BMW 1 Series Coupe Forum / 1 Series Convertible Forum (1M / tii / 135i / 128i / Coupe / Cabrio / Hatchback) (BMW E82 E88 128i 130i 135i)
 





 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-21-2018, 08:55 AM   #67
N55darksoul
Private First Class
N55darksoul's Avatar
70
Rep
173
Posts

Drives: 2012 - 135i
Join Date: Apr 2018
Location: Mars

iTrader: (0)

So is the agreed upon software/app Carly for the 135i? What about the Foxwell NT510?
I cant seem to find anything on the Foxwell webpage confirming the 135i ...
Appreciate 0
      09-21-2018, 09:40 AM   #68
gjm120
Lieutenant Colonel
United_States
1030
Rep
1,808
Posts

Drives: 2013 128i
Join Date: Jan 2016
Location: East Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by N55darksoul View Post
So is the agreed upon software/app Carly for the 135i? What about the Foxwell NT510?
I cant seem to find anything on the Foxwell webpage confirming the 135i ...
Foxwell NT510 can register a new battery - very easy. It will not code a different type or Ah.
__________________
E82 / Ver Red / Blk Boston L / BMWP Springs w/ Koni Yellows / M front control arms / M rear guide rods / AT / Sport seats & steering wheel + paddles
Appreciate 0
      09-24-2018, 01:36 PM   #69
dvaz
Private First Class
29
Rep
120
Posts

Drives: 2015 335i
Join Date: Sep 2018
Location: SoCal

iTrader: (0)

Can i use an ENET cable instead of the K+DCAN USB Cable?

I already have an ENET cable that i use with ESYS.

VM link appears to be broken, can someone PM an alternate link?

Thank!

Last edited by dvaz; 09-24-2018 at 03:53 PM..
Appreciate 0
      10-23-2018, 08:45 AM   #70
bNks334
Major
bNks334's Avatar
334
Rep
1,016
Posts

Drives: '11 135i (N55)
Join Date: May 2014
Location: New York

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by SergeyB View Post
Thank you for valuable information.
I think I have and interesting question that I hope could be answered here.
My original battery type was AGM. Two years ago I replaced a battery at official dealer to the regular one (white case). I ensured that they did the registration. Everything worked fine like engine start.
However I had a feeling of battery under charge which proved itself recently (discharge warning) when I leaved radio on without running engine while cleaning interior and closing/opening the doors perhaps preventing car from entering sleep. This was not too long like about 30 minutes.
I decided to check battery status and discovered that my regular battery is registered as AGM (capacity is the same).
What could be done in this case?
1) Code the correct type in relevant modules (with or without VO)?
2) Code the correct type with higher capacity with registration?

Thank you!
1) yes, you should IDEALLY code the car to see the battery as AGM. AGM will most likely have slightly different charging profile which might help keep it charged better. You probably won't notice anything different though.

2) registration and coding are two completely different things. registering a battery tells the car a NEW battery is installed. Coding for the correct capacity (Amp Hours) has to do with how big the battery is. Is it 80AH or 110AH? 110AH will last longer with the car off and the door open. Our cars pull a lot of amps to run the various computers, radio, fans, lights, etc. 30 minutes with the car door open can easily discharge a battery. IF the car has a 100AH battery, but it's only coded for 80AH, you may never be getting the correct charge on it.
Appreciate 0
      10-23-2018, 11:10 AM   #71
gjm120
Lieutenant Colonel
United_States
1030
Rep
1,808
Posts

Drives: 2013 128i
Join Date: Jan 2016
Location: East Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bNks334 View Post
1) yes, you should IDEALLY code the car to see the battery as AGM. AGM will most likely have slightly different charging profile which might help keep it charged better. You probably won't notice anything different though.

2) registration and coding are two completely different things. registering a battery tells the car a NEW battery is installed. Coding for the correct capacity (Amp Hours) has to do with how big the battery is. Is it 80AH or 110AH? 110AH will last longer with the car off and the door open. Our cars pull a lot of amps to run the various computers, radio, fans, lights, etc. 30 minutes with the car door open can easily discharge a battery. IF the car has a 100AH battery, but it's only coded for 80AH, you may never be getting the correct charge on it.
After reading SergeyB'a post I think he has had a non-AGM in a car coded for AGM for 2 years.

Probably should code for the correct Ah and type now. What about registration? Should he register it now which will have the car charging it like a new battery, but, as he mentioned it's already getting a little weak?
__________________
E82 / Ver Red / Blk Boston L / BMWP Springs w/ Koni Yellows / M front control arms / M rear guide rods / AT / Sport seats & steering wheel + paddles
Appreciate 0
      10-24-2018, 06:58 AM   #72
bbnks2
Lieutenant Colonel
825
Rep
1,638
Posts

Drives: 135i N55
Join Date: Jan 2017
Location: NY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gjm120 View Post
After reading SergeyB'a post I think he has had a non-AGM in a car coded for AGM for 2 years.

Probably should code for the correct Ah and type now. What about registration? Should he register it now which will have the car charging it like a new battery, but, as he mentioned it's already getting a little weak?
No, you don't re-register an old battery. Coding changes don't require telling the car you bought a new battery...
__________________
135i: E30 map by TwistedTuning, VRSF DP, Kerscher +15mm fenders, Kosei K8R 255/40/17, M3 control arms, UUC trans mounts, DV+, Whiteline RSFB, 5" intercooler, Charge Pipe, PC925 (23lb), UUC SSK, YCW Coilovers 6k/16k, Monroe shock mounts, Diff lockdown, Catch Can, N20 TMAP, 335is clutch, SMFW, 034 engine mounts, M3 Steering rack
Appreciate 0
      11-21-2018, 03:40 AM   #73
simp15d
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: 2013 135i LCI e82 N55
Join Date: Sep 2018
Location: SYD NSW Australia

iTrader: (0)

Question K DCan Not registering

I need help,

I have a 09/2013 135 e82 N55 DCT MSport Australian/Euro Spec whichmean I have DME MEVD1726. I've installed INPA, and all the software you can thing of for BMW but its seems as it's not registering my KDCan? is that because I need to flash the DME first before I can access the coding etc..? or did I just nstall by KDCAn driver incorrectly?

any direction or advice would be great as I also bought a OBDII bluetooth and that seems to read some ECU but not all.

thanks in advance if anyone can guide me... as i"m a NOOB
Appreciate 0
      11-21-2018, 09:45 AM   #74
gjm120
Lieutenant Colonel
United_States
1030
Rep
1,808
Posts

Drives: 2013 128i
Join Date: Jan 2016
Location: East Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by simp15d View Post
I need help,

I have a 09/2013 135 e82 N55 DCT MSport Australian/Euro Spec whichmean I have DME MEVD1726. I've installed INPA, and all the software you can thing of for BMW but its seems as it's not registering my KDCan? is that because I need to flash the DME first before I can access the coding etc..? or did I just nstall by KDCAn driver incorrectly?

any direction or advice would be great as I also bought a OBDII bluetooth and that seems to read some ECU but not all.

thanks in advance if anyone can guide me... as i"m a NOOB
Is your port and latency set correctly? Should be com1 and latency of 1. And depending on what std tools package you loaded, you may have to go in and set the interface to obd.
__________________
E82 / Ver Red / Blk Boston L / BMWP Springs w/ Koni Yellows / M front control arms / M rear guide rods / AT / Sport seats & steering wheel + paddles
Appreciate 0
      12-02-2018, 11:18 PM   #75
simp15d
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: 2013 135i LCI e82 N55
Join Date: Sep 2018
Location: SYD NSW Australia

iTrader: (0)

Hi GJM120,

Yes, I have set all those as per attached;
Attached Images
 
Appreciate 0
      12-03-2018, 01:04 PM   #76
gjm120
Lieutenant Colonel
United_States
1030
Rep
1,808
Posts

Drives: 2013 128i
Join Date: Jan 2016
Location: East Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by simp15d View Post
Hi GJM120,

Yes, I have set all those as per attached;
That looks correct.
You shouldn't have to flash any modules to connect with INPA or NCSExpert. Are you saying if you connect to the car and open INPA, the car isn't connecting?

If so, You probably have a driver issue or else a bad install of the software. I don't know if this valid for all, but, I had trouble connecting to my car until I disabled internet and my antivirus.
__________________
E82 / Ver Red / Blk Boston L / BMWP Springs w/ Koni Yellows / M front control arms / M rear guide rods / AT / Sport seats & steering wheel + paddles
Appreciate 0
      12-07-2018, 01:45 AM   #77
simp15d
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: 2013 135i LCI e82 N55
Join Date: Sep 2018
Location: SYD NSW Australia

iTrader: (0)

Hi GJM120,

thanks heaps, I may have all two cases; Driver, software install
I will try to switch off the internet and antivirus;

thanks heaps,

Now that I know I don't need to flash to use INPA and the other software I will exhaust all avenue to trouble shoot the software and recover my laptop and start new. If it's successful then I will start reviewing all the programming etc.. starting with installing the reverse camera.

thanks once again.

Cheers,

Daniel
Appreciate 0
      12-08-2018, 10:03 AM   #78
gjm120
Lieutenant Colonel
United_States
1030
Rep
1,808
Posts

Drives: 2013 128i
Join Date: Jan 2016
Location: East Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by simp15d View Post
Hi GJM120,

thanks heaps, I may have all two cases; Driver, software install
I will try to switch off the internet and antivirus;

thanks heaps,

Now that I know I don't need to flash to use INPA and the other software I will exhaust all avenue to trouble shoot the software and recover my laptop and start new. If it's successful then I will start reviewing all the programming etc.. starting with installing the reverse camera.

thanks once again.

Cheers,

Daniel
Good luck. I haven't done it, but, there have been quite a few reverse camera installs on the forums so you should be able to find some guidance.

The install is finicky to say the least. Also, a bad cable can cause it not to work properly. I have the Bimmergeeks std tools package and using their cable. Oddly enough I have more difficulty with INPA than NCS Expert. That may be only due to the fact that so much of INPA is in German (which I don't speak).

And don't forget to turn your antivirus back on when reconnecting to the internet.
__________________
E82 / Ver Red / Blk Boston L / BMWP Springs w/ Koni Yellows / M front control arms / M rear guide rods / AT / Sport seats & steering wheel + paddles
Appreciate 0
      03-06-2019, 07:52 PM   #79
tree233
New Member
3
Rep
23
Posts

Drives: 2006 130i hotrod
Join Date: Dec 2017
Location: Sydney Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bNks334 View Post
I ended up using Carly to code my battery again. Even though the lowest setting I found in the CAS module was 80ah AGM, Carly provided a 36ah AGM option. After using Carly to code my new battery, INPA does indeed confirm (see appendix D) the charging system is using a 36ah AGM charging map, or at least INPA recognizes thatís what Carly set it to.
Hi bNks334 , thanks for the great DIY!
I'm hoping to code the 36ah option without needing to buy Carly.

Are you able to share what value Carly put in the CAS module?
And did it update the VO? If so can you please confirm what the VO code is?

Thanks in advance!
Appreciate 1
      03-23-2019, 12:41 PM   #80
imodipods
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: BMW 135i
Join Date: Jan 2018
Location: Pasadena, CA

iTrader: (0)

I was planning to pick up this Bosch battery from Pep Boys.

HTML Code:
https://www.pepboys.com/bosch-premium-battery/product/672418/2012/BMW/135%20Series/6-2979%203.0L%20DOHC?quantity=1
It says on the site that the capacity is 107 Ah, so I'm guessing I should code to 110 Ah. But it doesn't look like there's a 110Ah profile in the VO (Option 5). Should I just code it to 90Ah?

Thanks!
Appreciate 0
      04-23-2019, 03:34 PM   #81
crowtrobot
Second Lieutenant
187
Rep
213
Posts

Drives: 2011 128i
Join Date: Sep 2015
Location: Philly

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by tree233 View Post
Hi bNks334 , thanks for the great DIY!
I'm hoping to code the 36ah option without needing to buy Carly.

Are you able to share what value Carly put in the CAS module?
And did it update the VO? If so can you please confirm what the VO code is?

Thanks in advance!
Wondering the same. I just purchased an Optima D35 which is 48aH. It looks like there may be a BATT_AGM_40AH VO option, but I wanted to know if anyone has tried this before doing it myself. I may just suck it up and buy a Carly license to take care of it...
Appreciate 0
      09-03-2019, 08:54 PM   #82
Erik-AA
New Member
2
Rep
10
Posts

Drives: 2010 128i
Join Date: May 2017
Location: SE Michigan

iTrader: (0)

I replaced my battery and tried to reset it using a Foxwell NT510 scan tool. It did not work. Can anybody help me? here are some details:
- The tool works fine for other things like reading codes and resetting CBS.
- It goes through the process fine, then fails at the last step, with a message like "could not write to DME"
- It gives a help screen that suggests the problem might be "engine running" or "terminal 15 not on". But I've tried it with the engine running and not running.
- Mine is a stick shift car. When I put the key fob in, the windows and most things work, but a few things like the accessory port (was "cigarette lighter") do not. Does this mean terminal 15 is on or off? If off, how do I turn it on without starting the engine?

Thanks for any help you can give me!
Appreciate 0
      10-17-2019, 08:42 AM   #83
bNks334
Major
bNks334's Avatar
334
Rep
1,016
Posts

Drives: '11 135i (N55)
Join Date: May 2014
Location: New York

iTrader: (1)

Bump - updated the OP. I had some missing coding steps.
Appreciate 1
houtan391.00

      10-17-2019, 10:48 AM   #84
houtan
Colonel
houtan's Avatar
391
Rep
2,199
Posts

Drives: 2011 135i
Join Date: Jun 2013
Location: socal

iTrader: (13)

Garage List
2011 135i  [5.00]
Just a heads up, the *********** link is not working after the required text is deleted: https://spool [DELETE THIS] street.com/forums/resources/bmw-coding-guide-setup.13/
__________________
2011 LMB 135i DCT
Appreciate 0
      10-17-2019, 11:35 AM   #85
bNks334
Major
bNks334's Avatar
334
Rep
1,016
Posts

Drives: '11 135i (N55)
Join Date: May 2014
Location: New York

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by houtan View Post
Just a heads up, the *********** link is not working after the required text is deleted: https://spool [DELETE THIS] street.com/forums/resources/bmw-coding-guide-setup.13/
thank you. I would hope people can google it though lol. The links are constantly changing as is the virtual machine setup.
Appreciate 0
      10-17-2019, 11:47 AM   #86
Dackelone
European Editor
Dackelone's Avatar
Germany
9005
Rep
22,873
Posts

Drives: N54 e82
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

iTrader: (1)

Just a side note... many apps like Carly can also code for a new or different battery. Just FYI guys.
__________________
Appreciate 0
      10-17-2019, 12:58 PM   #87
bNks334
Major
bNks334's Avatar
334
Rep
1,016
Posts

Drives: '11 135i (N55)
Join Date: May 2014
Location: New York

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Dackelone View Post
Just a side note... many apps like Carly can also code for a new or different battery. Just FYI guys.
Yes, Carly has expanded their capabilities quite a bit since Protool came out and gave them some competition. I still like the idea of messing with NCSEXpert and WinKFP. Gives you a much better idea of how all this works than just clicking buttons in protool that you don't understand.
Appreciate 0
      10-17-2019, 01:05 PM   #88
houtan
Colonel
houtan's Avatar
391
Rep
2,199
Posts

Drives: 2011 135i
Join Date: Jun 2013
Location: socal

iTrader: (13)

Garage List
2011 135i  [5.00]
Quote:
Originally Posted by bNks334 View Post
Yes, Carly has expanded their capabilities quite a bit since Protool came out and gave them some competition. I still like the idea of messing with NCSEXpert and WinKFP. Gives you a much better idea of how all this works than just clicking buttons in protool that you don't understand.
agree. it also doesn't hurt that NCSEXpert and WinKFP are free
__________________
2011 LMB 135i DCT
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Tags
agm, battery, code, register, replacement

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 06:27 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST