BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-12-2019, 01:36 PM   #1
NicR
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: 2005 BMW 120i
Join Date: Feb 2019
Location: South Africa

iTrader: (0)

Talking E87 120i - No Crank, No Start Issue

Good Evening Everyone,

This is my first post so I hope I do it correctly

So I managed to pick up a 120i E87 very cheaply as a none runner. The Car is in quite a state. Body work, Silicone gasket maker all over the place, wheels make a noise, rat droppings and fur under the hood and to top it off of course doesn't Crank

The previous didn't give me too much info on the vehicle other than he spent a lot of money on a backyard company that ripped him off and has now shutdown. I have an Electronics and Programming background and thought that I could take on this project as I do love a challenge. I will share some pics of her soon.

Together with the car I received a new wiring harness for under the hood (Installed Already), and a DME, CAS and Keyfob that was originally in the car.

From what he told me the DME, CAS, Keyfob and Footwell Module have all been replaced, As well as the VVT Motor.

Currently I have 13 Active faults on the vehicle (There were more but I have started sorting them out 1 by 1). My questions are:

1. Are there any Faults on a BMW that prevent the car from cranking, or will they only prevent the start from occurring?
2. What prevents the CAS module from sending the Starter signal, in terms of interlocking? Is this purely based on Alignment between Modules and Key?

I notice also that this car has no IBS on the Battery and also the Vehicle Read Status on INPA indicates a Battery Voltage of 61,425V

More information in case this helps: The keyfob is recognised by the Car, however it doesn't operate the central locking. I've had a look on INPA and the key i have (Only 1) is listed as Key9, Passive Access ID, Key is Valid, Key is Inserted, Key is Locked, Key is Used, Key is NOT Blocked, AutoInit is ON.

When I have a look at the status of Initialised Keys, Key 1,2,3,4,10 Are initialised. The rest are not.

On the CAN signal Ignition/Key window when I insert the key and press START, The Status Clamp 50 stays off. The key is valid, Key 9, Status Immobilisation system is FREE. Status keylock is Not Active. Status Passive Access is Not Active.

Here are a List of fault according to Module, I've already looked all of them up, just adding them in here In case someone thinks that one of them is perhaps preventing my Crank condition.

JBBF 9C69
DME 2A61, 2E7C, 2EBE
DSC 9520, 5DE0
FZD DE88
MASK/CCC C56D
FRM 9CBB, 9CBC

Sorry for so many questions and info, I just wanted to lay it all out there. I plan to restore this beauty into Top condition!

Thanks in advance!

*** EDIT: Found today that the CAS and DME and FRM Modules all had different VIN numbers. I've corrected it and matched them to the Car's VIN. Still no success.

How Do I align the DME and CAS using INPA or NCSExpert? Iv'e been reading about FA/VO and ISN numbers. Could this have anything to do with it?

***

Last edited by NicR; 02-14-2019 at 12:14 PM.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Tags
120i, cas, cranks but won't start, dme, e87

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 06:57 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST