BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-12-2021, 09:24 AM   #1
Habshockey
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW 128i 2012 convertible
Join Date: Jun 2021
Location: Montreal Canada

iTrader: (0)

Unhappy Blue smoke at 4000 rpm- after changing VCG

I am a new owner of a used 2012 128i convertible. Ran smooth and was clean. Had a BMW dealership verify the car to id all the issues. Inspection was good except for weeping gaskets VCG and OPG.
It has 100,000 miles and needed to have the valve cover and oil pan gaskets replaced. Specialist changed them as well as an oil change. In the days following the garage repairs, idle was rough and I noticed a large puff of blue smoke when shifting in 3rd at 4000 rpm during a long ride. Below 4000 rpm there was no smoke. No smoke of start up. Puff of blue smoke can be reproduced with the same conditions. Engine light has come on (probably O2 sensor?)
What could have caused this after the repairs?? Can it be just a coincidence? Please help!
Appreciate 0
      06-13-2021, 12:36 AM   #2
markslc1
Lieutenant
112
Rep
431
Posts

Drives: 08 128i 6sp, 14 X5 x35i
Join Date: Oct 2012
Location: Mill Creek, WA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Habshockey View Post
I am a new owner of a used 2012 128i convertible. Ran smooth and was clean. Had a BMW dealership verify the car to id all the issues. Inspection was good except for weeping gaskets VCG and OPG.
It has 100,000 miles and needed to have the valve cover and oil pan gaskets replaced. Specialist changed them as well as an oil change. In the days following the garage repairs, idle was rough and I noticed a large puff of blue smoke when shifting in 3rd at 4000 rpm during a long ride. Below 4000 rpm there was no smoke. No smoke of start up. Puff of blue smoke can be reproduced with the same conditions. Engine light has come on (probably O2 sensor?)
What could have caused this after the repairs?? Can it be just a coincidence? Please help!
Quote:
Originally Posted by Habshockey View Post
I am a new owner of a used 2012 128i convertible. Ran smooth and was clean. Had a BMW dealership verify the car to id all the issues. Inspection was good except for weeping gaskets VCG and OPG.
It has 100,000 miles and needed to have the valve cover and oil pan gaskets replaced. Specialist changed them as well as an oil change. In the days following the garage repairs, idle was rough and I noticed a large puff of blue smoke when shifting in 3rd at 4000 rpm during a long ride. Below 4000 rpm there was no smoke. No smoke of start up. Puff of blue smoke can be reproduced with the same conditions. Engine light has come on (probably O2 sensor?)
What could have caused this after the repairs?? Can it be just a coincidence? Please help!
This happened to me after changing to an off brand valve cover. I discovered the built in PCv system had failed after 30min of driving. Causing clouds of smoke under throttle. Switching to an oem cover fixed it. Good luck
Appreciate 1
      06-13-2021, 08:07 PM   #3
markslc1
Lieutenant
112
Rep
431
Posts

Drives: 08 128i 6sp, 14 X5 x35i
Join Date: Oct 2012
Location: Mill Creek, WA

iTrader: (1)

See my issues here. https://www.bimmerpost.com/forums/sh...php?p=27311562
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:29 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST