BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-13-2010, 07:04 PM   #1
dragon1761
Lieutenant
dragon1761's Avatar
United_States
55
Rep
527
Posts

Drives: 128i SGM 08; 328i AW 14
Join Date: Dec 2008
Location: Arcadia, CA

iTrader: (0)

N52 Engine issue

So i have a question for everyone:

1st question:

When i start my car every am i step on the gas and my rpm raises however my mph barely increases. Is that normal? I am on D drive. Auto

2nd question:
I was on freeway today, I was in M6 going 60+. There was a traffic jam, so i slowed to 25 mph, and i manually adjusted to M3. I waited 2 sec before stepping on gas. When i stepped on gas rpm raises, speed does not, after 1 -2 sec it feels as if the gear adjusted and it was fine. Is that normal for our gears to adjust that damn slow?
Appreciate 0
      06-13-2010, 09:37 PM   #2
Greenkirby21
Vrooom :)
Greenkirby21's Avatar
United_States
232
Rep
2,608
Posts

Drives: C7 Stringray
Join Date: Jun 2010
Location: Dream Land

iTrader: (1)

Send a message via AIM to Greenkirby21
i'm not really sure about your first question, but as to your second one, the same thing happens to me and its the steptronic transmission, since i have had the problem on other cars. If u are in D mode, and slam on the gas pedal, there is about a one second delay before the car shifts down and u can hear it roar. I've had it happen many times while driving and it is quite annoying, but it's the price you pay unless you manually change gears. I heard that the software chip for the 128i deletes this, but I don't have it
Appreciate 0
      06-13-2010, 10:16 PM   #3
sb335is
Captain
49
Rep
739
Posts

Drives: fast
Join Date: May 2010
Location: CA

iTrader: (0)

turn dct off hehe
__________________
Appreciate 0
      06-14-2010, 09:42 AM   #4
ethermal
Private First Class
Canada
6
Rep
123
Posts

Drives: 128i sport package
Join Date: Jun 2008
Location: toronto, on, canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dragon1761 View Post
So i have a question for everyone:

1st question:

When i start my car every am i step on the gas and my rpm raises however my mph barely increases. Is that normal? I am on D drive. Auto

2nd question:
I was on freeway today, I was in M6 going 60+. There was a traffic jam, so i slowed to 25 mph, and i manually adjusted to M3. I waited 2 sec before stepping on gas. When i stepped on gas rpm raises, speed does not, after 1 -2 sec it feels as if the gear adjusted and it was fine. Is that normal for our gears to adjust that damn slow?
I don't have the auto but it sounds like the tranny fluid is gone in your transmission. how many kms/miles are on it?
Appreciate 0
      06-14-2010, 09:50 AM   #5
Evice
Major
Evice's Avatar
43
Rep
1,433
Posts

Drives: BSM 128i M-sport and '98 M3
Join Date: Apr 2009
Location: Somewhere here

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by twoturboz View Post
turn dct off hehe
don't think it is related to DCT at all.
__________________
'09 BSM 128i DD '98 E36 M3 - BMWCR IS #718(sold)
'01 E46 330i - Spec E46 #718 (on-build)
BMWCCA Instructor & 2013 BMWCR IS National Champ
2014 BMWCR IS 1st Loser Champ (due to fantastic BMWCR procedures.)
My Track Videos
Appreciate 0
      06-14-2010, 10:39 AM   #6
Tom K.
Major General
Tom K.'s Avatar
United_States
122
Rep
5,628
Posts

Drives: '07 328iT, '13 Boxster
Join Date: Mar 2008
Location: Maryland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Evice View Post
don't think it is related to DCT at all.
Or DTC, for that matter.
Appreciate 0
      06-14-2010, 01:55 PM   #7
dragon1761
Lieutenant
dragon1761's Avatar
United_States
55
Rep
527
Posts

Drives: 128i SGM 08; 328i AW 14
Join Date: Dec 2008
Location: Arcadia, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ethermal View Post
I don't have the auto but it sounds like the tranny fluid is gone in your transmission. how many kms/miles are on it?
Bout 11k.I just went to the dealer. The tech just told me that its normal for my car to take so long to change gears. They told me its normal sometimes for car to act like it was on N in the am cause its trying to warm itself up. As with the gear changing for the 2nd statement, it does take a few sec for the system to detect and change gear itself when im in M mode.
Appreciate 0
      06-14-2010, 03:31 PM   #8
Alex_bm
Captain
Canada
67
Rep
947
Posts

Drives: Looking
Join Date: Oct 2006
Location: Canada, Toronto

iTrader: (1)

chip takes the delay out
Appreciate 0
      06-16-2010, 09:54 AM   #9
ethermal
Private First Class
Canada
6
Rep
123
Posts

Drives: 128i sport package
Join Date: Jun 2008
Location: toronto, on, canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dragon1761 View Post
Bout 11k.I just went to the dealer. The tech just told me that its normal for my car to take so long to change gears. They told me its normal sometimes for car to act like it was on N in the am cause its trying to warm itself up. As with the gear changing for the 2nd statement, it does take a few sec for the system to detect and change gear itself when im in M mode.
true with most modern autos with a tourque converter the computer will not let the tourque converter fully engage until the engine is fully warmed up. So you will see slippage until the computer gives the ok. Does this ever happen later in the day after the car is fully warmed up.
Appreciate 0
      07-22-2010, 07:23 PM   #10
bigmicj
Second Lieutenant
bigmicj's Avatar
United_States
17
Rep
228
Posts

Drives: 128i
Join Date: Jan 2008
Location: LaLaLand

iTrader: (0)

Send a message via AIM to bigmicj
I too just started getting this problem and I've had my car for two years now. This past week, I almost got nailed making a left turn because there was no power when I hit the gas. It took about a second before the transmission slapped into gear.

I have never noticed this problem before.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:36 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST