracer bullet's Avatar
United_States
867
Rep
2,122
Posts

Drives: '11 135i , '15 X3 35i
Join Date: May 2011
Location: Saint Paul, MN

iTrader: (1)

Help with unusual noise before startup

For the 10 years I've owned the car, when I open a door after a period of sitting I'd hear a whining noise of sorts, which I always assumed was a fuel pump pressurizing to get the car started more quickly (I don't know if that's actually what it was, but assumed).

Now that noise has become a rattle, which doesn't make sense for a fuel pump. The car seems to start up and drive normally, but I want to solve / fix this before I get stranded somewhere someday.

Anyone else experienced this? Video linked. It's clearly under the hood, but I can't quite locate it - it seems fairly centralized i.e. under the plastic cover.

Appreciate 0
      07-19-2020, 03:16 PM   #2
iminhell1
C2H5OH
iminhell1's Avatar
United_States
1698
Rep
1,806
Posts

Drives: 2010 SG 135i auto
Join Date: May 2015
Location: Darwin, MN

iTrader: (1)

Solely based on what could make that kind of noise, 11377603979 Valvetronic Eccentric Shaft Actuator.
__________________
FBO (RB EVO inlets, Phoenix Racing 7.5" race, CP-e relocate / Tial, 1320 DP's, Berk mids, Custom E tune, XHP Stg III)
11.480 @ 121, 3,600#
2020: Speedtech, PTE 6766, 7.5"race, VTT DBBL, 2x450's, PR coils, Berk mids, E85
Appreciate 0
      07-19-2020, 03:23 PM   #3
tracer bullet
Colonel
tracer bullet's Avatar
United_States
867
Rep
2,122
Posts

Drives: '11 135i , '15 X3 35i
Join Date: May 2011
Location: Saint Paul, MN

iTrader: (1)

I have spent a lot more time researching and am headed that direction as well. That or the sensor.

Found this: https://www.bimmerfest.com/forums/sh....php?p=8987098

Then of course is a "why" question, if something else is fudged up nearby (i.e. oil leak getting on parts).

Thanks though, yeah I'm close now. Ugh, I have been inside engines but am working full time and have a 4 year old. This may end up at a local indy.
Appreciate 0
      07-19-2020, 04:35 PM   #4
iminhell1
C2H5OH
iminhell1's Avatar
United_States
1698
Rep
1,806
Posts

Drives: 2010 SG 135i auto
Join Date: May 2015
Location: Darwin, MN

iTrader: (1)

I wonder if there's some type of relearn procedure?
Maybe it's freaking out because the battery went dead/low at some point and it learned some wrong data?

*edit

https://www.e90post.com/forums/showp...40&postcount=4
__________________
FBO (RB EVO inlets, Phoenix Racing 7.5" race, CP-e relocate / Tial, 1320 DP's, Berk mids, Custom E tune, XHP Stg III)
11.480 @ 121, 3,600#
2020: Speedtech, PTE 6766, 7.5"race, VTT DBBL, 2x450's, PR coils, Berk mids, E85
Appreciate 1
      07-19-2020, 06:24 PM   #5
tracer bullet
Colonel
tracer bullet's Avatar
United_States
867
Rep
2,122
Posts

Drives: '11 135i , '15 X3 35i
Join Date: May 2011
Location: Saint Paul, MN

iTrader: (1)

Nice, thanks!

Thinking about the software investigation potential, I have a plan of sorts when asking about a repair:

Pull any codes even though check engine light hasn't come on (I have Carly and can do this one myself)
This procedure above or similar done via software to check limits and see the results - gives a chance to ask about calibrating later if replaced
Ask about motor vs. sensor as internet searching says both have been the fix
Ask for a description of how the motor works, why it would rattle, if nothing else than to gauge their understanding of how it actually all actually works (and if they could do a competent repair)
Ask about not replacing the shaft itself if not needed, and how it can be checked (i.e. smooth movement / rotation, wear)

Well it's not an awesome plan but to feel out the ability to fix it without spending money needlessly.

Dang, car's an '11 but only 29k miles on it. Some things fail over time, most with use, I'd expect this to be fine for much longer. I did have the VANOS bolts done a while back and I know there's some interrelationship there. Hope they didn't botch something. The rattle's only appeared recently though so I suppose not.

I've sent some shortcuts to my desktop of various repairs and posts about it after finding more about what to look for. I saw bbnks2 apparently with this issue in the past and recognize the user name, wonder if he might weigh in as well?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:33 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST