BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read




 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-07-2012, 08:22 AM   #1
-cj-
Lieutenant
Canada
37
Rep
486
Posts

Drives: '11 1M | '18 M3 | '19 Z4
Join Date: Dec 2011
Location: Toronto

iTrader: (2)

Comfort access issues

Hey gang,

Does anyone have problems with their comfort access not always working 100% of the time? I'll reach for the door handle and nothing happens. I'll then try with the other hand, twisting my body and moving the key around (which is in my pocket) and sometimes that helps. Other times I look like an idiot and eventually just grab my key and manually unlock it.

Also happens with my trunk. I'll hear the mechanism but nothing happens.

Is this normal or is my key defective? I charge it periodically but I've never received a low battery warning.
Appreciate 0
      04-07-2012, 08:34 AM   #2
bdaddylo
Major
bdaddylo's Avatar
United_States
141
Rep
1,448
Posts

Drives: 2011 E82 1M
Join Date: Dec 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (3)

Garage List
I believe this is normal for the 1 series. CA worked better on my 5 series, especially for the trunk.
__________________
_______________________

1991 E30 M3/Brilliantrot
2011 1 Series M Coupe/VO/Fully Loaded/Bloated/Stoptech ST-40 Trophy Street
Appreciate 0
      04-07-2012, 08:46 AM   #3
sochermit
Lieutenant
United_States
30
Rep
574
Posts

Drives: 2003 325i, 2012 135i
Join Date: Mar 2012
Location: Canyon Lake, TX

iTrader: (0)

Curious: Do you have window tint? If so what kind? I have heard, not from many, that some window tints, especially those with metal, may interfere with comfort access.
Appreciate 0
      04-07-2012, 08:53 AM   #4
OAM
Second Lieutenant
OAM's Avatar
United_States
31
Rep
232
Posts

Drives: Sitting
Join Date: Jun 2011
Location: Northeast

iTrader: (3)

I have window tints and CA works the same as it did for me before. The only issue I have is figuring out a way to have ca unlock both doors.
Appreciate 0
      04-07-2012, 08:58 AM   #5
sochermit
Lieutenant
United_States
30
Rep
574
Posts

Drives: 2003 325i, 2012 135i
Join Date: Mar 2012
Location: Canyon Lake, TX

iTrader: (0)

I believe the fob has to be programmed to work that way. You may have to take it to a dealer to change the settings.
Appreciate 0
      04-07-2012, 09:05 AM   #6
-cj-
Lieutenant
Canada
37
Rep
486
Posts

Drives: '11 1M | '18 M3 | '19 Z4
Join Date: Dec 2011
Location: Toronto

iTrader: (2)

I'm using SolarGard NR Charcoal tints, 17%... But they aren't metallic TMK. I think the HP series is, though. It works sometimes though, wouldn't that suggest it's something else?

OAM: It's a setting in iDrive. Under locks I think. Something about unlocking just drivers door or both doors when hitting the unlock button. Also applies to comfort access.
Appreciate 0
      04-07-2012, 09:16 AM   #7
saurabh_turingMS
First Lieutenant
saurabh_turingMS's Avatar
Australia
16
Rep
313
Posts

Drives: 1M AW (F10 520D MSport - gone)
Join Date: Feb 2011
Location: Sydney

iTrader: (0)

I optioned my car with CA, hoping it's worth it...
Appreciate 0
      04-07-2012, 09:27 AM   #8
-cj-
Lieutenant
Canada
37
Rep
486
Posts

Drives: '11 1M | '18 M3 | '19 Z4
Join Date: Dec 2011
Location: Toronto

iTrader: (2)

It works 90% of the time. Just have your key ready so you don't look ilke an idiot reaching for the door handles endlessly lol.
Appreciate 0
      04-07-2012, 09:38 AM   #9
Jezzer
Banned
United Kingdom
93
Rep
938
Posts

Drives: Series 1 m coupe
Join Date: Jul 2011
Location: UK

iTrader: (0)

Yeah mine doesn't always respond, but only occasionally.
Appreciate 0
      04-07-2012, 09:42 AM   #10
Sheil
Private First Class
Sheil's Avatar
Switzerland
23
Rep
147
Posts

Drives: 1M Coupe
Join Date: Feb 2012
Location: Switzerland

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 1M  [5.00]
Make sure you insert the key fob next the start/stop from time to time to recharge it. Decreased charge -> decreased reliability.
Appreciate 0
      04-07-2012, 09:59 AM   #11
ozinaldo
Brigadier General
ozinaldo's Avatar
Portugal
95
Rep
3,073
Posts

Drives: 1M
Join Date: Jan 2011
Location: Lisbon, Portugal

iTrader: (0)

In my case, it works all the time problem free if the car is in my garage or at the work place garage, but for example in gas stations and some other places that I assume with interference issues the car usually fails to start again without the key in place. In general, I don't call it a problem, already got used to it, and CA is one of the options that I am glad to have.
Appreciate 0
      04-07-2012, 10:05 AM   #12
OAM
Second Lieutenant
OAM's Avatar
United_States
31
Rep
232
Posts

Drives: Sitting
Join Date: Jun 2011
Location: Northeast

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by -cj- View Post
I'm using SolarGard NR Charcoal tints, 17%... But they aren't metallic TMK. I think the HP series is, though. It works sometimes though, wouldn't that suggest it's something else?

OAM: It's a setting in iDrive. Under locks I think. Something about unlocking just drivers door or both doors when hitting the unlock button. Also applies to comfort access.
Thanks! Going to go take a look now.
Appreciate 0
      04-07-2012, 10:10 AM   #13
sparoz
Brigadier General
sparoz's Avatar
Australia
142
Rep
4,849
Posts

Drives: VO 1///M; Macan Turbo
Join Date: Jun 2008
Location: Sunshine Coast

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Sheil
Make sure you insert the key fob next the start/stop from time to time to recharge it. Decreased charge -> decreased reliability.
CA keys doesn't have rechargeable battery like a normal key. Putting it in the slot does not recharge. You can change to a new battery if not working well and may work better.
__________________
Macan S Diesel - Carrera White
Macan Turbo - White
1///M - Valencia Orange
Appreciate 0
      04-07-2012, 10:22 AM   #14
bdaddylo
Major
bdaddylo's Avatar
United_States
141
Rep
1,448
Posts

Drives: 2011 E82 1M
Join Date: Dec 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by ozinaldo View Post
In my case, it works all the time problem free if the car is in my garage or at the work place garage, but for example in gas stations and some other places that I assume with interference issues the car usually fails to start again without the key in place. In general, I don't call it a problem, already got used to it, and CA is one of the options that I am glad to have.
Sound like you do have a problem. I've never had an issue starting any of my BMWs with CA. Only issue is with unlocking doors and trunk.

Anyone else with CA experiencing issues with starting without inserting the key?
__________________
_______________________

1991 E30 M3/Brilliantrot
2011 1 Series M Coupe/VO/Fully Loaded/Bloated/Stoptech ST-40 Trophy Street
Appreciate 0
      04-07-2012, 10:31 AM   #15
ozinaldo
Brigadier General
ozinaldo's Avatar
Portugal
95
Rep
3,073
Posts

Drives: 1M
Join Date: Jan 2011
Location: Lisbon, Portugal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bdaddylo View Post
Sound like you do have a problem. I've never had an issue starting any of my BMWs with CA. Only issue is with unlocking doors and trunk.

Anyone else with CA experiencing issues with starting without inserting the key?
It is always in gas stations here, for example I go there, the key is in my pocket, I fill in, pay and when I get inside the car again and press the button, it reads like there is no key in place with the relevant image appearing, then I put the key in and it works. Never happened any other place so I am assuming the car is loosing the signal when I get out and move away a little bit to pay etc. and failing to restart. I will try next time leaving the key inside the car if I feel that it is safe there or if I am with second key also (in case).
Appreciate 0
      04-07-2012, 11:11 AM   #16
Aetey
Enlisted Member
Aetey's Avatar
Luxembourg
3
Rep
33
Posts

Drives: M Coupe
Join Date: Feb 2012
Location: Luxembourg

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bdaddylo View Post
I believe this is normal for the 1 series. CA worked better on my 5 series, especially for the trunk.
Beh it's not a 1 series thing, CA on my Porsche is picky too. Works 90% of the time, usually doesn't when it could have been actually useful (raining, carrying bags weighing a ton, key fob lost in a gazillion possible places, group of nearby blondes looking over...)

Although I have to say that CA is one of those things that once you get used to it you realize it's missing when you don't have it.
Appreciate 0
      04-07-2012, 11:40 AM   #17
Dee Pee
Captain
Dee Pee's Avatar
United_States
148
Rep
775
Posts

Drives: '11 AW 1M, ‘14 981S
Join Date: Jun 2011
Location: Portland, OR

iTrader: (0)

I mostly have this issue if my cellphone is in the same pocket as my key. it works most of the time however.
Appreciate 0
      04-07-2012, 12:12 PM   #18
HERR FSTIR
Captain
HERR FSTIR's Avatar
United_States
110
Rep
771
Posts

Drives: LBB M2C, VO 1M, GSA 1200
Join Date: Sep 2007
Location: Frozen Tundra

iTrader: (0)

Garage List
2019 BMW S1000R  [0.00]
2019 M2 Competition  [0.00]
2018 BMW 1200 GSA  [0.00]
2008 335xi  [0.00]
2017 BMW X3  [0.00]
2011 1M Coupe  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Dee Pee View Post
I mostly have this issue if my cellphone is in the same pocket as my key. it works most of the time however.
+1. CA working inconsistently has a very strong correlation with cell phone proximity to key fob.
Appreciate 0
      04-07-2012, 12:45 PM   #19
EINSER M
Major General
EINSER M's Avatar
United_States
311
Rep
5,730
Posts

Drives: BMW i3 rex
Join Date: May 2006
Location: SoCal

iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to EINSER M Send a message via MSN to EINSER M Send a message via Yahoo to EINSER M
+1 some random non functioning of the CA and i have a limo tint
Appreciate 0
      04-07-2012, 01:05 PM   #20
jkoral
Major
United_States
266
Rep
1,257
Posts

Drives: 2017 M2 LBB 6MT
Join Date: Oct 2007
Location: MA

iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by Aetey View Post
Beh it's not a 1 series thing, CA on my Porsche is picky too. Works 90% of the time, usually doesn't when it could have been actually useful (raining, carrying bags weighing a ton, key fob lost in a gazillion possible places, group of nearby blondes looking over...)

That would annoy me. I don't have it on my 1-series (although I wanted it), but I do have it on my Japanese Crossover. It has never failed to open the doors or start the car. I can't imagine it not working 100%.
Appreciate 0
      04-07-2012, 02:52 PM   #21
doug_999
Brigadier General
doug_999's Avatar
1445
Rep
3,054
Posts

Drives: 2018 M3/2011 1M
Join Date: Mar 2008
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

If you have your phone in the same pocket as the fob you will occasionally get this type of behavior, especially if the key is behind the phone.
__________________
2018 M3, Mineral White, 6 speed, ZCP, loaded sans CCB
2011 1M, Black loaded sans sat radio
Appreciate 0
      04-07-2012, 06:26 PM   #22
1SerieStud
Brigadier General
1SerieStud's Avatar
145
Rep
3,940
Posts

Drives: '11 VO 1M (498 of 740)
Join Date: Jul 2010
Location: Jacksonville, FL

iTrader: (11)

Mine works 100% and I have tinted windows, but I have carbon tint so no metal in it. The metallic films are apparently the ones that affect CA performance.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 07:40 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST