BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-14-2016, 07:03 AM   #1
Stabbing
New Member
2
Rep
13
Posts

Drives: Grey
Join Date: Jun 2016
Location: Massachusetts

iTrader: (0)

08 135i Not Starting

2008 135is
88k Miles
Manual, Comfort Access (key does not have to be inserted to start).
Battery 2 years old
Mods: JB4

Monday, car had kind of a weak hesitant start, but all seemed fine. I didn't think too much about it since I drive the car approximately once every other week, and the morning weather was a bit chilly on this particular day. Let it warm up for a few, then drove to work without any issue.

8 hours later, quittin' time. Car would not start. Fuel pump primed, all electronics are on, no clicking sounds from starter. No codes. Called AAA, tested battery, everything looked good except for a semi loose negative terminal. Tightened it, tried again, no luck. Tried to jump start from the trunk side, no luck. Tried to jump start from the hood side, no luck. Tow'd the car to my buddies shop.

As the car was rolling off the the flatbed it had enough momentum to do a "rolling, or push start" to turn on the car, drove it onto the lift. Tested, starter, no clicks. Bought a new starter, and before installing it, tested it with the same methodology as the previous starter, CLICK, everything looked good to go, begin transplant.

After new starter installed, car still would not start. Nothing seems to have changed, other than the fact, we can now jump start from the hood of the car where we I was unable to do so prior the replacing starters. Checked fuses, all good. Charged the battery over night, no luck.

Reading that it could be an Intelligent Battery Sensor (IBS), Comfort Access module, bad battery (though battery test passed).

I just find it hard to believe that something else along with the starter went bad at the same time.

Thanks for reading my story. Any advice would be appreciated.
Appreciate 0
      09-14-2016, 01:57 PM   #2
PA135i
Brigadier General
PA135i's Avatar
United_States
937
Rep
3,323
Posts

Drives: 08 135i 08 CR-V
Join Date: Dec 2007
Location: Pennsylvania

iTrader: (0)

It's the starter. mine went about that time also.
__________________
Sparkling Graphite Metallic / 6MT / Terracotta Boston Leather / Sport Package / Comfort Access system / Gray Poplar wood trim / Heated front seats / iPod and USB adapter / HD radio / Premium hi-fi system / OE Tuning / VRSF Intercooler & charge pipe / BMW Performance short shift kit / BMW M Performance Handbrake Handle / BMW Stainless steel pedals / V1 hardwired / rear sun shades Pennsylvania 20 electoral votes
Appreciate 0
      09-14-2016, 09:22 PM   #3
Stabbing
New Member
2
Rep
13
Posts

Drives: Grey
Join Date: Jun 2016
Location: Massachusetts

iTrader: (0)

The starter was replaced.

Is the engine ground strap wire supposed to be warm (warm to touch, doesn't burn). This might be a clue.
Appreciate 0
      09-18-2016, 11:50 PM   #4
Gizmo135i
Second Lieutenant
98
Rep
229
Posts

Drives: 135i n55
Join Date: May 2016
Location: Park Ridge NJ

iTrader: (0)

2 things, one I would check voltage at the positive terminal under the hood, make sure theres 12v there. If not it's possible the safety battery terminal could be bad.

Another more common bmw issue is the engine ground strap under the car. Try grounding the engine with a jumper cable, you can go from the negative terminal under the hood to anything metal on the engine... maybe the oil filter housing. Make sure you have a nice connection and try starting the car.
Appreciate 0
      09-19-2016, 10:41 AM   #5
dtla1
Major
dtla1's Avatar
328
Rep
1,286
Posts

Drives: 2011 135i, Space Grey
Join Date: Apr 2014
Location: Silicon Valley

iTrader: (2)

Yeah, When my Started was replaced, I was told by the dealer my ground strap as well as the main power wire that feeds the starter needed to be replaced as they were "Worn out" or worn through.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:07 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST