BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read




 

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-11-2013, 03:56 PM   #1
zayzay
First Lieutenant
61
Rep
365
Posts

Drives: bmw 1M
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

iTrader: (0)

lost power signal came on

the lost power signal on my car came on and i lost power. i then turned off the car and turned it back on and the car was fine. what do you think this could be from? really concerned.
Appreciate 0
      05-11-2013, 04:34 PM   #2
RoadRunner///M
Major General
RoadRunner///M's Avatar
No_Country
291
Rep
6,528
Posts

Drives: 1M (Sold), M3 F80
Join Date: Mar 2011
Location: Sydney, Oz

iTrader: (0)

EMP
__________________
BMW F80 M3 DCT - Silverstone II - AA Mids, BM3 tune
Appreciate 0
      05-11-2013, 04:48 PM   #3
zayzay
First Lieutenant
61
Rep
365
Posts

Drives: bmw 1M
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

iTrader: (0)

what is EMP?
Appreciate 0
      05-11-2013, 04:54 PM   #4
RoadRunner///M
Major General
RoadRunner///M's Avatar
No_Country
291
Rep
6,528
Posts

Drives: 1M (Sold), M3 F80
Join Date: Mar 2011
Location: Sydney, Oz

iTrader: (0)

Electro Magnetic Pulse
__________________
BMW F80 M3 DCT - Silverstone II - AA Mids, BM3 tune
Appreciate 0
      05-11-2013, 04:59 PM   #5
zayzay
First Lieutenant
61
Rep
365
Posts

Drives: bmw 1M
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

iTrader: (0)

what do you think caused this? and how serious is this?
Appreciate 0
      05-11-2013, 05:22 PM   #6
Pig Farmer
Major
260
Rep
1,231
Posts

Drives: E92M
Join Date: May 2010
Location: Florida

iTrader: (0)

How were you driving when the warning came on? Highway cruising, WOT, on the track? Did the car behave or sound different just before the warning?
Appreciate 0
      05-11-2013, 05:30 PM   #7
Artemis
Moderator
Artemis's Avatar
Belgium
9680
Rep
9,129
Posts

Drives: BMW M2 (MG 6MT)
Join Date: Jun 2011
Location: Belgium

iTrader: (0)

For a start, check the threads referenced sub issues #5 (HPFP issue) and #6 (charge pipe issue) of the 1M issues log:
http://www.1addicts.com/forums/showp...27&postcount=1

Maybe also take a look at the following threads:
http://www.dailyfinance.com/2010/07/...and-the-compa/ (pointing out the possibility of a HPFP issue)
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=659623 (pointing out the possibility of a tune issue)

Good luck in getting rid of the gremlin.
__________________
“For ’tis the mind that makes the body rich” (W. Shakespeare, The Taming of the Shrew, Act 4, Scene 3)
Appreciate 0
      05-11-2013, 05:50 PM   #8
zayzay
First Lieutenant
61
Rep
365
Posts

Drives: bmw 1M
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

iTrader: (0)

was accelerating hard and it suddenly started to loose power and that signal came on. the car would hardly move.
Appreciate 0
      05-11-2013, 06:03 PM   #9
Pig Farmer
Major
260
Rep
1,231
Posts

Drives: E92M
Join Date: May 2010
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zayzay View Post
was accelerating hard and it suddenly started to loose power and that signal came on. the car would hardly move.
90% sure you either cracked your charge pipe or the charge pipe popped off the throttle body. After the car was restarted, did the throttle sound deeper, and did it feel like you had zero boost? If so, that's likely the issue. If you find the charge pipe is okay, check the FMIC connections and make sure the diverter valves are still plugged in. I've had all three connections come loose under full boost on different occasions. If you can check your codes, you will likely see the code 30FF.
Appreciate 0
      05-11-2013, 06:13 PM   #10
zayzay
First Lieutenant
61
Rep
365
Posts

Drives: bmw 1M
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

iTrader: (0)

i have the er chargepipe so i do not think that would crack. i also have a forge intercooler. the car was normal after restart, although i did not drive it hard. i had it towed to bmw service.
Appreciate 0
      05-11-2013, 06:29 PM   #11
RoadRunner///M
Major General
RoadRunner///M's Avatar
No_Country
291
Rep
6,528
Posts

Drives: 1M (Sold), M3 F80
Join Date: Mar 2011
Location: Sydney, Oz

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zayzay View Post
i have the er chargepipe so i do not think that would crack. i also have a forge intercooler. the car was normal after restart, although i did not drive it hard. i had it towed to bmw service.
What tune are you running? Doesn't sound lik CP, although ER CP is a tricky fit
__________________
BMW F80 M3 DCT - Silverstone II - AA Mids, BM3 tune
Appreciate 0
      05-11-2013, 06:36 PM   #12
zayzay
First Lieutenant
61
Rep
365
Posts

Drives: bmw 1M
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

iTrader: (0)

not running any tune as yet and the chargepipe was installed months ago
Appreciate 0
      05-11-2013, 06:49 PM   #13
Pig Farmer
Major
260
Rep
1,231
Posts

Drives: E92M
Join Date: May 2010
Location: Florida

iTrader: (0)

Well I'm sure the dealer will figure it out. Ian is right that the ER charge pipe is sometimes a bit tricky to get sealed properly. When I first installed mine, I thought it was seated properly. There was no movement in the charge pipe when installed. However when I went to test it out, I would start to loose boost over 10psi. I removed it and replaced the o-ring. Then I used a thin film of grease on the outside of the throttle body to make sure the charge pipe slid on easily and fit right up against the throttle body's lip. This solved the problem for me. Good luck and let us know what they discover. There's been a few post recently of similar events happening on the 1M.
Appreciate 0
      05-11-2013, 07:22 PM   #14
zayzay
First Lieutenant
61
Rep
365
Posts

Drives: bmw 1M
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

iTrader: (0)

thanks. i will let you know what happens even if they would touch the car with the aftermarket parts
Appreciate 0
      05-11-2013, 07:41 PM   #15
RoadRunner///M
Major General
RoadRunner///M's Avatar
No_Country
291
Rep
6,528
Posts

Drives: 1M (Sold), M3 F80
Join Date: Mar 2011
Location: Sydney, Oz

iTrader: (0)

Good luck... I suspect that the dealer will take one look at CP and use that as an excuse. Ask them to read fault codes though.
__________________
BMW F80 M3 DCT - Silverstone II - AA Mids, BM3 tune
Appreciate 0
      05-11-2013, 07:47 PM   #16
zayzay
First Lieutenant
61
Rep
365
Posts

Drives: bmw 1M
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

iTrader: (0)

i hope not, i have a pretty good relationship with the dealer
Appreciate 0
      05-11-2013, 08:48 PM   #17
Jay_///Mowner
Private
Australia
13
Rep
73
Posts

Drives: 1 M Coupe
Join Date: Aug 2012
Location: Australia Sunshine Coast

iTrader: (0)

Knock sensor issue, check previous threads. Think it's going to be a recall hahah
Appreciate 0
      05-11-2013, 09:26 PM   #18
CarJunkie
Major
United_States
428
Rep
1,385
Posts

Drives: e82 1M, e30 325e, f15 X5 40e
Join Date: Nov 2011
Location: Tri-Cities, Washington

iTrader: (1)

Garage List
1986 BMW 325e  [0.00]
2011 BMW 1M  [0.00]
2018 BMW X5 xDrive40e  [0.00]
Quote:
Originally Posted by zayzay View Post
what do you think caused this? and how serious is this?
If it was a high altitude nuclear blast, it could be very serious.
Appreciate 0
      05-11-2013, 09:28 PM   #19
ajshanny
First Lieutenant
44
Rep
324
Posts

Drives: 1M
Join Date: Oct 2008
Location: United States

iTrader: (0)

I had an ER charge pipe and it popped off connection with the intercooler. After that power was gone. The ER pipe never really fit that well and I ended up reinstalling the stock CP. I like the sound that the stock CP generates better with resonator anyway. No problems since then.
Appreciate 0
      05-12-2013, 08:33 AM   #20
zayzay
First Lieutenant
61
Rep
365
Posts

Drives: bmw 1M
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

iTrader: (0)

when i turned off the car and restart power was back. if the cp had popped off of the intercooler the power would not have come back after restarting the car, i think.
Appreciate 0
      05-12-2013, 10:47 AM   #21
Artemis
Moderator
Artemis's Avatar
Belgium
9680
Rep
9,129
Posts

Drives: BMW M2 (MG 6MT)
Join Date: Jun 2011
Location: Belgium

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zayzay View Post
when i turned off the car and restart power was back. if the cp had popped off of the intercooler the power would not have come back after restarting the car, i think.
Have the VANOS solenoids checked:
http://www.1addicts.com/forums/showt...php?p=13195942
__________________
“For ’tis the mind that makes the body rich” (W. Shakespeare, The Taming of the Shrew, Act 4, Scene 3)
Appreciate 0
      05-12-2013, 11:11 AM   #22
zayzay
First Lieutenant
61
Rep
365
Posts

Drives: bmw 1M
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

iTrader: (0)

this is the exact signal that i got. the car is at the dealer. once i restarted the car went back to normal
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:08 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST